2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

MSI PR210 subnotebook tartósteszt

  • (f)
  • (p)
Írta: |

2008. július 16-án vásároltam meg életem első subnotebookját, amelyre egy belépő szintű, Albacomp laptopot cseréltem.

[ ÚJ TESZT ]

Kedves PH! olvasók!

2008. július 16-án vásároltam meg életem első subnotebookját, amelyre egy belépő szintű, Albacomp laptopot cseréltem. 2 hónap használat alatt több tapasztalatot szereztem, mint mikor frissen, dobozból kivéve teszteltem a gépet. Mindenkinek, aki notebookot vesz fontos, hogy a gép megbízható és tartós legyen. Sokan bedőlnek a marketingesek szóróanyagainak, és megveszik az első laptopot, ami külsőre megtetszik. Most, hogy a netbook gyártók is gőzerővel dolgoznak azon, hogy pénztárcánkat minden elérhető módon megszabadítsák gondosan összegyűjtögetett forintjainktól, ideje volt, hogy megírjam ezt a tartóstesztet a jelenlegi legjobb alternatíváról, az MSI PR210X-070HU subnotebookról, melyet Windows Vista Ultimate operációs rendszerrel használok.


Bemutató röviden

A subnotebook abban különbözik a netbookoktól, hogy alapvetően nagyobb a kijelzője (többnyire 12 col, 1280x800 felbontással), izmosabb hardverek kerülnek bele, minőségibb az anyagfelhasználás (alu, magnézium), és az akku több cellájának köszönhetően üzemideje hosszabb, mégsem növekszik a súlya jelentősen.


MSI PR210 bemutató


A PR210 specifikációja:

Kijelző: 12,1 col WXGA (1280 x 800), Amazing Crystal Vision
Processzor: AMD Athlon 64 X2 Dual Core TK-57 (1,9 GHz, 512 KB)
Memória: 1 x 2 GB DDR2, 667 MHz
Merevlemez: 160 GB, 5400 RPM, SATA
Optikai meghajtó: DVD Super Multi
Videókártya: ATI Radeon X1270 (integrált)
WiFi: 802.11b/g
Bluetooth: 2.0
Kártyaolvasó: MMC, SD, MS, MS Pro
Interfész: 3 x USB, 1 x VGA, 1 x HDMI-out, 1 x modem (RJ11), 1 x Ethernet (RJ45), 1 x IEEE1391, 1 x mikrofon/vonal bemenet, 1 x fejhallgató kimenet, 1 x ExpressCard, ujjlenyomat olvasó, TPM
Webkamera: 1,3 megapixel
Akkumulátor: 8 cellás
Tömeg: 1,8 kg
Jótállás: 2 év
Leírás: Ajándék táska és egér
WWW: http://global.msi.com.tw/index.php
Ára: kb. 140.000 Ft


2 hónap intenzív használat után...


Üzemidő:

Kezdjük a legfontosabbal, az üzemidővel. Sokat futkosom hétköznap, ezért amikor megvettem ezt a subnotit szempont volt a hosszú akkuidő. Rendszeresen használom akksiról a gépet, ritkán viszek magammal töltőt. Az akku amortizációja 0%, az üzemidő pedig nem csökkent ezidő alatt. Tehát ha mindent kikapcsolok, fényerő minimumon van, és csak WORD 2003 fut, akkor 5 órát kibír. Ha vegyesen használom, néha netezek egy kicsit, zenét is hallgatok, akkor 4 órán át üzemképes. Intenzív használat mellett pedig 3 óra üzemidőt garantál nekünk.


Kiállított MSI PR210

Kijelző:

A 12 colos kijelzőnek nem tapasztaltam hátrányát. A felbontása ugyanakkora, mint egy átlagos 15,4 colos notebooknak. Minden elfér rajta amire szükségem van. Grafikai programoknál sem tapasztaltam lényeges visszalépést, de azért aki sűrűn használ Corelt vagy Photoshopot, annak lehet, hogy célszerű tervezéskor rákötni egy LCD-t. Ebben segít a D-SUB és a HDMI kimenet.
A betekintési szög átlagos szerintem. Nem kell nagyon hajolgatni, hogy lássunk mindent, viszont oldalt nézve hamar átfordulnak a színek. Maradjunk annyiban hogy hozza azt, amit a nagy notebookoktól megszoktunk. Filmnézésnél sincsen panasz, de ha meg akarjuk hívni a haverokat, és 5-6 ember egyszerre szeretne filmet nézni rajta, hát nem biztos hogy felér egy multiplex hatásával.
A fényes felület meglepő módon nem tükröződik annyira, mint vártam. Sokszor használtam vonaton a gépet, és ha rásüt a nap, még minimum fényerő mellett is használható, ha pedig maximumra emeljük a kijelző fényét, akkor pedig egyáltalán nem fog kifolyni a szemünk.


Sokan...

Hangerő:

A hang továbbra sem lett jobb. Egy picivel pont halkabb mint kellene, de lehet hogy ezt csak azért mondom, mert megszoktam hogy az Albacomp hangszórói brutálisan jók (notebookviszonylatban persze). Ezt még súlyosbítja az is, hogy ha boostolom a hangerőt, akkor hamar elkezd torzítani. Dehát 2 db ujjnyi méretű kis hangszórócskától ennyire futja. Fülhallgató/hangfal használata célszerű hosszútávon.

Processzor:

A dupla magos AMD Athlon64 X2-es proci 1,9GHz teljesítményével mindenhez elég. A Vista kitűnően fut vele, sőt, bőven sok ez a processzor. Ha folyamatosan leterheljük a gépet, akkor számíthatunk rá, hogy a processzor környékén elkezd melegedni a gép alul. Szerintem annyira nem zavaró, szóval a férfiaknak sem kell sikítva eldobniuk a PR210 katalógusát a kapuzárásra hivatkozva ;-) Hétköznapi munkám mellett a processzor órajelét leveszem 2x800MHz-re, ez bőven elég a netezéshez, zenehallgatáshoz, divx filmekhez, és a melegedés elkerüléséhez. Vista sem lassul be tőle. De ha valaki úgy határoz, hogy most órákig tömöríteni fog, akkor is elég a dinamikus opciót választania.

Memória:

A kemény 1 db 2Gb DDR-667 teljesítményű Transcend memóriánk mindenre bőven elég. Nekem még sosem ugrott a memóriahasználat 60% fölé a Vista számlálója szerint. Viszont ha meghajtjuk a gépet, akkor jobb csuklónál melegedés tapasztalható, és eddigi utánajárásom szerint a memória kezd el fűteni. Lehet ha megtoldanánk még egy plusz modullal, akkor ez megszűnne, de igazából engem annyira nem zavart hogy nekiálljak kendácsolni.

Videó:

A Radeon X1270 integrált videókártyánktól ne várjunk csodákat. Játékok tesztelésénél nekem a Settlers 4 és a Fallout Tactics tökéletesen elfutott, illetve az NFS: Most Wantedja nagyon szépen ment 1024x768 felbontásban közepes grafikán Motion Blurrel, esővel, napfény effektekkel, maximum car reflectionnel. Az avatottak tudják miről beszélek :-)


Ez a chipset ketyeg a PR210-ben is

Wi-Fi és Bluetooth:

Elsőre meglepődtem, hogy a régi PCMCIA-s Tp-Link wifi kártyám után elég rövid hatótávolságú a wifi. Mondjuk 50 méterig oké. Atheros chippel van szerelve, ami nem mondható rossznak, hiszen a jel ezzel sem szakadozik, de azért egy Intellel nem ér fel. De lehet hogy az antennája nincs jó helyen, nem tudom. Érdekességképpen azért leírnám, hogy egy ismerősöm Acer Extensa notijában a wifi kb. 20 méterig volt használható. Ahhoz képest ez is istenes, csak kicsit közelebb kell ülni a routerhez. 15%-os jelig még nem szakadozik a wifi, ami nagyon jó.
Bluetooth is oké. SE V630i telefonomra rendszeresen töltök fel zenéket, képeket és nagyon stabil. Hatótávolsága viszont ennek sem túl nagy. A szobán belül még jól használható.

Hordozhatóság:

A hordozhatóság szempontjából ideális. Igaz, vettem egy Belkin Ne-07 táskát is hozzá, ami nagyonon profi, ettől függetlenül nem húzza az ember vállát a gép, sem hátizsák, sem oldaltáska esetén. Ezt úgy kell érteni, hogy az oldaltáskát megpakolom füzeteimmel, iratokkal, CD-k, noti, esetleg töltő, és bizisten egyszer sem éreztem fájdalmat a vállamban. Ezzel a kis notival a világ végére is el lehet menni.

Kopás, sérülés:

Ez az a téma amiről nem tudok írni, mert semmi, azaz SEMMI nem jelentkezett eddig a notin. Nem lett karcos, nem kezdett el kopni csuklónál sem, nem nyikorog, nem lazult ki a zsanér, nem esett ki egy csavar sem. talán a gyakran leütött billentyűk kezdtek el kicsit fényesedni, de ez alig látszik. Azt tudom mondani, hogy a noti most is olyan állapotban van, ahogyan a dobozából kivettem, pedig intenzíven használom, napi 8-10 órát.
Tisztítás egy vises szivaccsal, és a notihoz kapott mikroszálas kendővel történik.

Összegzés:

Remélem hasznos információkat sikerült átadnom az utókornak és a jövendőbeli/jelenlegi tulajdonosoknak. Én még 145.000 Ft összegért vásároltam a gépet, és nem bántam meg. Lett érte egy jól hordozható, hosszú üzemidejű, strapabíró és erős hardverekkel szerelt számítógépem. Mindenkinek tudom ajánlani, aki nem elégszik meg egy netbookkal, de mégsem akar 200.000+ forintot áldozni egy hasonló subnotebookra.

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.