2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Mit, hol, miért? #2

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Továbbra is a perifériák beszerzésének időrendjében folytatnám. Igyekszem a kérésekhez...

[ ÚJ TESZT ]

Továbbra is a perifériák beszerzésének időrendjében folytatnám. Igyekszem a kérésekhez is alkalmazkodni, így egy összegzést is közölni fogok; bízom abban, hogy sokak döntését megkönnyítem ezzel.

Az az eszköz következik, aminek a kiválasztása előtt a legtöbbet filóztam.
Általában a VGA a szűk keresztmetszet, ha a játékok stabil futtatásáról van szó. Ezt sajnos a gyártók ki is használják, és igyekeznek méregdrágán árulni jobb kártyáikat.
Mivel hosszútávra terveztem, semmiképp sem akartam a ''régebbi'' konstrukció tagjai közül választani. Soha nem volt ATI kártyám, kérdés nem volt, hogy most sem lesz - soha nem csalódtam az NVIDIA termékeiben - gyártóban is csak legutóbb (ezért nem lesz Inno kártyám soha többé).
Tesztek, tesztek, tesztek.. Ha elolvastál 10-et, olvass el még 20-at, és így tovább :] Egyszerűen ez az az eszköz, amivel nagyon sokat bukhatsz, ha rosszul döntesz. Jó nagy kacsa volt az a hír, miszerint az NVIDIA is - az Intelhez hasonlóan - leárazza termékeit még a nyár közepén. Én legalábbis nem érzek azóta sem nagyobb változást, csak az idő előrehaladtának köszönhető lassú, mérsékelt árcsökkenést.
Itt is megosztanám veletek, miért is dilemmáztam olyan hosszan:

Ár/érték arányok a 8800-as széria tagjai között - GTS 320MB > GTX > GTS 640MB > Ultra

Ez az én véleményem, mindenesetre szerintem ezek jelenleg tények. Mint látható, én a 320-as GTS-t tartom a legjobb befektetésnek, ha az ár/érték arányt vesszük figyelembe. Nem kérdés, hogy miért. A főbb különbségek: a GPU órajele 575/1350MHz helyett 500/1200, a memória órajele 900 helyett 800MHz, memória sávszélessége 86400MB/s helyett 64000MB/s, a memória mérete pedig 768 helyett ''mindössze'' 320MB. A link mögötti oldalon a 640-essel láthattok egy összehasonlítást, a 320-as csak a memória méretében különbözik nagyobb testvérétől.
Ennek megfelelően először egy 320MB-os GTS beszerzését terveztem. Viszont miután eldőlt, hogy milyen processzort fogok venni, olyan kártyát akartam, amivel a lehető legtovább ki tudom húzni. Az árkülönbség elég jelentős volt - a GTX majdnem dupla annyiba került, mint a kisebbik GTS - mégsem tudtam elhesegetni a gondolatot, hogy egy kicsit több spórolással milyen lehetne a lehető legjobb (asztali) grafikus kártyát a leendő gépemben tudni. Szerintem az nem sznob, aki GTX-et vesz - ha megteheti - mivel hosszú távon mindenképp ez éri meg legjobban. A sznob az, aki Ultrát vesz annak ellenére, hogy - köztudottan - a GTX-ek 90%-a tudja az Ultra órajeleit produkálni, nagyságrendekkel alacsonyabb áron.
Gondolkodtam 2 db 320-as GTS SLI-ben való futtatásán is, viszont a siralmas teszteredményeknek köszönhetően erről néhány nap alatt le is tettem.

eVGA e-GeForce 8800 GTX

eVGA e-GeForce 8800 GTX

eVGA e-GeForce 8800 GTX

A gyártó kiválasztásánál fontos szempont volt a megbízhatóság, a ''körítés'', illetve a garancia időtartama. Valamiért a három fogalom egyetlen névben öszpontosult számomra már hónapok óta. Az eVGA kártyáiról egy rossz szót nem hallottam/olvastam. Tetszett az is, hogy nem pakolják túl a dobozokat mindenféle bóvli játék DVD-vel, a kártyán kívül csak az átalakítókat/kábeleket kapja az ember, meg a minőséget. 10 év garanciát sem minden gyártó ad termékeire. Természetesen 10 év rengeteg idő, de egyáltalán nem mindegy, hogy hány év garanciával tudod később elpasszolni a kártyát, és természetesen az időtartam mutat valamit a cég megbízhatóságáról is.

eVGA e-GeForce 8800 GTX

Hivatalos oldal

A dobozt kibontva rögtön szemben találtam magam az óriási kártyával. Számítottam rá, hogy nagy, de ez még annál is hatalmasabb volt :]. A következő meglepetés a kézbevételnél jelentkezett: iszonyatosan nehéz a kártya; gondolom főként a hűtőrendszere miatt. Ez utóbbi erőteljes, mégis halk, meg vagyok vele elégedve. Nem kis feladatot kaptak a mérnökök a tervezésnél, ekkora teljesítményt nem lehet teljes mértékben kordában tartani. Ez a hőfokokon meg is látszik: RivaTunerben fix 75%-ra állítva a hűtő fordulatszámát alapon 60-65, 100%-os terhelés alatt pedig akár 80 fokig is felmelegszik a kártya. Aggodalomra állítólag semmi ok, mert ezek a kártyák akár 90 fokig is jól érzik magukat.
A doboz a kártyán kívül két darab PCI-E tápkábelt és DVI-VGA átalakítót, valamint a HDTV kimenethez tartozó kábeleket, egy kisebb manualt és a driver CD-t tartalmazta.

Mint azt már az első postomban írtam, már korábban eldőlt, hogy Intel processzor lesz a gépemben. Csak a július 22-i dátumot kellett kivárnom, és megvehettem:

Intel Core2 Quad Q6600 2.4GHz 2x4MB L2 cache

Intel Core2 Quad Q6600 2.4GHz 2x4MB L2 cache

Intel Core2 Quad Q6600 2.4GHz 2x4MB L2 cache

Intel Core2 Quad Q6600 2.4GHz 2x4MB L2 cache

Intel Core2 Quad Q6600 2.4GHz 2x4MB L2 cache

A dobozban maga a CPU és a hozzá tartozó hűtő lapult.

Intel Core2 Quad Q6600 Stock Cooler

Intel Core2 Quad Q6600 Stock Cooler

Intel Core2 Quad Q6600 Stock Cooler

Mint látható a gyári trutyit rögtön sikerült elkenni, ahogy kivettem a dobozból. Nem volt túl bizalomgerjesztő sem a gyári gyurmaszerű anyag, így a hőátadást elősegítendő Zalman STG-1 pasztával pótoltam a letörölt anyagot.
Arról túl sokat nem akarok beszélni, hogy ''minek a 4 magos proci..?''. Mindenki döntse el, neki mire van szüksége. Én úgy láttam - és még mindig úgy látom -, hogy 4 mag pontosan 2-vel több, mint a 2. Komolyabbra fordítva: ha megteheted, hogy ugyanannyi pénzért 2 maggal többet veszel, még jó, hogy megveszed. Még akkor is, ha ma még nem is használják ki teljes mértékben ezt a programok; meglátásom szerint mindenképpen a párhuzamos utasításvégrehajtás irányába haladunk. Végezetül még egy indok: Crysis..

Hivatalos oldal

A táphoz hasonlóan fontos része gépünknek az alaplap. Ezen sem akartam spórolni semmiképp sem.
Fontos szempont volt a lap tuningra való érzékenysége, megbízhatósága és természetesen a szolgáltatásai is. A fenti kritériumaim alapján az elejétől fogva az ASUS lapjai között keresgéltem, a választottam pedig a P5K Deluxe lett.

ASUS P5K Deluxe

ASUS P5K Deluxe

ASUS P5K Deluxe

ASUS P5K Deluxe

ASUS P5K Deluxe

Hivatalos oldal

Remek, rézből készült hőcsöves chipsethűtő-rendszere van, ennek - és persze a jelentős házhűtésnek - köszönhetően még ebben a pokoli hőségben sem szökik magasra a lap hőmérséklete.
Ami számomra fontos volt, hogy 2 db 16x-os PCI-E foglalata van, ami - ha esetleg később kiforrottabb lesz az SLI technológia, és a programok többsége támogatni fogja - egy későbbi bővítési lehetőséget nyújt. Persze a lap topicjának összes hozzászólásának elolvasása után kiderült, hogy remek alapot nyújt egy esetleges tuninghoz is.
A dobozban a hátsó kivezetéseket körülvevő fémlemezen és magán az alaplapon kívül 2 db SATA, 1-1 db IDE és floppy kábelt, egy hátsó USB/FireWire panelt, a WiFi antennát és a laphoz tartozó manualokat találtam a driver CD-vel együtt.

Mivel eddig sem csalódtam a Western Digital merevlemezeiben, így eleve ennek a gyártónak az eszközeiből válogattam. Egy 16MB cache-sel rendelkező 320GB kapacitású modelt választottam. Számomra ennyi tárhely több, mint sok, ezért eleve nem is akartam ennél nagyobbat.

Western Digital Caviar SE16 320GB

Western Digital Caviar SE16 320GB

Hivatalos oldal

Nyílvánvaló, hogy a mai gépek sebességét manapság már a HDD-k gyorsasága hátráltathatja, illetve hogy ezen egy 10k RPM-mel rendelkező winchesterre telepített operációs rendszer mennyit tud javítani. Raptorra már nem volt pénzem és igazából nem is tudom, mennyire érné meg befektetni egy tízezres fordulatszámú HDD-be, ha a 7200-asok annak töredékébe kerülnek, sokkal nagyobb tárkapacitás mellett.

Bevallom őszintén, hogy az optikai lemezmeghajtó vásárlása előtt mindössze egyetlen tesztet olvastam el, ez a PH!-n a közelmúltban készült, és az ASUS friss meghajtóiról szólt. Azelőtt NEC meghajtót szerettem volna venni, de mióta hallottam egy újnak a hangját a munkahelyemen, úgy döntöttem inkább hanyagolom. Nem vagyok érzékeny a zajokra, de az még nekem is sok volt. Hiába megbízható, ha zörgeti az íróasztalt miközben bőgve pörgeti a lemezt.
A tesztben szereplő eszköz a 1814BLT típusú meghajtó volt. Elég sok pozitívumot írtak róla, viszont nekem - mivel viszonylag ritkán archiválok - csak a megbízhatóság, a minél több lemez helyes olvasása és a csendesség volt a szempont. Eddig nem is csalódtam.

ASUS 1814BLT

ASUS 1814BLT

Hivatalos oldal

A doboz az írón kívül még egy NERO CD-t is tartalmazott, aminek - bár mostanában már alapnak számít - nagyon örültem.

Így az írásom végén akkor jöjjön az összegzés:

Látható, hogy eddig (egy hónapja van meg a komplett gép) nemhogy veszített az értékéből a gép, de olcsóbb volt, mint ma.

Az összes alkatrészt, amit most bemutattam, ebből [link] a webshopból rendeltem. Nem szoktam reklámozni, de ők tényleg megérdemlik. Remek garancia-időtartamokat biztosítanak termékeikhez kedvező ár mellett; és akkor a kiszállítás gyorsaságáról nem is beszéltem. Minden megrendelt perifériát másnap már a kezemben tarthattam..

Remélem sikerült képet alkotnom arról, hogy egy kis plusz idő ráfordításával és némi utánajárással jópár ezrest megspórolhatunk; illetve nem feltétlen kellenek millióhoz közeli összegek ahhoz, hogy egy high-end gépet összerakjunk, amiben ráadásul még rengeteg tartalék is lapul.

A képekért köszönet Dzsedájnak!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.