2024. március 19., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Logitech G15 billentyűzet

  • (f)
  • (p)
Írta: |

17 év távlatból mit tud ma egy gamer billentyűzet programozható gombokkal és beépített kijelzővel?

[ ÚJ TESZT ]

Hol is kezdjük, gondolkodtam rajta, majd úgy döntöttem, egyszerűbb lesz az elejéről, ha esetleg lenne valaki olyan, aki nem ismerné vagy nem hallott volna erről a billentyűzetről.

Rövid ismertetőként ez a billentyűzet 2005-ben jelent meg, és akkor óriási ötlettel és újítással robbant be a piacra, hiszen:
- Háttérvilágítással rendelkezett, ami két fokozatban állítható (ez állítja az LCD fényerejét is)
- Programozható (makro) gombokat is tudott méghozzá 18 db ilyen gomb volt megtalálható rajta, és
ezen kívül még 3 db profil gomb, vagyis 3x18 db programozható gombot kapunk :))
- Média vezérlés (Előző, Következő, Lejátszás / Szünet, Stop, Hangerő szabályzó / Némító gomb)
- 2 db USB csatlakozó a billentyűzet hátulján
- Kábelelvezető sín a billentyűzet aljában (egérnek vagy fejhallgatónak)
- Windows Lock kapcsoló (Gamer mód választó)
- LCD kijelző 160x43 pixel felbontással és kb 160°-ig állítható dőlésszöggel

(Létezett a G11 elnevezésű testvére ami teljesen így nézett ki csak LCD nélkül.)

Szinte mondani sem kell, hogy a sok innováció mellett az LCD-ben van a fő különlegessége, és hogy mi is az? Itt meg tudja jeleníteni többek között az órát és a dátumot, na persze kicsit drága óránk lenne, ha csak ennyit tudna. Akkor nézzük sorba ezeket is, tehát tudja a dátum/idő mellett:
- Teljesítmény kijelzés, CPU és RAM használat
- RSS hír csatornát vehetünk fel
- Időmérő (stopper) funkció
- E-mail figyelő értesítést kapunk új email üzenetekről és bele is olvashatunk
- Médialejátszó, ami megjeleníti az éppen lejátszás alatt álló zene adatait és a lejátszás előre haladását.
- Profil választó, itt létre hozhatunk külön profilokat pl. a különféle játékokhoz (makro beállításokkal)

Ezek az alap alkalmazások, amit tud a billentyűzet, de rengeteg extra tartalom érhető el hozzá legalábbis akkoriban nagyon sok utólag készült úgy nevezett „applet” volt rá elérhető. Külön weboldal foglalkozott a G15 kis alkalmazásainak bővítésével, pl. VLC lejátszóhoz készült alkalmazás vagy akár az akkoriban szárnyaló MSN messenger kis képernyős változata. Ott volt már akkor is az MSI Afterburner, ami játék alatt valós időben mutatta a számítógép erőforrásainak kihasználtságát az LCD-n sokkal részletesebben, mint az eredeti Logitech alkalmazás, és persze a legfontosabb erénye a játékokhoz készült rengeteg ilyen kis alkalmazás, ami plusz információkkal szolgált. Mára azonban sajnos ezek az oldalak megszűntek, és szinte semmit nem lehet hozzá elérni.
Esetleg akinek még nem volt elég ez a rövid kis ismertető itt megtalálhatja a PH-s írást, amit Rudi fórumtárs készített.

Térjünk a lényegre, nem véletlenül az lett a cikk címe ami!

Már régebben is szerettem volna kipróbálni egy ilyen billentyűzetet, de akkor elvetettem az ötletet a magyar kiosztás hiánya miatt, most azonban végiggondolva, úgyse nézem a billentyűzetet, amikor írok, ergo minek magyarnak lennie?! Mondjuk a kiosztása is más az angolnak, főleg a kis Enter csavarja meg a dolgokat, egyébként teljesen ugyanaz lenne – ez annyit jelent, hogy Í nincs és az Ű felkerült az Enter fölé, ami szerintem 1-2 óra alatt megszokható lenne egyébként.


(Bal oldalt a kis enteres (USA layout), jobb oldalt pedig az általunk is jól ismert kiosztású billentyűzet)

Létezett belőle normál enteres kivitel is.

Elkezdtem keresgélni, és végül is sikerült vennem egy G15 billentyűzetet az eredeti dobozával elég olcsón teszteletlenül. Mondhatnám a mondás beigazolódott „olcsó húsnak híg a leve”, az eladó egyébként korrekt módon szólt, hogy egy tisztítást elbír a billentyűzet.

A billentyűzeten egy úgy nevezett Soft Touch bevonat található, ami sokatoknak biztosan ismerős lesz az autóból vagy ha máshonnan nem a Thinkpad laptopoktól. Ez a bevonat egy nagyon vékony puha gumis tapintású réteg, amit főleg azért alkalmaznak a gyártók, hogy a gagyi műanyagot elfedjék, és „prémium” érzetet adjanak a terméknek azáltal, hogy kellemesebb tapintású lesz a felület. Olcsón jót adni, ez is lehetett volna a mottója ennek a bevonatnak a feltalálójának.

Igen ám, csak ez a réteg rendelkezik két nem túl előnyös tulajdonsággal: először is nagyon sérülékeny, másodszor pedig 10 év után elkezd lebomlani, vagyis elveszti a szilárdságát és ragadóssá majd gyurmaszerűvé válik. Nem nagyon kell mondanom, hogy így már nem olyan impozáns külsőt ad a termékeknek.




Annyi a szerencse, hogy csak a külső (fekete) részére vitték fel ezt a réteget. Az évek alatt ettek-ittak is a billentyűzet felett, úgyhogy beragadt az MR gomb és nem nagyon akar visszajönni. 1-2 gomb kicsit meg van kopva, de azt is érdemes tudni, hogy ezek a billentyűzetek eléggé hajlamosak voltak a kopásra, és ahhoz képest ez a kopás igazából semmi. A gomb kopásával sok mindent nem tudok kezdeni (nem is igazán akarnék), de a többivel igen, így aztán elkezdtem megjavítani ezeket az apróságokat.

Elsőnek ugye a fekete szegélyt kellett eltávolítani a billentyűzetről, hogy az ezüstre festett műanyag nehogy megsérüljön. Ezt követően az USB logót és a Volume feliratot valamint a „Gamer mód” váltó kapcsoló piktogramjait lemaszkoltam, hogy azok ne sérüljenek (ott maradt a bevonat is). Ennek a rétegnek igazából egyetlen javítása van: az, hogy eltávolítjuk és persze aztán újra fel lehetne hordani rá, de én ezt már nem szeretném, mondjuk azért, mert nem győzött meg túlságosan a technológia :). A keretről még leszereltem magát az LCD-t, mert féltettem, nehogy beázzon és tönkre menjen, mert akkor vége a projektnek, így azt külön óvatosan szabadítottam meg ettől a bevonattól. Sok mindennel próbálkoztam, amiket esélyesnek gondoltam az utánaolvasgatás során, elsőnek féktisztítóval, mert az alkoholos és gyorsan elpárolog.

Az nem igazán vált be, majd jött a WD40. Ez már elkezdte megoldani a bevonatot, de nagyon nehezen jött. Ezután a denaturált szesz maradt volna, csak azt túl agresszívnak gondolnám, a műanyag felületen mattíthat a fekete színen, és akár meg is marhatja, ha olyan műanyagból készült. Már pedig az tisztán látszódott a szétszerelés során, hogy nem egy nagyon minőségi műanyagból készítették és amit megint csak nem tud letagadni az pedig a kora. El van öregedve, olyan könnyen törtek ki darabok belőle, hogy észre sem vettem. Aminek simán szét kellett volna pattannia, ott sok esetben tört, mintha elvékonyított tojáshéjból készült volna :D.

Sok próbálkozás után eszembe jutott az arcszesz használata, hiszen az azért nem egy annyira erős szer, hogy szétmarja az egészet, de ezt a gumis bevonatot viszont jó eséllyel megoldja. A próba után nagyon szépen húzta össze ezt a felületet. Innen kb. 1 óra volt mire szépen lesikáltam az egészet, és elkészült a külső keret.

Az MR gomb javításához tovább bontottam a billentyűzetet arról sajnos nem készítettem képeket, mert akkor még nem gondoltam, hogy írok róla.

A végeredmény

Próbáljuk ki! A billentyűzet nyomáspontjában semmi különös nincs, kényelmes rajta írni, hagyományos gumi membrános kivitel. Nem mondanám rá, hogy hangos. Természetesen kíváncsi voltam, hogy mit tud egyidőben lenyomható gombok terén (Anti Ghosting). Az eredmény: 7 karaktert tud egyidőben kezelni a billentyűzet, itt egy kép melyik 7 gombot próbáltam:

Most, hogy elkészült, már alig vártam, hogy telepakoljam mindenféle moddal és alkalmazással, de minden túlzás nélkül 1 napig keresgéltem hozzá alkalmazásokat, mire összejött kb. 10 alkalmazás (nyugodtan tegyétek be a hozzászólásba egy linkkel, ha van hozzá való alkalmazásotok), Windows 10 alatt még mindig jól működik a billentyűzet szoftvere.
Valamikor fénykorában a "Sirrealpanel" nevezetű alkalmazás volt az egyik legnépszerűbb rá, de ez nem dual core és felette lévő processzorokhoz volt kitalálva. Így találtam egy helyettesítőt, ami már kezel akár 16 magot is :)


Teljesen tökéletesen működik az alkalmazás.

A következő, amit ki szerettem volna próbálni a Winamp Ray plugin, ezt inkább videóban mutatnám meg, mert úgy a látványosabb.

Létezik még az Rfactor játékhoz is egy alkalmazás, amin a gázpedál pozíciót tudjuk nyomon követni, és az autóra ható G hatásokat is, csak hogy a fontosabbakat említsem.
Rfactor plugin:

Így néz ki az RSS hírcsatorna:

Így pedig az MSI Afterburner (persze ez beállításfüggő, sokkal több adatot is kilehet íratni vele, az FPS szám 3D alkalmazás alatt jelenik meg):

Több alkalmazást nem próbáltam ki rajta, de ITT el tudjátok érni azokat, amiket sikerült összeszednem hozzá (ha küldtök alkalmazást, ide feltöltöm).

A kijelző nagyon jól néz ki még mindig, a betekintési szöge is teljesen rendben van, és tényleg vannak előnyei is pl. a hírcsatorna vagy az erőforrás-figyelő szerintem hasznos. Viszont már nincs akkora létjogosultsága, mint mondjuk a megjelenésekor, de ez csak az én véleményem. Például az Afterburnert ki lehet íratni a monitorra is, és nem kell le-fel pillantgatni. Azért azt még végszónak hozzátenném, hogy több ilyen innovatív termék kellene és nem belesimulni a tucat gyártás világába.

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.