2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Kisebb, újabb, Samsung - vágatlanul

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Atomos netbookok Samsung alkatrészekkel – a Samsungtól.

[ ÚJ TESZT ]

(A Prohardver! Samsung N210-bemutatójának eredeti változata.)

Samsung N210

(Még két sarok. "Balra, a lapos épület mögött!" Méretes gyárkémény mellett ballagok, a tenyerem izzad, de kamerák figyelnek; magamra erőltetem a nyugodt, merev tekintetet. Először csinálok ilyet, haver haverja ajánlott, tudod, a szokásos dolog. Majd belejövök... Útközben többször megállítottak; csak oda akarok érni, semmi feltűnés.
A betonlépcsőn még ácsorgok egy kicsit, két gyors cigi, majd óvatosan kinyitom a vasajtót. Bent szokatlan csend, a világosságtól a szemem is izzadni kezd. Jobbra a negyedik ajtó... Gyanús csomagok a földön, a falakat ócska laptop-poszterek takarják. Még pár óra és megvan a cucc! Kint feljebb kapcsol az eső – tavasz van!)

A márciusban tesztelt Samsung R580 után nem csak a tavasz, hanem a jelenlegi Samsung-paletta második képviselője is hozzánk került veseelemzésre. Tavasz, Eee... netbook, Atom, üzemidő – lassan általános iskolai tananyag. Lehet még újat, meglepőt mutatni, vagy a Samsung is a jól bevált "végy egy Eee-t" receptjénél maradt? Az R580-as kellemes meglepetés volt a notebook-piac új szereplőjétől, a reklámok hosszú és kényelmes használatot, akár 12 óra üzemidőt sugallnak. Hihetünk bennük?

Mint az R-sorozat bemutatásánál már olvashattuk, konkurenseihez képest a Samsungnak nagy előnye, hogy a szórakoztatóipari, elektronikai berendezések legtöbb alkatrészét saját maga gyártja. Igaz ez az N-sorozatra is, a 210-esben lévő merevlemez, akku és kijelző Samsung gyártmány.
Laptopoknál nagyon fontos szempont (kellene, hogy legyen...) a megbízható, kiterjedt szervizhálózat. E téren a Samsungnak nincs oka szégyenkezni: Budapesten exkluzív központi szervizt tart fenn, vidéken pedig minden megyeszékhelyen van szervizpontja, és innen is maximum öt munkanapon belüli javítást biztosítanak. Netbookjaira a Samsung egy év teljeskörű jótállást vállal, a notebookjaira pedig további egy év korlátozottat ad. Ez nem vonatkozik a tartozékokra, illetve a második évben fő alkatrész cseréje esetén a jótállási idő nem indul újra. Emellett a 72 órás pixelhiba-garancia érdemel még említést.

Az első pont tehát kipipálva, jöhetnek a szubjektív vélemények és objektív tesztek.

(Esik. A cucc jófélének tűnik, elsőre jellegtelen kartondoboz, semmi sallang. Könnyen befér a kistáskámba – nem akarok felesleges feltűnést. A hozzá adott lapos, fekete tasak kiválóan elrejti – mint egy apró netbook az éjszakázó rendszergazda zsebében. Bőrdzseki, kalap, oldaltáska, laptop – tökéletes álca.)

Az első benyomás a legfontosabb, tanítják az életmód-magazinok. Ha így van, akkor ez egy gyönyörű barátság kezdete – bárhonnan nézzük, letisztult, kerekded formák jellemzik az N210-et. A fedél apró, téglaszerű rácsozatát 1 mm vastag átlátszó, sima műanyag takarja, ez némi védelmet is ad a TFT-panelnek. (Csodát azért ne várjunk, erősebb nyomkodásra a kijelző színei élénk vitustáncot járnak.) Anyaga még éppen kellemes, a nálam járt fehér példányon pedig az ujjlenyomatok sem látszottak meg. (Az N210 fehér és fekete színben kapható.) Az R580 kistestvérén az egyszínű SAMSUNG felirat is ugyanott található. A vékony takarórétegre ragasztott ezüstös betűk olyan hatást keltenek, mintha a laptop felett lebegnének.

Összeillesztési hibákat kerestem, de nem találtam – csak a D-Sub csatlakozóját kellett egy határozott mozdulattal a műanyag keretbe visszapattintani. Nem hiszem, hogy szerelési hiba, nem is volt zavaró. Némi próbamozgatás alapján úgy tűnik, a kivezetések az alaplapra vannak forrasztva, nem védi őket belső fémburkolat. Ez leginkább külső monitor használatakor okozhat problémát: a VGA-kábel vastag és merev, könnyen meghajlíthatja nem csak a csatlakozót, de magát az alaplapot is.

Sem az eleje, sem a hátulja nem tartogat meglepetést – hacsak azt nem, hogy nincs meglepetés. Elöl a bekapcsoló és 3-az-egyben kártyaolvasó (khm, ez a kép egyéb megfontolások miatt fentebb csúszott...), hátul pedig az akku és a netbook hátulja kapott helyet. A ki-bekapcsolást már nem oldották meg túl elegánsan: az oldalra húzható kallantyút elsőre nehéz megtalálni, majd hasonlóan nehéz oldalra húzni. Ha viszont ölbe vesszük, a hasunk és a gomb recéi között fellépő súrlódást kihasználva már könnyedén kivitelezhető – leginkább véletlenül.

(Alig szemerkél, erősen szürkül. Óvatosan a táskámba nyúlok, előhúzom, ügyelve, hogy állandóan takarásban maradjak. Lassan mozgok, csak a szemem jár körbe-körbe. Méla bámészkodó, aki formás hátsókat nézeget a tavaszi esőben. Halkan zizzen a zippzár - hmmm, tetszik...)

Itt minden, mi bedugható, szélen kapott helyet – jobbra két USB és egy D-Sub, no meg a Kensington-aljzat, balra a mikrofon, a fejhallgató, még egy USB, az Ethernet- és a tápcsatlakozó. Nem sok, de egy netbooknak nem is kevés, ráadásul jó szellősen helyezkednek el. Nem fordulhat elő az a bosszantó eset, amikor egy vastagabb pendrive az összes USB-csatlakozót eltakarja. Balra még egy hűtőrács is díszeleg – általában nem jó ötlet ez a fajta elrendezés, de az N210 ventilátora alapos terhelés mellett sem kapcsolt érezhető fokozatra.

Nyílik, nyílik, de ne vigyük túlzásba – az N210-es nem vasalódeszka. Mivel leginkább öles használatra tervezték, nem is kell több. Burkolata erős műanyag test, nem nyekereg, a billentyűzet sem horpadozik ujjaink súlya alatt. Egyedül a sarkainál lehet meghajlítani, de a nálam járt példány a véletlen rákönyöklést is bírta.

Alul olyan, amilyennek lennie kell: lapos, fedeles, hűtőrácsos. Apró negatívum, hogy csak a memóriát és az akkut tudjuk cserélni – merevlemez-bővítéshez már házat kell szerelni. Ezt szerencsére megkönnyítik a piktogramokkal feliratozott csavarhelyek. Az akku belső fala mögött egy furcsa nyílást találunk – ránézésre 3G-bővítőhely, de erről a képességről mélyen hallgatnak az adatlapok.

Az R580-hoz hasonló szigetes billentyűzet jutott ide is. Numerikus rész természetesen nincs, multitouch-képes tapipad, matt kijelző és webkamera annál inkább. Átlagos képet ad, színminősége, felbontása (0,3 MP) még éppen elfogadható, de a gyors mozgásokat nem képes megjeleníteni.

Bekapcsolás után netbookokhoz képest meglepő szoftverbőség fogad. Ehhez előbb át kell verekednünk magunkat a Windows XP előtelepítésén, a végső beállításokon és a Samsung Recovery leállíthatatlan mentési folyamatán. Ha kész, egy MS Works, McAfee Internet Security (60 napos próbaverzió), jópár shareware játék és rengeteg (végre hasznos) Samsung-alkalmazás áll rendelkezésünkre. A teljesség igénye nélkül: felbontás-állító segédprogram (1024x600-as és 1024x768-as felbontás között választhatunk, szoftveresen nagyobbra állítja a függőleges felbontást, ha nem elég a 600 képpont), akku-kalibrálás (töltés kezdetének-végének szabályozása) és energiagazdálkodás kezelése, Samsung-szoftverek frissítéseinek automatikus keresése, biztonsági mentés (fájlokat és teljes rendszermentést is kezel), USB-portok áramellátásának ki-bekapcsolása, stb...

(Zsigerekig elégedetten dőlök hátra a buszon. Már nem rohanok, nem félek, csak a feladatra koncentrálok. A cucc biztonságban, tasakban, táskában, ölemben – én pedig pár perc múlva otthon. Kezdem érezni a tavaszt, aprókat mosolygok a szemközt ülőkre – vigyázz, vigyázz, önkontroll! Nem kellett volna az a két sör... Megfogadom, ezután munka közben legfeljebb egyet. Óránként, nem felrázva.)

Platform - CPU, RAM, HDD

A táblázat magáért beszél – átlagos netbook, átlagos komponensekkel. Az extrák manapság nem számítanak extrának, de nem is maradtak el. Ráfoghatnám, hogy a mindennapok megoldása, de ez részben igaz lenne, s nem lenne mibe belekötni.

Termék: Samsung N210
Processzor: Intel Atom N450 1,66 GHz, 667 MHz 512 kB L2 cache
Lapkakészlet: Intel NM10
Memória: - 1024 MB DDR2 667 MHz (1 modul)
- egy üres SODIMM foglalat
Kijelző: 10,1"-os 1024x600 - WSVGA, nem tükröző, LED háttérvilágítás
Grafika: integrált Intel GMA 3150, VGA (D-SUB)
Hang: Realtek ALC269 @ Intel NM10 ICH - High Definition Audio
Merevlemez: Samsung HM160HI 160 GB SATA 5400 rpm
Optikai meghajtó nincs
Kommunikáció: Bluetooth v2.1 + EDR (Broadcom BCM2070), 802.11b/g/n WLAN szabvány (Atheros AR9285), LAN 10/100 (Marvell Yukon 88E8040)
Interfész: - D-Sub monitorkimenet
- mikrofon csatlakozó
- fejhallgató kimenet
- 3 db USB 2.0 port (tölthető)
- 3-in-1 (SD, SDHC, MMC) kártyaolvasó
- Ethernet
Extrák: - 2 x 1,5 W sztereó hangszóró
- beépített mikrofon
- webkamera
Akkumulátor: 6 cellás - 66 Wh
Méret: 265 x 188,9 x 26-29,1 mm
Tömeg: 1,3 kg
OS: Windows XP Home - HU*
Gyártó honlapja: http://www.samsung.com
Termék honlapja: N210
Fogyasztói ár: 88 890 Ft
Garancia: 1 év
*Telepítésnél angol, cseh és magyar nyelvű rendszer közül választhatunk

Ha netbook, legtöbbünknek az Eee PC ugrik be. Ebből épp egérkattintáson belül van az Atom N450-es processzorral készült változat, kézenfekvő tehát az összehasonlítás.

Érdemi eltérés nincs – az Atom mindenütt Atom. Az Asus-al ellentétben az N210-es órajele erős terhelésen is 1,6 GHz maradt.
Ha az azonos platformra épülő laptopok között ennyire nincs különbség, egyben bízhatunk: a gyártók kénytelenek az extra szolgáltatásokkal, magasabb minőséggel vagy éppen alacsonyabb árral kitűnni – a felhasználók örömére.

160 GB-os Samsung (Samsung N210) - 250 GB-os Seagate (Asus Eee PC 1008P) - 500 GB-os Samsung (Samsung R580)

Merevlemezben nem túl erős az N210 – sajnos, ez a használat során is érezhető. Főleg a gép indulása lassabb, mint elvárnánk. Cserébe hangtalan és hűvös gépet kapunk, de ez nem vigasztaló, amikor az előtelepített McAfee biztonsági csomag nekiáll kerregtetni...

(Az esti lehűlést kellemes reggel követi. Giccses szél, napsütés, hasamra süta hétágról. A tegnapot mintha elfújták volna. Ha nem feketéllne az asztalon a tasak, még kedvem is lenne felkelni. Majd jelentkeznek, mondták. Nem tudom, mennyi időm van még, de sietnem kell – ettől nyugtalan leszek. Kávé (kell az energia), majd jöhet a cucc is. Ki kell próbálnom, hát kipróbálom. Életemben először csinálom; megrémít, de perceken belül átjár az új érzés. A folyamatos befelé fordulást erős madárcsicsergés követi, nálam már biztosan tavasz van.)

Megjelenítés, bevitel

Átlagos minőségű Samsung panel került az N210-be. Felbontása 1024x600 (WSVGA), ami kisebb feladatokra elég, de komolyabb munkákhoz (vagy akár a Windows Update webhely használatához) már kevés. A TN+Film technológiájú pixeleket LED-es háttérvilágítás készteti fénykibocsájtásra. A matt felület és a meglepően nagy fényerő miatt szabadban is jól használható.
Elölről átlagosan jó, kissé erős és kékes képet ad, oldalról nézve a TN+Filmes panelekre jellemző kontraszt- és színtorzulást tapasztaljuk.

Kalibráltuk a notebook színeit. Ehhez a GretagMacbeth Eye-One Display 2 kalibrátort (kolorimétert) és a LaCie Blue Eye Pro szoftvert használtuk. A berendezés azt vizsgálja, hogy a monitoron megjelenő árnyalatok milyen mértékben térnek el a referenciától. Ezt az eltérést deltaE értékben adjuk meg. Egy deltaE a minimális szabad szemmel látható eltérés. Ha átlagban ennél kisebb értéket kapunk a kalibrálásra, akkor a színhűség szinte tökéletes. Három deltaE értéknél a megjelenített szín erősen különbözik az elvárttól.

A kalibrálás sokat számított: bár a kapott DeltaE értékek nem számítanak túl jónak, a szemnek sokkal kellemesebb, nyugtatóbb képet kaptunk. A Samsung N210 színprofilja innen tölthető le, a maximálisnál eggyel alacsonyabb fényerőn adja a legpontosabb árnyalatokat.

Egyenletességből is átlagos. Meglepetést csak a sötétben tapasztalt bevilágítása okozott – netbookhoz képest jónak mondható a fekete. Maximális 203 cd/m² fényereje még laptopok esetében is jónak mondható, a 0,9 cd/m²-es minimum fényerővel 225:1 kontrasztarányt ad.

Az első szemrevétel után a billentyűzettől vártam a legkevesebbet. Egybeöntött műanyag ház, kis méret – rossz előjel. Az N210 ebben is kicsivel többet tud társainál. Közepesen kemény, határozott nyomáspont, a szigetszerűen kiemelkedő billentyűk jól elkülöníthetőek és csak kismértékben lötyögnek. A kurzormozgatók és a Page Up, Page Down, Home, End billentyűk elrendezése a kategóriára jellemző. Szerencsére ez a blokk picivel lejjebb került a szomszédos Ctrl-tól, így sokkal könnyebb megtalálni, ritkább a félreütés. A PgUp és PgDown billentyűkből a bal oldali Fn lenyomásával lesz Home és End – nem a legjobb megoldás, de így legalább maradt hely külön Insertnek és Delete-nek. Jó ötlet, hogy ezek a fenti F-billentyűk mellett találhatók, nem lehet összekeverni a kurzormozgatókkal. (Aki nyomott már véletlenül Delete-et PgUp helyett, értékelni fogja.)

(I)(Többszöri nekilendülés, sokadjára merülök ki. Az idegeim, azok nem bírják, már csak egy jó alvásra vágyom, szakadnék le a cuccról. Szakadok meg, kétszer hívtak, semmi konkrétum. A tavaszi fáradtság kezdi legyűrni a korábbi pörgést, ennél erősebb hatást vártam. Egyre jobban félek a telefonoktól...)(/I)

Hasonló érzéseket kelt a touchpad is. Megjelenése visszafogott, felülete átlagos. Tapintásra sík, az érdesítés hiánya nem kellemes, de megszokható. Multitouch-képes, bár ez a hozzá adott Windows XP alatt csak korlátozottan (és időnként zavaróan) működik. Gombjai ötletes dizájnt kaptak: csak használat közben tűnt fel, hogy az ASUS laptopokhoz hasonló módon egy darab kétállású gombot nyomogattam – libikóka-effektus nélkül.

Hőmérséklet, zaj, akkumulátor

Elérkeztünk végre az N210 erősségéhez. Hangtalan, hűvös gép, már-már azt hittem, nincs benne ventilátor. Nyugalmi állapotban, 22 fokos szobahőmérséklet mellett csak a halványkék LED-ek villogásából lehet tudni, hogy megy a gép. 30°C körüli felületi hőmérsékletéhez képest a processzor 15 fokkal volt melegebb, 15 dB-es csendben ücsörögve. A Everest 33°C-osnak mutatta a merevlemezt.

Alapos terhelés kezdődött, amit a kis netbook látható közönnyel fogadott. A processzor 47 fokra váltott, a merevlemez még jó tíz percig maradt 33 fokon. Itt kezdtem arra gyanakodni, hogy a hűtőrács mögül hiányzik valami – a zajszint még 10 percen keresztül a kezdeti 15 dB maradt. A félórás teszt végére csak a billentyűzet bal alsó sarkánál tapasztaltam erősebb melegedést. Átlagosan 35°C-os felszín mellett az Atom N450-es CPU 63 fokra állt be, a winchester pedig 41 fokra, mindezt 18-19 dB-es "zaj" mellett.

A terhelés megszűntével a processzor hőmérséklete szinte azonnal visszaesett 55°C-ra, pár perc múlva pedig már csak 49 fokon főtt. A merevlemez jóval lassabban hűlt, ugyanennyi idő alatt 41-ről 39 fokra csökkent. A hűtőrács előtt légmozgás, hang alig volt érezhető, ez valószínűleg a jól megtervezett hőcsövek eredménye. Ezek terhelésre lassabban reagálnak, de az alkatrészek hőjét magabiztosan vezetik a burkolaton kívülre.

(Utolsó előtti telefon, a végsőket rúgom rá, hozzá és bele. Még két nap, majd gyors találkozó meg nem nevezett helyszín ismeretlen időpontjában. Még két nap és újra cuccmentesen, onnantól csak emlékekből dolgozhatok. Kint pár napja minden kékre váltott, a szomszéd szerint itt a tavasz. Nekem rosszul beállított színhőmérsékletnek tűnik.)

Méretéhez képest jókora, 66Wh-s akkut adnak az N210-hez. (Melynek súlya vetekszik a gépével.) Ez meg is látszik az eredményeken: majdnem 8 órás üzemidő (hm, hol van ez az "akár 12 órához" képest?), ami maximális terhelésnél sem sokkal kevesebb, mint 5 óra. A termetes akku feltöltése gyors, kikapcsolt állapotban kevesebb, mint 3 óra.

A fenti üzemidők és az akku méretét ismerve kiszámolhatók a fogyasztások. Nyugalmi állapotban 8,5 W, videolejátszás közben 12,8 W, teljes terhelésnél pedig 13,8 W körüli értékek jönnek ki!

Értékelés

Jól látható, hogy a Samsung gondosan felépített stratégiával próbál betörni a notebook-piacra. Az R580-hoz hasonlóan az N210 sem egy hibátlan, tökéletes gép. Közepes minőségű anyagok, átlagos komponensek és szoftver-körítés. Amiben kiemelkedik a konzumer-kategória átlagából, az a jól átgondolt tervezés és pontos pozicionálás.

Egy netbook a felbontása és sebessége miatt csak keveseknek felel meg elsődleges munkagépnek. Neten cikkeket olvasni, levelezni, csevegni, kisebb dokumentumokat összecsapni erős kompromisszumokkal elmegy. Nagyobb munkákra azonban alkalmatlan: az Atom processzor teljesítménye bonyolultabb Excel-táblázatok számolásához sem elég, a 600 pontos függőleges felbontás még 768-ra emelve is kevés. Egy gyors merevlemezzel javítani lehet az általános sebességérzeten – de az N210-be egy elég lassú Samsung HDD került.

Lassú merevlemez, apró kijelző, lassú processzor, sallangmentes külső – rendben, de akkor miért írok róla ilyen sokat? Jó kérdés, és nem is tudom teljesen megválaszolni. A Samsung N210 egy mindenben teljesen átlagos netbook – átlagos felhasználásra, átlagos igényekre. S épp ebben van az erőssége: nem akar csillogó műanyag díszlécekkel kitűnni. Nem akar még 100MHz-el gyorsabb lenni. Nincs rajta FireWire-csatlakozó, aminek adatforgalmával úgysem birkózna meg a gép. Hiányoznak róla a bilikék színű fröccsöntött-festett vonalak, plazmikus-technoid LED-sorok. Átlagos munka mellett az akkuja sem bírja "akár 12 órán át".

(Holnap délután. Holnap délután. Holnap délután... Egész nap hol leszek holnap délután? Csak egy kis természetes kézremegés, elmúlik magától.)

Kissé borsos áráért cserébe azonban kapunk egy mindennapokra szánt apró, könnyű, kis fogyasztású gépet. Haverjaink nem fognak körbecsodálni, ha elővesszük – de negatív jelzőkkel sem fogják illetni. (Eddig négyből négy ismerősömnek tetszett, van köztük átlagos laptop-felhasználó és üzleti kategóriás notebookokban jártas szakember is.)
Vezeték nélküli hálókártyája brutálisan erős: az N210 több, mint 12 hálózatot talált ott, ahol egy beépített antennás, üzleti szériás DTR gép jó esetben is csak ötöt. A kapcsolat minden esetben gyorsan felépült, s végig stabil maradt. Egy HyperSpace-nek nevezett technológia segítségével akár operációs rendszer nélkül is lehet netezni.
Eredetileg sem kis fényereje kalibrálás után brutálisra nőtt. Billentyűzete és tapipadja elfogadható, nem kényelmetlen a használatuk. Ereje elég egy HD-videó lejátszásához – több, mint öt órán át. Lemerülés után kevesebb, mint három óra alatt újra feltölthető. Ezek alapján ideális netbook egy kellemes teázóban vagy füstös kiskocsmában cikkeket írogató újságíró számára, de hosszabb utazásnál is jól jöhet.

A hozzá adott szoftverek is átgondolt stratégiáról árulkodnak. Irodai munkacsomag, AnyPC távvezérlési lehetőség, pár egyszerű, de élvezetes shareware-játék. Hm, a Samsungnál alaposan ismerik az irodai dolgozók programszükségletét. :) Első indítás után nem csak a Windows XP települ: előtte kötelezően két részre kell particionálnunk a merevlemezt, így a kisméretű rejtett mellé (ahol az eredeti operációs rendszer, a meghajtó-programok és szoftverek telepítője van) egy C: rendszer- és egy D: adatmeghajtót is kapunk. Ezután jön a most még zavaró, később hasznos szolgáltatás: a kész Windows XP-ről teljes biztonsági mentés készül. Így aztán a kicsomagolás után ne számítsunk gyors netbookozásra, jó negyedórás telepítés után ötperces beállítás, majd húszperces adatmentés következik.

Ha mindez megvan, még mindig nem vagyunk készen, itt szól közbe a készen kapott szoftverek egyetlen negatívuma, a McAfee Internet Security. A McAfee-termékek egyébként is magas erőforrás-igényükről híresek, az Atomot pedig szó szerint padlóra küldte. Indítás után 5-10 percig még használhatatlan a gép (ezalatt elindul a védelem és frissítéseket keres, tölt). Ennyi ideig tart az is, amíg az Internet Security komponenseit egyesével kilőjük. (A menüpontok között csak csigalassan tudunk váltani, a kiadott parancsok hatalmas késéssel lépnek életbe.) Mivel úgyis csak próbaverzió, érdemes azonnal leszedni, s egy karcsúbb vírusirtóval próbálkozni. Érthető a szándék, az N210 célközönsége nem csak a csevegő fiatalok tömege, hanem az utazó dolgozóké is – de érdemes lenne a gép képességeihez jobban illő szoftvereket összeválogatni.

Ezek az előnyök-hátrányok azonban a szubjektív értékelést is megnehezítik. Százezer forintot megközelítő árával nem számít olcsónak; meglepő, hogy a notebook-szegmensben eddig idegenül mozgó Samsung nem az árcédulával próbál harcba szállni riválisaival, az MSI Winddel és az ASUS Eee PC-vel. Ugyanakkor a Samsung a konkurenseihez képest jobb szervizháttérrel rendelkezik, ami egy laptopnál nagyon fontos szempont. Összességében nem rossz gép, semmi kiemelkedőt nem nyújt, de túlzott negatívumokat sem. Tudása, körítése és háttere alapján kiváló "szürke eminenciás" lehet belőle kistáskánk sarkában.

Samsung N210

Jellemzés: Könnyű és hangtalan netbook, átlagos felszereltséggel, hosszú üzemidővel
Pro: + tetszetős kinézet
+ nagyon erős WiFi
+ takarékos processzor
+ kiváló akkumulátoros üzemidő
+ bőséges szoftverkörítés
+ robusztus kivitel
+ netbookhoz képest kényelmes billentyűzet
+ netbookhoz képest jól használható touchpad
Kontra: - lassú merevlemez
- nem netbookra tervezett programcsomag
- az optimálisnál kicsivel magasabb ár
Alternatíva: Asus Eee PC 1008P

(Az utolsó telefon. Még egy korty és indulok. Csak odamegyek, átadom, semmi cécó. Nem fog fájni – és már nem is érdekel. Kint egyre durvábban vadul a tavasz.)

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.