2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Jiayu G4: Újabb trónkövetelő?

A régóta várt, néhol túlzásba forduló "hype" kínai tárgya végre megérkezett Magyarországra is.

[ ÚJ TESZT ]

Bevezető

Bevezető:

Aki figyelemmel kíséri a kínai belpiacos telefonok fejlődését, az nagy valószínűséggel találkozott már a márka nevével.
Az elődmodell G3-hoz hasonlóan jelen cikk tárgya is hasonló utat járt be: előzetes képek, specifikációk kiszivárogtatása, megjelenési időpont többszöri elhalasztása, rajongói bázis (tovább) építése, majd a dühös, várakozásba beleunt (leendő) felhasználók nyugtatása, ilyen-olyan kifogások, majd' nagy sokára: készülék piacra kerülése.

A gyár G4 nevű típusáról emlékeim szerint 2012 vége felé lehetett először némi információt találni különböző fórumokon, illetve a gyártó oldalán. Ehhez képest 2013 elején, illetve tavaszán a Jiayu még mindig csak az ígérgetés, illetve halogatás politikáját folytatta.

Ahogy telt-múlt az idő, úgy lettek egyre dühösebbek azok, akik a G3 után erre a típusra váltottak volna, és elégedett telefonnyomkodás helyett azzal szembesültek, hogy jóformán az összes említésre méltó (és számtalan névtelen) gyártó, bérgyártó, üzem, műhely, dzsunka piacra dobta az új, MTK6589-es SoC-ot használó középkategóriás telefonjait.

Eljött azonban 2013 májusának vége, amikor a sokszor elhalasztott megjelenési dátum egyszer csak valósággá vált. Korlátozott darabszámban ugyan, de elérhetővé vált a készülék először hazai piac, majd a nemzetközi oldalak vásárlói számára is.

Mindezeket megelőzte azonban egy általam még sosem hallott/látott marketingfogás a Jiayu részéről (persze csak a "rajongók mielőbbi kiszolgálásának megkezdése, illetve a kedélyek lenyugtatása miatt"):
a hivatalos megjelenés előtt néhány héttel eladták a mintadarabokat (engineering sample). Mindezt legalább úgy, hogy a cég hivatalos weboldalán feketén-fehéren leírták, hogy milyen készülékek ezek, mit vállal az, aki ezeket szeretné megvenni, stb. (Instabil működés, váratlan zavarok, ilyesmi.)
Ez azonban nem zavarta meg a készülékre éhes kínaiakat, pikkpakk elkapkodták ezeket a darabokat is.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.