2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Jiayu G4: Újabb trónkövetelő?

A régóta várt, néhol túlzásba forduló "hype" kínai tárgya végre megérkezett Magyarországra is.

[ ÚJ TESZT ]

Adatkommunikáció, akkumulátor, összegzés

Adatkommunikáció:

Adatkommunikációs szempontból nem teljesít rosszul a készülék, hozza a középkategória átlagát.
A 4.0-ás EDR, illetve A2DP-képes Bluetooth, 802.11b/g/n-es Wifi, természetesen az internetet is megoszthatjuk rajta keresztül, illetve képes a WiFi Direct funkcióra is.

Pontos, aránylag gyors GPS

A beépített A-GPS modul kinőtte az előd hibáit, EPO-val megtámogatva pillanatok alatt fog jelet, anélkül az első hidegindítás némileg tovább tart, de ha megtalálta, jól tartja a jelet.

Sokan panaszkodtak, hogy a GPS nem jól méri a sebességet az egyes sport-tracker programoknál. Részemről a GPStracker programot, illetve a Waze navigációját használtam, rendellenes működést egyiknél sem tapasztaltam, a kijelzett értékek pontosak voltak.

Sebességértékeim robogóval

Nem említettem még, de a készülék Dual SIM, Dual Active funkcióval rendelkezik (elvileg a SoC támogatja a Dual Active funkciót is), ami annyit tesz, hogy két kártyánk tud egyszerre feljelentkezni a hálózatra, ám hívás közben a másik kártya nem elérhetőt jelez, vagy adatkártya esetében megszakad az internet. Ez a hiányosság bosszantó lehet, azonban könnyedén orvosolható, ha - két hívható SIM esetén - egymásra irányítjuk őket az "átirányít, ha nem elérhető" funkció segítségével. Így ugyan, ha felvesszük a másik kártyáról bejövő hívást, lehet, hogy fizetnünk kell az árirányításért, azonban ha nem, akkor is legalább látjuk, hogy míg az egyik kártyán beszéltünk, ki keresett a másikon.

Jó hír a vidéken mobilinternetezésre Vodafone-t használóknak, hogy a készülék támogatja a 900 MHz-es frekvenciát is, amit a piros szolgáltató több helyen használ adatkapcsolat céljára.

A két sim kezelése hibátlanul megoldott, beállíthatjuk, hogy melyik milyen funkciót, illetve szolgáltatást nyújtson. (Melyik kártyáról menjen a mobilinternet, melyikről a videohívás, beállíthatjuk, hogy melyik SIM-et használja hanghívásra, stb.)

A telefonkönyvünk bejegyzéseihez külön is hozzárendelhetünk SIM-kártyát, felülbírálva az alapbeállítást.

Egy hasznos kis alkalmazással - mely DualSim Ringer névre hallgat - megoldottnak tekinthető a kétkártyás telefonok régi átka, miszerint nem lehet a csengőhangból azonnal tudni, hogy melyik kártyára érkezik a hívás.

Akkumulátor:

Az elődmodell 2750mAh-s akkumulátora megjelenésekor (a készülék méretéhez képest) kimagaslónak számított, nem csak a kínai modellek körében, hanem globálisan is.
Az utód erre még rátett egy lapáttal, így a mostani telep 3000mAh-ra hízott.
Szerencsére a gyártó nem követte el a régi trükköt, miszerint: "nyomda mindent elbír", a készülék valóban kimagaslóan teljesít társaihoz képest. (természetesen egy 5-5,3-5,7"-os "tepsibe" nagyobb akku fér, de ne feledjük, hogy a G4 "mindössze" 4,7"-os)

A készülék visszafogott nyomkodással szerintem röhögve elmegy akár 3 napot is.

Szavak, szubjektív benyomások helyett néhány képernyőkép az akkuhasználatról, illetve az AnTuTu akkumulátor-tesztjéről:

Azt hiszem, jól látszik, hogy - hála a visszafogott fogyasztású A7-es magoknak, illetve a hatalmas telepnek - kimagasló rendelkezésre állási, illetve használati időket érhetünk el.
(A gyár palettáján megtalálható még a mindössze 8,2 mm "vastag" készülék is, amely 1800mAh-s akkut (illetve ennek megfelelően más hátlapot) kapott, azonban a külföldi oldalakat böngészve nagyon úgy tűnik, hogy a vásárlók jelentős része a nagyobb kapacitású teleppel vásárolja meg a készüléket.)

Összegzés:
A Jiayu az előd G3-mal hatalmas sikert aratott, ami köszönhető volt a minőségi anyagokból, precízen összeszerelt készüléknek, amely gyönyörű képernyővel, illetve hatalmas akkumulátorral rendelkezett, tette mindezt a konkurenseihez képest igen alacsony áron.
Az utód G4-ben igyekeztek kijavítani az előd hibáit, mint a gyengécske GPS-antenna, illetve a SoC-váltásnak köszönhetően már nem találkozunk a "deep-sleep" problémájával.

Azonban az élet sosem habostorta, ez a készülék sem mentes a hibáktól: elég, ha a gombok háttérvilágításának hiányára, vagy a mosott fényképek re gondolunk, illetve ne feledjük, hogy az első sorozatban gyártott készülékek - hardveres, de remélhetőleg csak szoftveres okok miatt - nem tudják az OTG funkciót. (Nem tudunk rá egeret, billentyűzetet, merevlemezt, pendrive-ot, egyebeket kötni)

A visszafogott árcédula szintén a múlté: a készülék a kategóriatársaknál mintegy 25%-kal magasabb áron nyitott, ez azonban a "hype" csillapodásával nagy valószínűséggel beáll egy elfogadható szintre.

Összességében azt gondolom, hogy aki a fent említett hiányosságokkal együtt tud élni, az egy igen jó minőségben összerakott, fürge, gyönyörű kijelzővel, és hatalmas üzemidővel rendelkező készülék birtokosa lehet.
Én a magam részéről ajánlom a telefont.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.