2024. május 10., péntek

Gyorskeresés

Irány Japán!

Szeretném bemutatni a felkelő nap országában tett látogatásomat a tervezéstől egészen a visszaútig.

[ ÚJ TESZT ]

Az előkészületek

A koronavírus itt is rendesen felbolygatta a dolgokat. Sőt, ha van ország, amelyik rendesen megszenvedett a járvánnyal, akkor az Japán. Egészen 2022. októberig gyakorlatilag halott volt a turizmus, hiszen a világon az egyik leghosszabb ideig tartottak a korlátozások. Az ország rendkívül rosszul kezelte a vírust. Lassan haladtak az oltásokkal, és kicsit késve is vezettek be érdemi korlátozásokat. Erre jött az Olimpia is, amit ugyan egy évvel eltoltak, de így is a járvány kellős közepén tartottak meg, hiszen túl sok pénz ment el az előkészületekre. Korlátozások ugyan voltak, amit persze az odautazók vagy betartottak, vagy nem. Az biztos, hogy nem segített a járványkezelésben, sőt. Hosszú hónapokra visszavetett bármiféle érdemi próbálkozást, hogy kinyissák újra az ország kapuit. Viszont hivatalosan 2022. októberétől mindenki számára látogatható az ország. Sőt, hogy fellendítsék a turizmust, a korábbi rendszertől eltérően már nem kell vízumot igényelni. Mindösszesen egy üres oldalra van szükség az útlevelünkben (természetesen ez országonként változik, és nem minden útlevélre érvényes) a határellenőrzés során a pecséthez. A Coviddal kapcsolatos intézkedések sincsenek már érvényben, pont az odautazásom előtt két nappal töröltek el minden ehhez fűződő korlátozást.

Egyedül csak a határellenőrzésnél szükséges dolgokat kell megcsinálni. A beutazás előtt fel kell keresni a Visit Japan Web oldalt, amely az ország kormányának hivatalos weboldala. Itt deklarálni kell, hogy milyen céllal jöttünk az országba (magyar állampolgárok 90 napig tartózkodhatnak az országban mint turista), mennyi időt töltünk ott, melyik járattal érkezünk, és hol szállunk meg. Ez az egyik része, a másik pedig a vámellenőrzés, ahol tulajdonképpen csak tudatnunk kell velük, hogy nem viszünk illegális dolgokat az országba.

A határellenőrzésnél bemutatni szükséges QR kód

Az idő kiválasztása természetesen kardinális pont volt. Eredetileg még 2022 augusztusában, a harmincadik születésnapomon utaztam volna, azonban sajnos nem úgy alakultak a dolgok, ahogy terveztem. Ezért a következő időpont március vége, április eleje volt. Ez az időszak az egyik legforgalmasabb (nem ok nélkül), hiszen ez a sakura (cseresznyefavirágzás) szezon. Viszont ez az időpont is gyorsan kukázva lett, mert a jegyárak a csillagos eget verdesték. Egy hónappal későbbre viszont normalizálódtak a dolgok. Már amennyire. Elmúlt a sakura szezon, de még nem kezdődött el a nyár, és a monszunidőszak. Júliusban - augusztusban pedig rettenetesen elviselhetetlen tud lenni a nagy hőség és a magas páratartalom a sok esőnek köszönhetően. Éppen ezért esett a választás május első hetére. Ami egyébként tervezéskor még a tudtomon kívül esett egybe a japán aranyhéttel, ami elég fontos szerepet játszott az ottlétem alatt. Légitársaságnak én a British Airwayst választottam, habár utólag ez lehet, hiba volt. Az áraik nem voltak különösképpen drágák, cserébe korszerűbb gépet használnak (787 Dreamliner). A járatok többsége közvetlen volt London és Tokió között. (Én ugyanis az előbbi városban lakom.)
Kis lábjegyzetben jegyzem meg, hogy eredetileg foglaláskor a visszaútnál nem dobott fel közvetlen járatot a rendszer, ezért egy Helsinkiben való átszállásos megoldást választottam. Amit azonban töröltek, és egy későbbi járatra akartak feltenni, azzal viszont nem értem volna el a csatlakozást. Ezért fel kellett őket hívnom alternatíva miatt, de készségesek és flexibilisek voltak, és díjmentesen kérni tudtam egy közvetlen járatot, igaz két nappal később, de ezen annyira nem búslakodtam.


Boeing 787-9 Dreamliner

A repjegy birtokában három dolog volt, amit mindenképpen el kellett intézzek indulás előtt. A hotel, a vonatbérlet, és az internet. A hotelekhez én a booking.com-ot használtam. Minden külföldi utam alkalmával őket használtam gond nélkül, és itt sem volt semmi probléma. A másik dolog az internet. Távoli ország lévén a roaming bizony elég költséges, ezért evidens volt, hogy helyi SIM kártyát veszek majd internetre. Ehhez, és még pár belépőhöz én a Klook.com oldalát használtam, ahol számos lehetőség közül lehet választani, de akár a legtöbb JR Pass-t áruló oldal is kínál hordozható mobil Wi-Fi szolgáltatást. Ezek többségét már a reptéren át lehet venni. Mindenesetre én a SIM-kártyás megoldást választottam. A konfigurálás a telefonon egyszerű a hálózatra a SIM-kártya behelyezése után, mivel egyszerűen és érthetően le van írva angolul, mit kell csinálni. A sebesség egész tűrhető, de vigyázni kell, ugyanis hiába vesz az ember "unlimited" csomagot, napi limitek még így is vannak, szóval ne ezen streameljünk 4K videókat.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • Malajzia három felvonásban

    Első alkalommal munka miatt érkeztem az országba, másodjára és harmadjára pedig azért, mert megtetszett.

  • Bog utazik: Azerbajdzsán

    Tavaly megvolt Grúzia, ezért érdekes volt a régióból egy más vallású és sokkal gazdagabb ország megismerése is.

  • Bog utazik: Grúzia

    Addig menjetek, amíg ilyen. Odajutni kicsit szívás, de kárpótol az ország ezért, noha nem árt felkészülni a furcsaságokra.

  • Ecuador és Peru – 4 hónap alatt

    Életem legnagyobb kalandját írom le – turisták számára hasznos információkkal és képekkel kiegészítve. Utazásra fel!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.