2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Akármi rovat

Internet-hozzáférés 2009

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Nem akarok konkrétan leírni minden egyes nevet, illetve apró mozzanatot. A napokban viszonylag érdekes...

[ ÚJ TESZT ]

Nem akarok konkrétan leírni minden egyes nevet, illetve apró mozzanatot. A napokban viszonylag érdekes eset történt velem.

1. Lejárt az egy éves internetelőfizetésem az Invitelnél február 21.-én.

2. Munkahelyemen a decemberi elbocsájtásoknak köszönhetően felszabadult sok szoba a szállón, így lehet jelentkezni oda lakni. Mivel az albérletem átlag 42ezer, a szálló pedig fix 12ezer (szobánként egyedül), ezért pusztán gazdasági megfontolásból jelentkeztem én is.

A szállót alig 5 éve építették, két szoba tartozik egy "lakosztályhoz", klímán kívül minden jóval felszerelt, igényes épület, igényesnek nevezhető berendezés, teljesen felszerelt konyha (na jó, mosogatógép nincs, de azon kívül még szagelszívó is van), szépnek nevezhető, kulturált fürdő, és külön WC. Dohányozni az apartmanokban tilos, (nagyon helyesen).

3. Február 25.-én be is költöztem, az Invitel pedig 27.-én jött bekötni a netet. Mivel épp nappalos voltam, és nélkülem nem mehetnek be a szobámba, ezért hétfőre (márc. 1) lett áttéve ez a bekötés.
Eredetileg 8 megás vonalam volt az albérletben, de ott többfelé osztottuk, most viszont csak 4 megásat kértem, ez így 6500 lesz, ha találok társakat, max. átíratom ismét 8megásra, és elosztjuk (környező szobákba pl. wi-fivel).

Ekkor kezdődtek a bajok.

Hétfőn a szállón a főnökasszony hívatott, h hogy képzelem én, h beköttetem az Invitelt, nekik van szerződésük egy bizonyos szolgáltatóval, nevezzük X-nek, a szállón ők szolgáltatnak internetet.

Jeleztem a főnökasszonynak, h én eredetileg, mikor jelentkeztem a szállóra, bejöttem, és rákérdeztem az internetre, de a portás nem igazán tudott felvilágosítani, úgy rémlett neki, h a UPC szolgáltat a szállón netet. Valamint egyfolytában ajánlgatta, h a szálló büféjében (szerintem inkább kocsma) van az internet, ott lehet netezni, oda majd úgyis bejárok, ott használhatom.
A hideg futkosott a hátamon, h oda nekem be kelljen valaha is mennem bármiért..
Munkahelyemen is érdeklődtem, de aki a szállóra a jelentkezést intézte, az sem tudott semmi okosat mondani, körülbelül tippelgetett, h lehet , h a UPC az. Hozzátette még azt is, h a net nem a szálló dolga, hanem az enyém, ha nekem kell internet, akkor nekem kell bemennem a szolgáltatóhoz, és megrendelni, h aztán majd bekössék. Érdekes, ő is az UPC-re emlékezett.

De senkinek nem jutott eszébe, h elküldjön engem valakihez, aki illetékes (mint pl. a főnökasszony), ha már ők nincsenek a kellő információ birtokában.

Nem nagyon örültem az UPC-nek, mert úgy rémlett, h ugyan hihetetlen sávszélességű vonalakat nyújtanak, de csúcsidőben lekorlátozzák a nagysebességű letöltést.. (pedig csak FTP-zek).

Mindenesetre megnéztem neten hol is van az UPC irodája, de mielőtt rákerestem volna, leellenőriztem a díjcsomagjaikat, illetve a szolgáltatási területüket, és kiderült, h itt nem is szolgáltatnak internetet.
Hát akkor rosszul emlékezett mind a munkahelyemen az ügyintéző, mind a szállón a portás. Gondoltam semmi baj, végigjárom a szolgáltatókat (Invitel, T-com, Digi), egyik csak jelzi majd, h ők a szolgáltatók a szállón.
Invitelhez úgyis be kell mennem, h a régi szerződésem lemondjam, h ne is hosszabbítsák meg, így elsőként ott kezdtem, és ott szóba jött, h hová költözök, és az ügyintéző hölgy örömmel közölte velem, h nagyon jó, mert a szállóra az Invitelnek van kiépítve vezeték, ott is ők az internetszolgáltatók. Meg is kötöttem a szerződést azzal, h a következő héten be is kötik.

Itt kanyarodjunk vissza ahhoz a ponthoz, h a főnökasszony hívatott az irodájába, h a netről tisztázzunk részleteket.
Nem is tudtam, h van egy főnökasszony a szállón, akinek még irodája is van, eléggé meglepődtem, mikor be kellett mennem hozzá.
Hogy ezt eddig miért nem tudta nekem senki említeni?

Szóval amire lejöttem a főnökasszonytól, addigra az Inviteles szerelők bekötötték a portásfülkében a falon levő (milyen meglepő) INVITELES dobozból a leágazást, feltettek egy (számomra ismerős Comtrend) modemet a végére, és bepöccintették a netem. A magukkal hozott vérúj Asus Eee PC máris behozta az Invitel főoldalát, és egy gyors sebességteszt máris 3.6Mbit/s-et dobott ki.
Közben közölték, h már van egy bekötött INVITLELES net, legalábbis a dobozból jön egy leágazás egy routerhez, ami wi-fi-s, és valószínűleg egy lakó azokat a wi-fi jeleket fogja is...
Kihoztam a szobámból a routerem én is, szintén wi-fi-s, megkértem kössük már be, a szobámban pedig valóban fogni tudtam a jelét, és voáláá, néhány nap kimaradás után ismét volt netem.
Feltették a szerelők a doboz tetejére a routert és a modemet, egy T elosztó segítségével áramot is fabrikáltunk, és ideiglenesen otthagytuk.
Elvileg úgy volt mindez, h amint végeznek az Inviteles szerelők, elmegyek a főnökasszony által megadott X szolgáltatóhoz, és megkérdezem, h most akkor mi a teendő, nekem az Invitel már behozta a netet a portáig, onnét kellene a szobámba továbbkötni, mert a fali leágazásig az Invitel a szolgáltató, de azon túl már az X szolgáltató.

El is mentem, megjegyzem jól eldugva, egy tömbház belső udvarában egy picike, nyitott ajtajú irodácska-féleségre bukkantam, ahol egy ügyintéző hölgy (a hideg miatt) kabátban ülve fogadott, elmondtam, mi járatban vagyok. Csodálkozva hallgatott, majd közölte, h nem érti, Invitel miért kötött be vonalat nekem, ők a szállón mikrohullámú internetet szolgáltatnak. Elmondtam, h alaposan félre lettem tájékoztatva, majd megkérdeztem mégis mibe kerül, és milyen sávszélesség amit nyújtani tudnak.
Ezen a ponton még úgy voltam vele, h lehet az Invitelnél tévedtek, és az ottani ügyintéző hölgy csakazértis alapon, (talán, h meglegyen a havi új szerződések kötése minimális limit), rámerőszakolta az Inviteles szerződést azt füllentve nekem, h a szállón ők a szolgáltatók. Na mondom, majd lesz egy jó köröm még, h ott vissza sikerüljön mondani a szerződést, hiszen tévesen tájékoztattak, majd max. "ráborítom az asztalt" a nőre, ha letagadja.. Szeretek határozottan fellépni, na.
Ekkor jött a fekete leves: 256Kbit/s, ún. "szélessávú" internet, most kapaszkodjatok meg: havi 6600Ft-ért......... WTF??
2009, mikrohullámú csúcsszuper internet-hozzáférés aranyáron.
Tessék mondani, ezért már havonta kapok legalább egy puszit is Dzsennifer Lopez kisasszonytól?
És a szállón ennek a cégnek van elvileg kizárólagos joga, vagy mi..

Ja és a hölgy próbálta menteni a helyzetet: "-De ez korlátlan ám!"
An×ád, aztán mit töltsek le 256K-val?
Egy Full HD-s előzetest majd 2 napig töltök?
Ráadásul a mikrohullámú technológia régebben nem volt alkalmas pl. netes játékokhoz (WoW, EVE Online, SW Galaxy, Lineage 2... stb.), meg nem tudom, maga a 256K is egyáltalán mire elég, bár azóta lehet fejlődött valamit ez a fajta net.
Azt még hozzátette a hölgy, h azért ennyi, mert ez határoztlan idejű szerződés, mivel a szállóról bármikor elmehetek, tehát ott nem működik az egy éves előfizetés.
Kicsit ezt kifejteném. Invitel is határozott egy éves szerződés, ha elköltözök, 10ezer Ft-ba fáj ha elviszem a netet. Ennyi az átkötés egy új címre.
Az X nevű szolgáltatónál az ilyen hasonló elköltözés 2009-ben az éles piaci versenyben 20ezer Ft-ba kerül. Mert a város legócskább internetét nyújtó kis szolgáltatócska megteheti, h 20ezres átköltözési felárral operáljon.

Nos, Invitelnél 4megás net 6500Ft havonta.
Eddigi tapasztalatok alapján szinte stabilnak monható, sosem szakad meg, és a 3.5 mega az mindig megvan. 8megásról már ez nem mondható el, ott jó, ha folyamatosan megvan a 6-6.5 mega.
X szolgáltatónál a 256K-s, (~0.3megás) net 6600Ft havonta.
És egy olyan instabil terjesztési módot használnak, amit inkább elkerülnék.

Nyilván ezért nem láttam a szobában csatlakozót, mivel mikrohullámú a net, nem "kábeles".

Kiröhögtem (szinte szó szerint) a hölgyet, mondtam, h a Dial-Up betárcsázós modemes telefonos nettel többre mennék, mint ezzel az erősen túlárazott ún. internetszolgáltatással.
Ezeknél 1999-nél megállt az idő? Jelenleg 2009 van..
Természetesen nem kértem a netjüket, de érdemes lenne felhívni a figyelmét GVH, vagy mit én tudjam milyen fórumnak erre a szolgáltatóra, erősen pofátlanság amit csinálnak. Főleg, h a szálló valami oknál fogva csak őket ismeri el hivatalos szolgáltatóként.

Egyelőre maradtam az Invitelnél, bár elvileg ezt nem is használhatnám itt.

Kérdezem, aki mobil netet köt Pannonnál, T-Comnál, Vodafone-nál, az szintén megszegi a szálló szabályait?

Ez körülbelül olyan, h megszabnák, a szállón lakók csak suzuki típusú gépkocsit használhatnak, azt is csak egy bizonyos kereskedőtől vásárolhatnák, mert a szállónak szerződése van a kereskedővel.

Mivel ma nem értem rá, holnapra halasztottam, h beszéljek a főnökasszonnyal.
Azt gondolom, 3 lehetőség áll fenn:

1. Marad a netem, de mivel nem lehet, ezért kiköltöztetnek a szállóról.
Ez esetben a költözésem költségeit (majd számlaképes furgont bérelek, h jó sokba kerüljön), illetve az Invitel átkötésének költségeit kiszámláztatom a szállónak, mivel én előre érdeklődtem, de arról nem tehetek, h a megbízott alkalmazottak slendrián módon félre-tájékoztattak, ha tudom, h nem köthetek be magamnak NORMÁLIS internetet, akkor eszem ágában sem jut a szállóra beköltözni. Így önhibámon kívül kell kiköltöznöm.

2. Vodánál (5 éve) és Pannonnál (2 éve) is van előfizus telóm, kipróbálom a mobil internetet, bár letölteni azzal nem lehet. Ezzel párhuzamosan felmondom az Inviteles netet, de a szerződésbontás költségeit (100ezer HUF) szintén a szállóra terheltetem, mivel én érdeklődtem, azt a választ kaptam, h nekem kell netet szerválnom magamnak, én ezt megtettem, majd most, h beköltöztem, kész tények elé akarnak állítani.

3. Marad a netem is, és én is.
Én elfogadom a szálló néha középkorinak tűnő szabályzatát:
Elfogadom, h nem hozhatok nem a szállón lakó embert a szobámba.
Végülis barátnőimhez eddig is eljártam, ez után is el tudok..
Elfogadom, h leáramtalanítás céljából kihúzom a kártyám, ha elhagyom az apartmant.
Bár jobban örülnék, ha a letöltések miatt a gépem mehetne, ha már fizetek a netért.
Elfogadom, h nem dübörögtetem a házimozim, nem játszok hangosan, stb.
Elfogadom, h az épületen belül váltócipőt/papucsot használok. Bár ha a hall-t leszőnyegeznék, sokkal kulturáltabb lenne, mint ez a váltócipőcsere a szekrényeknél, a szekrényeknek otthont adó légcserélő-ventillátor nélküli szobákban levő szagról nem is beszélve.
Elfogadom, h nem tekergetem a radiátort összevissza.
Elfogadom, h nincsen klíma.
Elfogadom, h nincsen redőny az ablakokon, csak sötétítő.
Elfogadom a többi, csaknem 3 darab A/4-es lapon felsorolt szabályt.
De azt ne kelljen már elfogadnom, h egy olyan internetet akarnak rámsózni, ami még a hazai net indulásakor is gyenge színvonalúnak számított, nem h most 2009-ben.

Mikrohullámot a falvakban használnak, ahol nincs kiépítve kábeles hálózat. Feltesznek egy adót a templom tornyába, víztoronyra, egyéb magas épületre, és azzal lesugározzák a falut. Oda a semminél biztosan jobb. De én városi ember vagyok, nem 256K-hoz szoktam. Pláne nem 6600-ért.

Nem hiszem, h megkárosítom az X nevű szolgáltatót, ugyanis az általuk szolgáltatott netre semmiképpen sem fizettem volna elő. Az internetes adatlapjuk szerint egyébként lehet náluk 2Mbites hasonló mikrohullámú netet is kötni, de nekem még az is túl lassú, ráadásul 10ezer lenne a 2Mbites havonta. Ne menjünk most bele abba, h minek nekem 4, vagy 8 megás net, mert ennyi erővel abba is belemehetünk, h egy szolgáltató miért szolgáltat 4-8, 10-15-20Mbites vonalakat..

Abban viszont partner lennék, h egy kis polcocskát tegyünk fel oda doboz fölé, h a routerek, modemek, egyéb ott levő eszközök ne a levegőben lógjanak, hanem stabilan álljanak.

És kérdem én, miért nem jött le az irodából a tisztelt főnökasszony, mikor az Inviteles szerelők elkezdték bekötni a netet, miért csak üzent értem?
Gondolta, h miután tájékoztatott, majd lemegyek az irodából, és majd elküldöm a szerelőket? Aztán ha kiderül, h mégiscsak nekik kell bekötni, akkor meg visszajönnek? Én nem ugráltathatok többszöri kiszállással egy szolgáltatót. Szerencse, h a szerelők határozottan léptek fel, hiszen kezükben ott volt egy érvényes szerződés, mi szerint nekik létesíteniük kell egy leágazást a fali Inviteles dobozból. Az éppen szolgálatot teljesítő portás pedig csak tette a dolgát. Akár az EON-tól jöttek volna egy szerződéssel a kezükben, h az én szobámba 3 fázist kell bevezetniük a portán levő betáptól.
Értesítette a felettesét, aki ahelyett, h a helyszínre ment volna, csak a 2 emelettel feljebb levő irodából osztogatott utasításokat.
Az Invitel közfeladatot ellátó szolgáltató, nem szokás csak úgy ugráltatni.

Ráadásul én előre érdeklődtem, nem én tehetek róla, h azok akik elvileg tájékoztathattak volna, nemhogy a helyzet magaslatán nem álltak, de még csak eszükbe sem jutott, h felküldjenek az irodába. Ha tudtam volna, h létezik egyáltalán ez az iroda, és a főnökasszony, akkor kérek időpontot, letisztázni az ilyesmi kérdéseket, h ne így utólag kerüljek kellemetlen helyzetbe.
Szerettem volna megkérdezni, h egyik ágyat ki lehet-e vinni a szobából, a helyére elférne a szgépasztalom, és nem ezen a kényelmetlen szobai asztalnál kell ülnöm, de hát ezek után már meg se kérdezem inkább, még a fejemhez vágják, h mit képzelek én..

Mert most gondolom én vagyok a negatív hozzáállású anarchista elem, aki fittyet hány a szabályokra. Mert nekem nem elég a kocsm... bocsánat, büfé, (nekem valószínűleg sosem lesz 100ezres tartozásom ott - állítólag van ilyen, mesélték); sosem fog a ruhám cigarettafüstöt árasztani mikor felakasztom az apartmanban, h esetleg zavarjam a cigarettafüstszaggal a másik szobában lakót; én hordok váltócipőt (ezen ne múljon), nem úgy mint egyesek; nem hagyom ott a gázon az ételt, majd a tűzjelző jelez, ha ott felejtem felkiáltással; nem pisilek mellé a WC csészének; nem rúgom le a mosdót a fürdőben; nem töröm össze a tükröt; nem csapdosom az ajtót; levízkövezem a csapot; h ne csak spricceljen, hanem folyjon is; nekem nem kellett ágynemű, mert van saját, és még sorolhatnám.

Jahát igen, nekem kell internet. Méghozzá olyan, ami méltó a megnevezésre.

Tiszteletben tartom a szálló szabályait, nem kívánom megszegni őket, de ez esetben nem én tehetek arról, h hiába kérdeztem, falakba ütköztem.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.