2024. április 16., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Ingyenes programok: Paint.NET

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Ingyenes programok 2. rész Paint.NET Egy újabb képszerkesztő programot veszek...

[ ÚJ TESZT ]

Ingyenes programok
2. rész

[kép]

Paint.NET


Egy újabb képszerkesztő programot veszek górcső alá, ezúttal is open source programról van szó. A szoftvert teljes egészében C# nyelven írták, ezért szükséges hozzá a .NET framework 2.0. Ez sokakat elijeszthet, de mindenkit megnyugtatok, hogy a .NET nem lassítja a Windows-t, nyugodtan felpakolhatjuk. A jövőben úgysem fogjuk tudni megkerülni, és nem csak azért, mert egyre több szoftver igényli, hanem a Vistában már integrálva kapjuk.

Mindenesetre nagyon hasznos rajzolóprogram a Paint.NET. Sokan azt hiszik, hogy a Microsoft Paintjének a tuningolt változata, sőt azt gondolják, hogy MS fejlesztésről van szó, de sajnos ki kell ábrándítanom ezen fórumtársainkat, mert csak annyi köze van az MS-hez, hogy a fejlesztő egyetemistákat egy MS szakember támogatta. Ez persze évekkel ezelőtt történt, azóta már komoly programmá nőtte ki magát a szerkesztő, mely születésekor nem sokkal tudott többet az MS Paintnél.
Mindenesetre ideális választás olyan valaki számára, aki nem elégszik meg a Paint nyújtotta lehetőségekkel, de nincs szüksége robusztusabb szerkesztőre, mint pl. a GIMP.

Kezdjünk bele. A telepítés egyszerű, a .NET framework nélkül kb. 5 mega maga a telepítő. A program - amennyiben nem kapcsoljuk ki - figyeli a frissítéseket, és képes teljesen automatikusan frissíteni magát (ha hagyjuk).

Ebbe az 5 megába nagyon sokat belezsúfoltak a fejlesztők. A szerkesztő már kinézetre is inkább a Photoshopra hajaz, mint a Paintre. A napokban jelent meg a 3.0-ás változata, mely néhány jelentősebb újítást is tartalmaz, melyek a multi-dokumentum felhasználói felület (egyszerre több kép lehet megnyitva), interaktív átmenet eszköz (gradient tool), a felhasználó által defíniálható színpaletta és néhány kisebb funkció.



[kép]
A fő szerkesztő ablak



A programot minden alapfunkcióval ellátták, amire szükségünk lehet. Kezeli a rétegeket (layers), ami miatt saját képformátuma van (PDN), de természetesen bármely hétköznapi formátumba is menthetünk vele (GIF, JPG, PNG, BMP, TIF, TGA, DDS, PSD -> pluginnel). Van benne klónozás, átmenet, szelekciók, varázspálca (magic wand), szövegírás és rengeteg plugin, melyekkel tovább bővíthető a program. Még nagyon hasznos a gyakorlatilag csak a lemezen található szabad hely méretétől függő, elméletileg végtelen undo lehetőség.



[kép]
A kiválasztott eszköztől függő eszköztár



[kép]
A jobb felső sarokban találhatóak a megnyitott képek miniatűrái



Azt gondolom, hogy a képek magukért beszélnek, és nem is lehet igazán többet írni erről a programról, hacsak azt nem, hogy egy nagyszerű szerkesztővel leszünk gazdagabbak, ha feltelepítjük.



[kép]
Professzionális kép (GIF) exportálás



Pozitívumok:
* ingyenes és nyílt forráskódu
* gyors és nem eszik sok erőforrást
* kis telepítő
* egyszerű és áttekinthető felhasználói felület

Negatívumok:
* csak Windowsos változata van, és azon belül is legalább XP szükséges
* .NET framework telepítése (bár ez nem hátrány, de akinek nincs fent, annak ezt is fel kell tennie)

Minimum követelmények:
* Windows XP SP2
* .NET framework 2.0
* 500 MHz processor
* 256 MB of RAM

Linkek
* [link] Hivatalos weboldal
* [link] Magyarítás a hivatalos fórumon
* [link] DDS fájlformátum plugin
* [link] Víztükörkép plugin
* [link] Pluginek fóruma

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.