2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Homokszem a gépezetben

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Most mi legyen? Kevésbé rendhagyó írás következik, melynek célja, hogy választ...

[ ÚJ TESZT ]

Most mi legyen?






Kevésbé rendhagyó írás következik, melynek célja, hogy választ találjon egy nem mindennapi problémára.




Minden múlt csütörtökön kezdődött...


Vételeztem nem éppen aprópénzért (11700 HUF) egy SATA2-es Samsung vinyót (HD160JJ). Mondtam, legyen halk, és hűvös. Azon nem csodálkoztam, hogy itthon feldugva a masinériára, 40 fokig mászott fel a belső hője, a ház pedig egyenest a képembe rezonált.
Végülis kit érdekel, nem vagyok kultúrsznob, ennyi zaj belefér. Ha pedig megfő, cserélik (azért csöppet hűti az átmenő szellentyű).
Tegyük minnyá fel rá az XP-t, gondoltam, s jóleső ''hörr'' effektel kommentálva a helyzetet, előhúztam a telepítő-CD-t. Csöppet karcosnak tűnt, sebaj, egy LG 4163-as író-olvasó, amellett hogy tíz írásonként rontja el az újraírható lemezeket, valamint picit zúg, korrektül beolvasta. Hozzáteszem, rendszervinyóként egy 80-as Maxtor matuzsálemet használtam, mielőtt nekiestem volna az új rendszernek, fogtam, s egy kivételesen jól sikerült mozdulattal lecsavartam róla az IDE kábelt, visszakézből pedig a tápdugattyút. Biztos ami biztos, SATA ritkán kártyázik tét nélkül az IDE kollegával. Adatvesztést nem óhajtottam megkockáztatni, az ugyanis - vizsgákra készülvén - apró életem csúfos végét jelentette volna.

Node indítsuk el a gépet. Mint mondtam, extraszűz hdd-re óhajtottam felapplikálni a közimádatnak örvendő szuperkompúterkezelő programcsomagot. Kék telepítőképernyő. Driverek memóriába töltése. Partíciókezelő indítása (az emésztésem sebessége ezen a ponton az egekbe szaladt, hihetlen izgi volt). Enyhe kattanás a SATA vinyó felől (hö?). Gép kikapcs.

Biztosan ismeritek a bornyú esetét, aki a napi zabálásból hazatérvén gondterhelten, többször leizzadva méregeti a gazda legújabb szerzeményét, az Új Kaput. Nos valami hasonlót éreztem én is. Régóta vagyok a gép előtt (azért van életem is!), de ilyet még nem láttam. Kipréseltem magamból egy másfél másodperces röhögést, majd a reset gombra tenyereltem teljes valómmal. Lesz ami lesz, ''biztosan mellészektorozott a DVD-rúm''. Természetesen SP2-es windózzal próbálkoztam, a BIOS is látta a gyönyörűt, úgyhogy azonnyomban kizártam a winchesterhibát, valamint a SATA-inkompatibilitást. Node lépjünk tovább.

Természetesen második indításra, a driverek behúzása után, közvetlen a partíciókezelő elindítása előtt a fejek parkolópájára kerültek, a gép csendben lekapcsolta magát. Én, csöppet elámúlva a dolgon, egy jól irányzott ''nah mit akarsz mán'' felkiáltással vettem tudomásul a fentieket. Megpróbálkoztam többször is a dologgal, sikertelenül.

És akkor, abban a szent minutumban elkezdtem a hibakeresést. (Eddig gondolom sokan halálra izgulták magukat a sztorin, azért végignyomom, a házunk építését sem hagyták abba jóapámék, amint a csatorna (kiváló példa!) a helyére került).

Lássuk csak... A Hangok vezéreltek: (Dugd vissza a 80-as Maxtort!). Visszadugtam a másik vasat. Próba, ismétcsak lehull a rendszer a partíciókezelő előtt. (Most nézd meg csak azzal). Bezony így sem muzsikált. Innentől a hangok elhallgattak, előkerült a józan ész. 1 hónapja még simán felment a zixpé.
Volt énnékem vész esetére egy Ubuntum, abból is a 7.04-es kompozíció, DVD-re kiakasztva. Ott lógott a fogason, mindössze be kellett helyezni az LG-be, osztán elindítani a Live dolgot. (Ez pont olyan, mikor nem egyszerre sütöd ki a palacsintákat, hanem egyenként, és folyamatosan nyomod be őket, ahogy megéhezel - valami ilyesmi a Live cuccos is, ami kell, azt tölti be neked). Lássuk csak. Mégiscsak meg kellene kérdezni valakit mondjuk PH-n, hogy ugyan mitevő legyek (a palacsintatésztát időközben édesanyám kiborította). Live betölt, net.. nincs. Ez igen. Aztán leléptem otthonról, mert a kapcsolati tőkét kellett körbegyomlálni kicsit.

Visszatérve sürgető nyomás vett a fejemben erőt, ami kiadós fejfájással társult. A Live-t ismét betöltve - mily meglepő - a netkapcsolat felállt (azóta sem tudom miért megy el néha, de ez nem is érdekel jelenleg), szóval nekiálltam kérdezősködni. Természetesen senki nem tud semmit, elkezdtem hát magamra számítani. A hibakeresés folytatásaként reseteltem a BIOS-t (foxconn lapom van, 6150-es int. VGA-val, passzív bordákkal, nforce4-el). S láss csodát, a telepítő felismerte a partíciókat, a nagyobb lemezre elkezdtem a telepítést. Közben beraktam a kedvenc death-metál albumomat, s örömtáncot roptam a padlószőnyegen. Aztán hirtelen fej kattan, vinyó, majd gép leáll. A telepítés kellős közepén.

A billentyűzet ilyenkor kezdett el furcsa alakzatokat felvenni. Kissé rosszul viselte az idegbajos ökölcsapásokat. A problémát természetesen nem oldotta meg az erőfitogtatás. Annál inkább, valamilyen oknál foga a processzorhűtő, melyet egybekötöttem egy régi 478-as ventivel, valamint egy csöppnyi hdd-hűtővel is, hirtelen leállt. Ez nem lett volna gond, ha éppen kikapcsolom a gépet, azonban az újabb próbálkozás hajnalán történt a hardverkiesés, így pár újabb billentyű is röppájára kényszerült. Semmi gond, itthon hegyekben állnak a keyboardok.

Gép ízekre szed, újból összerak. Bios reset, kábel csere- és felcsere, Samsung HDD progival formázás, végül közben Maxtorról cd-re adatmentés, majd format. Biztos volt, akinek megérte, nem én voltam az. A probléma fennállt. Közben, hogy ne unatkozzak, felnyomtam a teljes Ubuntut a Samsungra (természetesen gond nélkül meghágta a diszket, sőt, látta a csatlakoztatott Maxtort is). Linuxhoz azonban nem sokat konyítok, így rögtön felmerültek a gondok, nevezetesen, 60 herzen frissített a monitor, ha VGA drivert tettem fel, az effektíve azonnal taccsravágta a xorgot, vagy mit. Mivel parancssorhoz minimálisan se értek, telepíthettem újra. Majd mikor a Grub 2-3 indítás után mindenféle errorra hivatkozva összecsinálta magát, visszatértem a Livehoz. A feltelepített rendszer pedig a fogashoz.

Ekkor már erősen gyanakodtam az alaplapi vezérlőkre, gondoltam egy BIOS-update lendítene a helyzeten. Igen ám, de hogyan készítsek bootolható floppyt linux alatt? Próbálkozzunk. Valamilyen oknál fogva sem a feltelepített, sem a Cd-ről Live-olt linux nem volt képes nekem, az atyának írási jogot adni a kisfloppyra (természetesen átkapcsoltam), így a bootdisk-készítés meghiúsult. Holnap is van nap, fogom a floppyt, s a legújabb BIOSért átballagok a szomszédba (naná, hogy ma este jöttek meg).


Így állok most, rendes rendszer nélkül (bezony, a Maxtoron levő rendszer elpusztult a folyamat elején...), a szerdai vizsgára gőzerővel készülve, csöppet izzadtan. Magamon még tudok segíteni, de a rendszeren önállóan nem sikerült. Legrosszabb esetben gariztatom a lekapcsolt CPUfan-áramellátó pöcök működésképtelensége miatt az alaplapot.


Én elmondtam amit akartam, Rajtatok a sör! Ötletek? Avagy hagyjam elsüllyedni a mainboardot a petyhüdt züllés bűzös mocsarában? Vélemények? Kommentek? Lassú szodómia, majd kiadós szeánsz? Mi legyen?

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.