2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Home Theater PC fillérekből

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Volt egy régi, már nem használt PC-m. Gondoltam kezdek vele valamit.

[ ÚJ TESZT ]

Mikor a régi PC-m alaplapja megadta magát vettem egy új gépet. Nem sokkal később gondoltam valamit kezdek a régivel. Elmentem itt Szombathelyen a használtba, hogy kéne egy S478-as alaplap (1,7-es Celeron, Radeon 9250, 512MB RAM volt egy ABIT BD7-II alaplapban). Mondták, hogy megfelelő alaplap az nincs, de ha ott hagyom a PC-t úgy ahogy van 17ért elhozhatok egy másik komplett PC-t. Az árhoz hozzátenném, hogy kb másfél éve volt. Egy Fujitsu-Siemens gyártmányú gép, alapból integrált VGA-val, ezért át lett téve a 9250-es. Amúgy Athlon XP 2000+, 768MB RAM, egy VIA chipes Gigabyte lapban, hozzá CD író és DVD olvasó (nem combo hanem külön). Gyári táp, jó nagy gyári CPU hűtő (aki szedett már szét fujitsu gépet ahol egybe van a táp a CPU hűtővel az tudja milyen). Volt bennem némi félsz, hogy ha behal a táp honnan szerzek ilyet, de végül megvettem. Gondoltam filmet lejátszani jó lesz, HD filmeket se ez se a régi egy jó alaplapban nem vinné, több pénzt meg nem szántam rá.

Otthon feltettem rá a Windows XP Media Center Edition-t. Az XP-ben ugye még nem volt alapból Media Center progi mint Vista-ban és 7-ben, ezért létezett ez a kiadás. Vettem S-Video kábelt, illetve hangátvitelhez való vezetéket. Jó hosszút, mivel a gép és a TV a szoba két legtávolabbi pontján voltak, bután nézne ki a TV mellett magában egy gép. Összekötöttem a TV-vel, amibe scart-on keresztül csatlakozik. Egy HD-Ready felbontású JVC-ről van szó.

Itt jött a meglepetés, hogy a 9250-es a TV kimenetén max 1024x768-as felbontású képet tud kiküldeni. Utánanézhettem volna, vagy gondolhattam volna rá, de eszembe sem jutott. Mondom nem baj, attól még lehet majd filmet nézni, csak nem lesz annyira szép a kép. A képarány nem okozott problémát, mivel a TV-n lehet állítani, így nincsenek széthúzva az alakok. Beállítottam, hogy a PC-n indításakor egyből jöjjön be a Media Center progi. Feltöltöttem filmmel és lehet is nézni. Egy apró gond még volt vele, hogy a Media Center program nem kezeli a feliratokat. Ha feliratos filmet néztünk akkor sajátgép, filmet megkeresése és elindítása valamelyik mezei lejátszó programmal. Arra viszont tökéletes, hogy ha én Pesten vagyok egyetemen, a szülők ha van idejük bekapcsolják és nézzenek valamit, vagy valami ünnepen megnézni a fotókat, nem egy PC-t áll körbe az egész család hanem leül mindenki a nappaliban és nézik a TV-n. Kényelmi szempontból nagyon jó, szüleim biztos nem ülnének le a monitor elé két órára filmet nézni, és DivX-es DVD-t se írogatnának, inkább hagynák az egészet. Így csak bekapcsolják, egyből bejön a progi filmet választanak és nézhetik is. Jó dolog. Persze lehetne jobb is, kicsit több pénzből egy HDMI kimenetes VGA és akkor nincs gond a felbontással, élesebb a kép. Erősebb vas vinné a HD filmeket ami megint jó lenne. Ha már erős a vas, bele kéne tenni egy tunerkártyát, rákötni a TV adást (DVB-T) és máris mehet HD-ben a TV nézés, felvétel, visszatekerés stb… A tunerhez meg járna távirányító ami megint jó. Mondjuk poénből megoldottam, hogy bluetooth-on keresztül tudom vezérelni telefonnal (SE K800i) a Media Center programot, de távirányítónak azért nem használható a mindennapokban. Szerencsére nálunk nem létszükséglet, mivel a rendes PC a nappaliban van, csak mellétettem ezt, tetejére egy billt és a kanapén ülve lehet is vezérelni. Ez a gép csak a TVhez csatlakozik monitorhoz nem. Hozzá van kötve UTP-vel a WiFi-s routerhez, a Videók mappa meg van osztva a hálózaton így bármelyik gépről lehet rá filmet másolni. Ha sok pénzem lenne megoldanám, hogy a routerhez kötök egy NAS-t, vagy bármilyen tárolót és onnan játszana le a gép, akkor a másolgatáshoz nem kéne bekapcsolni a gépet.

Mindenestül kb 20e-ből állt meg, másfél évvel ezelőtt. Ha ma kerülnék olyan helyzetbe mint anno, hogy a mostani gépemből kellene MediaCentert (HTPC-t) csinálni akkor az már lenne olyan jó, hogy nem okoz gondot a HD film, TV felvétel és a többi. Így is használható, ha nem is igazi MediaCenter, mivel TV-t nézni, rádiót hallgatni nem lehet vele, inkább olyan mint valami házi videó tár. Másoknak a polc van tele DVD-vel, nálunk egy kis gép tárolja a filmeket (5 DVD árából).

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.