Hogyan vásároljunk tabletet?

  • (f)
  • (p)
Tudástár – Írta: | 2010-10-09 12:25

Az év vége a sejtések szerint a tabletekről fog szólni. Vásárlás előtt azonban érdemes kicsit tájékozódni

Kulcsszavak: . tabletiPadSamsungGalaxy TabAndroidWindows 7ARMIntel

[ Új teszt ]

Bevezetés

Bevezetés

A tabletek nem új keletű termékek a piacon, ám igazán az Apple iPad ébresztette fel az alvó piacot az érdektelenségből. Jó példa ez mind a marketinges, mind a technikai szakembereknek is, mert azóta, hogy az iPad megjelent a színen, szinte mindenki, aki él és mozog, most tabletet jelent be. Vannak már most is kisebb-nagyobb nevek a kínálatban és év végére az előrejelzések szerint szabályos dömping várható.

Ez utóbbi majd kiderül, de az tény, hogy most feléledt a kereslet. Több helyen viták voltak, vannak arról, hogy kell-e egyáltalán, hasznos-e egy tablet, illetve összemérik a netbookokkal tesztekben, hozzászólásokban, de az tagadhatatlan, hogy a vásárlók rákaptak az érintős táblák ízére.

Mielőtt azonban bárki rohanna vásárolni, nézzük meg, hogy mit érdemes figyelni az árcédula mellett, hogy ne fussunk bele egy fiaskóba és ne posztoljon senki csalódottan egy hét használat után. Mivel sokan látnak ebben most üzletet, bóvli is akad szép számmal és bizony a kompromisszumokkal is kell foglalkozni, amit néha meg kell kötni.

Tabletpiac?

Tabletpiac?

Beszélhetünk-e ma tabletpiacról? Végső soron, igen. Több gyártó termékei közül lehet válogatni és bár a kirakatok nincsenek roskadásig, aki keres, az talál – ahogy a mondás tartja. Mielőtt azonban a vásárlás rejtelmeibe jobban beleásnánk magunkat, nézzük meg, mi is az a tablet egyáltalán. Mire jó, mik a korlátai?

A tableteket alapvetően két oldalról lehet megközelíteni: vagy felhizlalt telefonokként tekinthetünk rájuk vagy pedig összement, billentyűzetét vesztett netbookoknak. Gondolom most sokan felháborodtak, de mindkét oldal helyes szemszög lehet adott esetben, hiszen van példa x86 alapú, Windows 7-tel ellátott készülékekre is (Archos 9) és ARM SoC alapú, Androidos nettáblákra is.

A méretét tekintve 5 és 10” között mozognak a jelenlegi kínálat szereplői. Hogy mindenki el tudja képzelni, egy 10”-os kijelzővel rendelkező iPad méretei: 242.8 mm x 189.7 mm, míg egy A4-es méretű papírlap 297 mm x 210 mm. És ez az egyik legnagyobb méretű ilyen eszköz. A képeken talán kicsit szemléletesebben látható a méret.

Tömegét tekintve egy iPad kicsivel több, mint fél kilót nyom, egy 7” képátlójú Samsung Galaxy Tab pedig 380 grammot. A súlyukra tehát nem lehet panasz, bár megfelelően hosszú ideig kézben tartva egy ceruza is lehet nehéz. Egy átlagos netbook 1 Kg körül, míg egy nagyobb, 4” méretű mobiltelefon, például a HTC HD2 157 g. Egyre több nyomot találunk tehát ahhoz, hogy kijelenthessük: a tablet a mobiltelefonok és a netbookok közé ékelődött be. Méretben és súlyban is, de használható technológia és operációs rendszerek terén is.

Funkcionalitásukat tekintve a gyártótól függ, mit kapunk a pénzünkért és mi az, amit esetleg felárért még beszerezhetünk a megvásárolt példányhoz. A forma és a méret ugyanis kiegészítők egész sorának adhat teret. Persze erre a legtöbb gyártó nem kínál megoldást, de azért kapható és csatlakoztatható saját billentyűzet, tok, állvány, stb. hozzájuk.

Sajnos árukat tekintve magasabb kategóriában kell keresgélni, ha valaki tabletet akar, mert általában 100.000 forint fölött kezdődik az árcédula. Persze azért vannak termékek olcsóbban is, ám azoknál kicsit jobban szemügyre kell venni a paramétereket, mielőtt vásárolna valaki belőlük.

Mire jó egy tablet?

Ez nehéz kérdés és egyéni igényektől függ. Általánosságban netezésre, videózásra, könyvolvasásra, közösségi szolgáltatásokra és játékra (nem PC) való. A statisztikák szerint a legtöbben ezekre a tevékenységekre használják. Az e-book olvasás, mint lényeges szempont nem mellékes, hiszen éppen fellendülőben vannak a speciális célhardverek, az E-könyv olvasók. A legnagyobb különbség a kijelzőben van – a könyvolvasók javára. Persze sokan csak olvasásra nem szeretnének dedikált hardvert venni, így a nettáblák jó alternatívát kínálnak nekik is.

Azt is látni kell, hogy az előzetes beharangozások, jóslások ellenére legtöbben kiegészítőként és nem helyettesítőként veszik otthonra. Kikapcsolódásra, pihenésre kiválóan használható, mert nem nehéz és kézre áll, bár gépelni rajta már nem biztos, hogy a legkényelmesebb dolog.

Van, aki autójában GPS-ként használja, de alkalmazták már az orvostudományban és hasznos lehet előadásokon, konferenciákon, vagy irodai munkákban is. Extrémebb esetekben éttermekben étlapként, itallapként is használják és hotelekben is reggeli újságok mellett, helyett. A nehezebb feladat egy igényt támasztani, ami miatt szükség van rájuk.

Tulajdonképpen bármit ki lehet váltani, szóval egy ilyen eszköz is könnyedén pótolható és meg is lehet élni nélküle, úgyhogy talán a legerősebb érv vásárláskor a vágy lehet. Ez valahol érthető is. Divatos, jól néz ki, értelmet is lehet találni neki.

Éppen ezért azt javaslom, hogy a csalódások elkerülése végett ne gondolkodjon senki idillben (mint az amerikai reklámokban, ahol minden szép és jó, mert már van ilyen, meg olyan termékem), ugyanis ezek a masinák is megunhatóak.

Egy jó tablet ismérvei

Egy jó tablet ismérvei

A tabletek között nagy a szórás. Mivel slágertermék, minden neves vagy névtelen gyártó is elkészíti lassan a maga tábláját. Jó tabletet viszont nem mindenki képes gyártani. Megjelentek már az utánzatok is, amelyek az Apple többi termékéhez hasonlóan a formát szinte nem is bántották, csak éppen belül nem ugyanazt kapja a vásárló, mint amit az eredeti készítője adni szeretne a termékkel. Külföldi oldalakon rengeteg variánst lehet találni, de nem kell rögtön az árcédulának bedőlni. Egy jó tablet nem csak olcsó, hanem gyors és minőségi is.

Hardver oldalról az alábbi felsorolás mondható általános kritériumoknak. Ha ezeknek nem felel meg a kiválasztott, nem garantált a kényelmes, nyugodt használat.

Processzor

A processzor tulajdonképpen a SoC (System On Chip) alapú készülékekre is vonatkozik. Egy SoC, amit a mobiltelefonoknál már megszokhattunk, a processzor, grafikus vezérlő, memóriavezérlő és minden fontos komponens egybe integrálását jelenti, egy lapkán. Ezek jellemzően ARM rendszerűek és alacsony a fogyasztásuk. Jelenleg már elterjedten használnak 1 GHz-es sebességen működő processzorokkal is SoC eszközöket, így tábláknál is érdemes ezt a határt nézni, de azért még a 800 MHz is jó lehet. A 600 MHz amolyan vízválasztó. Éppen még jó lehet lassulások nélkül, de könnyen zavarba hozható egy-egy erősebb flash tartalommal.

Érdekesség, hogy az nVidia is beszállt a tabletek világába Tegra 2 nevű SoC megoldásával, ami színesíti a mezőnyt. az előzetes hírek és információk alapján erős rendszer és egy hozzá hasonlóan erős mezőnybe érkezett meg.

A másik kiemelhető versenyző az Apple, amely a mára híressé lett A4 processzorral támadta meg elsőként tablettel a világot.

Ha nem ARM, hanem x86 processzorban gondolkodna valaki, akkor általában Intel Atom lesz a delikvens. Ezek 1 GHz fölött teljesítenek sebességben, de ez önmagában még nem garancia semmire. Viszonylag ritkák az x86 eszközök, mert azokra leginkább valamiféle Linux vagy Windows 7 illene, viszont nincs jelenleg nagyon jól optimalizált változat utóbbiból a piacon.

Memória

A memória mennyisége szintén fontos paraméter. Egy kevés memóriával rendelkező gép halálosan lassú működésre képes, ha felfalja a teljes kapacitást. Ilyenkor megnő a rendszer és a programok betöltési ideje és a tartalmak megjelenítése is lassul. 512 MB Ram alatt nem érdemes nézelődni, mert a 256 hamar el tud fogyni. 512 MB-tal viszont már hosszú órákon át élvezhető marad a használat.

…és a többi

Egy 1 GHz-es processzor és 512 MB memória kombinációja már jó hardveres alapot nyújt. Ehhez már csak egy jól optimalizált operációs rendszer kell és minden meg is van alapozva. A grafikus rendszerről kevés szó esik, de legtöbbször azzal nincs gond. A SoC integráltan tartalmaz grafikus vezérlőt és mivel nem gyenge egységek kerülnek az 1 GHz-es processzorok mellé, kevés gond lehet velük.

Manapság kézenfekvő megoldás az Android rendszer a Google-től, ám ahogyan azt maga a gyártó is kifejtette, egyelőre hiába teszik rá tabletekre a legfrissebb 2.2 vagy akár a régebbi verziókat, e készülékek egyedi felbontásaira még nincs optimalizálva. A 3.0, Gingerbread nevű verzióban már ígérnek támogatást, de azért nagyon nem kell megijedni, használhatóak már most is ezek a táblagépek, csak épp nem teljesen optimális sebességgel a gyártó szerint.

Az Apple ezzel szemben előnyben van, hiszen az iPad-en az általa kifejlesztett és optimalizált iOS rendszer fut, ami az iPhone-okat is működteti. Előnyének csökkentésére pályázik minden konkurens, ám amíg nem érkezik el a valódi értéket képviselő dömping, semmi biztosat nem lehet tudni.

Alkalmazások terén a tabletek a telefonoknál is kényesebbek, hiszen egy jól megtámogatott eszköz sokáig fenn tudja tartani az érdeklődést újabb és újabb programokkal. Az Apple és az Android piactere megfelelő hátteret nyújt, viszont a kompatibilitásra oda kell figyelni letöltéskor. Alapkiszerelésben minden bizonnyal csak a legszükségesebbek lesznek előtelepítve vásárláskor, ezért jó, ha nem egy névtelen márkát vásárolunk meg csak azét, mert olcsó, mert így akár abba is beleszaladhat a felhasználó, hogy a Google csomag és a piactér tiltva van.

Az üzemidő órákban mérhető, de azért nem kell elkeseredni, mert van, amelyik 10 órát is kibír ideális esetben, internetezéssel. Persze nem várható el, hogy egy felhizlalt okostelefon napokig működjön ilyen nagy kijelzővel, internetes kapcsolattal és intenzív használattal. Ezt jó észben tartani, főleg utazások alkalmával. Egy kellemes hétvégi kirándulást például nem tud végig navigációs eszközként kiszolgálni, ez egészen biztos.

Összefoglalva

Összefoglalva

Összefoglalva tehát elmondható, hogy egy tablet általános felhasználásra készült, vagyis lehet vele netezni, közösségi oldalakat böngészni, cseverészni, de videókat is kényelmesebb ezeken nézni, mint telefonon és zenehallgatásra vagy akár GPS-ként is be foghatóak vagy éppen a konyhába a recepteket olvasgatni.

Ha valaki vásárláson töri a fejét, ne feledje: olcsó húsnak sokszor híg a leve. Legyen benne egy erős, jó esetben 1 GHz-es processzor, 512 MB memória és lehetőleg nagy belső tárhely (ami esetleg bővíthető is) és nem nagyon érhet senkit csalódás. Manapság az Android sláger rendszer és mivel nagyjából illik is a tabletekhez, gyakran alkalmazzák is a gyártók.

Mivel ezek nem PC-k, nem lehet csak úgy új operációs rendszert telepíteni rájuk és méretüknél fogva nem is bírják töltés nélkül napokig. Érintős felületük vonzó és egyszerű kezelést biztosít, viszont a gépelést szokni kell mindenképpen és a megfelelő tartást is. Egy ilyen masinának az alkalmazások adnak plusz töltést, amik nélkül azért egy idő után megunhatóak, mint minden más is.

Nem kell őket túlmisztifikálni, de azért helyük van a piacon, ahogy a népszerűség és az eladások mutatják. Egy-egy jó konstrukció megérheti a kissé borsos árat, amit elkérnek értük, bár a 100.000 forintos lélektani határ sokakat elborzaszthat. Éppen emiatt érdemes meggondolni, hogy a vágyakozáson felül érdemes-e befektetni egy ilyen eszközbe, mert csak azért megvenni, hogy legyen és ne használjuk, pazarlás számba megy.