2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Hogyan vásároljunk mobiltelefont?

Lassan itt a karácsony és az ajándékozások ideje. Érdemes ésszel vásárolni, nehogy csalódás érjen.

[ ÚJ TESZT ]

A legfőbb paraméterek

A legfőbb paraméterek

Az alapvető kérdés vásárláskor, hogy mit is szeretnénk, mire van szükség és mi az, ami opcionális egy telefonban. Kell-e egyáltalán okostelefon? A kérdés feltevése már felére szűkíti legalább a piacot. A szempontok közül a legfontosabb az emocionális oldal: mi tetszik, mire vágyunk? A cél tehát lehet a reális elvárások és a vágyakozás egymáshoz minél közelebb hozása. A dizájn tehát nagyon fontos. Az érintős telefonok nem vonzanak mindenkit, viszont akiket igen, azoknak már induláskor pálcát kell törniük a drágább árfekvés mellett manapság. Ezek a telefonok általában nagyobbak hagyományos társaiknál és sérülékenyebbek is karcolások tekintetében. Ha tehát érintős telefonra vágyunk, érdemes tokban is gondolkodni (már ha alapkiszerelésben nem kapunk hozzá) és a képernyővédő fólia is lebegjen a szemünk előtt.

Az egyik hátránya a szépségnek és okosságnak, hogy az akkumulátor üzemideje elég jelentősen csökken a hagyományos telefonokhoz mérten. 1-2 nap aktív használat után biztosan töltésre szorulnak. Már sok hagyományos eszköz is képes USB-n keresztül, számítógépről tölteni, így ez nem az okosok kiváltsága csupán.

A hardverkiépítés alapvető fontosságú az operációs rendszerek igényeivel karöltve. Általános érvényű kijelentés lehet, hogy 128 MB RAM ma már biztosan lassú működést eredményez. Olcsó kínai telefonokban ennél kevesebbel is lehet találkozni, de megvenni ezeket egyenesen tilos! Ezer, meg ezer utánzat kering az aprókban csalódott felhasználók hirdetéseiben.

A belső tárhely, ROM tekintetében ugyan nem ökölszabály, de 512 MB dukál, tehát ha azt állítjuk, hogy 256 MB RAM illik ma egy telefon elfogadható sebességéhez, akkor 512 MB ROM-ot érdemes mellette keresni a paraméterlistában legalább. A ROM-ot sok telefonban belső storage egészíti ki, így ez akár 32 GB is lehet együttesen. Ezen a tárhelyen osztozik ugyanis az operációs rendszer és a belső programok. A RAM-ban az éppen futó alkalmazások foglalnak helyet az operációs rendszer által fixen lefoglalt mellett, így a túlzásba vitt multitasking miatt képes a rendszer teljesen lelassulni is adott esetben. Ha pedig eleve kevés a memória, egy iGO sokadik alkalmazásként elindítása egyenlő a pokollal.

Ilyen indokok vezettek többek között a multitasking korlátozásához a gyártók részéről. A memóriahasználatban nagy hatást gyakorolnak a gyártók egyedi felhasználói felületei is. A HTC Sense vagy a TouchWiz bizony memóriát igényel. Erre is érdemes figyelmet fordítani. A hagyományos telefonoknál a memória méretét általában nem is adják meg, hiszen ott nem is bővíthető és csak annyit tartalmaz, amennyi a működéshez kell – nem releváns információ. Ami érdekes lehet, az a külső kártyás bővíthetőség. Amelyik csupán SD kártyát képes fogadni, az max. 2 GB-os kártyát fog beolvasni, míg az SDHC az ennél nagyobb méretű kártyákat jelöli.

A másik hardver oldali komponens, amit figyelni kell, a processzor (illetve SoC). A mobiltelefonok szegmenségben egy processzor elavulási ideje nem hasonlít az asztali számítógépekhez. Ha egy 2008-as processzor is elegendő egy telefon és a szoftverek meghajtásához, felesleges azon agonizálni, hogy az régi. A kulcsszó az architektúra. Az újabb architektúrák kisebbek, kevesebbet fogyasztanak, gyorsabbak és utasításkészletük is bővebb lehet.

Egy Snapdragon 1 GHz körüli sebessége megfelelően erős szinte bárminek a meghajtására mobil fronton, de ha ugyanúgy elboldogul egy A8-as 800 MHz-en is egy adott telefonnal, akkor az sem elítélendő. A megfelelő sebesség megállapítására vagy kipróbáljuk a telefont a boltban vagy internetes videókon vehetjük szemügyre, mit is tud a készülék, mennyire gördülékeny a működése. A memóriához hasonlóan nem lényeges szempont, ha nem külön operációs rendszerrel rendelkező telefont választunk.

Egy fontos paraméter lehetne a frissítések gyakorisága is, ám ennek szolgáltatótól való függése és az esetlegesség, rendszertelenség szinte értelmetlenné degradálja a kérdést, mivel egyik telefongyártó egyik operációs rendszert fejlesztő cég, de még a szolgáltatók sem tűnnek ki a többi közül. Általánosan elmondható, hogy az Androidhoz gyakrabban érkezik frissítés, de hogy az a felhasználóhoz mikor jut el, a szolgáltatótól és a készüléktől is erősen függ. Régebbi modelleket nem mindig támogatnak már a gyártók. Ennek az Android esetében a fragmentáció csökkentése az egyik oka, a másik pedig mindenkire érvényesen a fogyasztás növelése.

A kamera manapság szintén egy fontos paraméter. A jobbak már 8 MP környékén járnak, de azért az 5 MP felbontásban is már lehet nagyon jó képeket készíteni. Sokan sajnos kicsit túl sokat várnak el egy telefontól és már-már DSLR képességeket szeretnének viszontlátni. az autófókusz okos megoldás és nagyban hozzájárul a szép képminőséghez, míg a fix fókuszos termékek nem igazán versenyképesek.

A Nokia N8 kamerája sokak elismerését váltotta ki és a tesztek is mindig kitérnek erre a tulajdonságra, ezért érdemes megnézni a tesztképeket, hogy azok megfelelnek-e igényeinknek. Lényeges kérdés lehet a vaku megléte (Xenon, LED), illetve a második kamera és a videokonferencia képességek. Egy hagyományos telefon általában fix fókuszos, kis felbontású képeket készít.

A videók rögzítésénél a lényeges kritérium az fps (frames per second), illetve a felbontás. Egy 30 fps 720P már bőven elég lehet – ez legtöbbször felvételre és lejátszásra is utaló paraméter. A hagyományos telefonok HD-t biztosan nem tudnak, de többségük eleve nem is tud videót rögzíteni, lejátszani, vagy ha igen, akkor sokszor borzalmas minőségben, kevés képkockával másodpercenként. Ha csupán 15 fps-t tud egy kamera, az olyan, mintha nem is tudna semmit, mert szinte képregénynek fog tűnni lejátszáskor a videó.

Amennyiben mobilnetben gondolkodik valaki, érdemes figyelembe venni, hogy Magyarországon a sebesség nem valami gyors. A GPRS-EDGE és a HSPA átvitel között ég és föld a különbség, mivel teljesen más generáció. Az okostelefonok zöme ma már HSDPA/HSUPA átvitelre is képes, de azért az olcsóbb szegmensben találhatunk még EDGE képes telefonokat. A hagyományos készülékek nem tudnak EDGE-nél gyorsabb átviteli sebességet.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.