2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Hibás Nokiák

  • (f)
  • (p)
Írta: |

A legjobb telefonokban is vannak hibák, és éppen így van ez a Nokia telefonjaival is.

[ ÚJ TESZT ]

A legjobb telefonokban is vannak hibák, és éppen így van ez a Nokia telefonjaival is. Ezekből gyűjtöttem össze egy párat itt.
Kezdjük is a hardveres gondokkal:

-Tervezési problémák, összeszerelési hibák:

Az e51-es meg is kapta a "Penge telefon" elnevezést is, mivel az akku fedlapja, ami fém, lelóg egy picit, és majdnem hogy szabdalhatunk is vele.
Másik ilyennek a 6131-et tudom felhozni, amiben nem gondoltak arra, hogy valaki esetleg úgy fényképezne, hogy közben a füles be van dugva. Ugyanis ha a telefon ki van nyitva, és a füles be van dugva, akkor abban az esetben a kamera lencséje semmit sem lát. Ezt szemlélteti lentebb a kép is.



Katt rá!

-Anyag-gyengeség:

Bár ez szerencsére nem túlzottan jellemző a finn cégnél, de vannak olyan készülékeik, aminél nem igazán sikerült eltalálni az anyag minőségét. Ilyen az E60-as üzleti telefon is, ahol a borítás bár tapintásra kellemes, mégsem tűnik túl minőséginek, amit alá is támaszt az, ha levesszük az akku fedlapot(igen, itt is az a bűnös), ami itt csak egy vékony, elég törékenynek tűnő lapocska.



Katt rá!

-Csatlakozások összevisszasága:

Szerintem hibának róható fel az is, hogy ahány típus, annyi féle adatkábel, és töltő. Jó, ez nem annyira valós mértékű különbözőség, de még mindig van olyan telefon amely a régi típusú pop-port csatlakozóval kapcsolódik a kiegészítőkhöz, számítógéppel, illetve van ami miniUSB-n, esetleg microUSB-n. Új telefon vásárlása esetén bosszúságot okozhat hogy szeretett kiegészítőinket is cserélhetjük le, amennyiben nem egyezik meg a két csatlakozási felület. Ezen felül ugyanazt a típusú tartozékot nem gyártja a cég különböző csatlakozókkal, szóval más "példány" után kell nézni az új csatlakozó esetén.


Katt rá!

-Töltő csatlakozó:

A régi nagy töltőről átállt a kicsi, 2mm-es töltőre az új telefonoknál a Nokia, ami még önmagában nem is baj, de az annál inkább, hogy a micro/miniUSB-s telefonok is csak ezen a felületen vesznek fel áramot, és még mindig nem hajlandóak usb-n keresztül is tölteni. USB-ről való töltéshez egy CA-100-as típusú kábelre van szükségünk, ami a magyarországi forgalmazóknál is 3700ft-tól kezdődik.



Katt rá!

-Kijelző mérete:

Minőségben szinte az első helyen állnak a Nokia telefonok, hiszen páratlanul szép képet produkálnak,és a színmélysége is 16millió a legtöbb jobb telefonnak. Viszont a kijelző fizikai méreteivel sokszor van bajban a Nokia tulaj. Ilyen volt annak idején a 6230i, ami nagyszerű telefon volt, és egyetlen egy hátránya volt, a kicsi kijelző. A mai modellek esetében is sokszor előjön az a hiba, hogy elfogyott a hely, kicsi a kijelző. Ilyen az E51-es is, vagy éppen a hajdanán méregdrága 8800-ás luxus telefon is. Ez gyakran gondot okoz, mikor vakulunk a kis méretű kijelzőn, hogy mit is látunk.



Katt rá!

-Oldalsó gombok:

Bár a legtöbb telefonon megtalálható, van néhány modell, amin csak a gyárilag neki szánt feladatot látja el, és máshol nem használható. Nem lehet például a hangerő gombbal a menüben, vagy böngészőben navigálni.

-Gyári tartozékok magas ára:

Ez is problémás, hogy sok tartozék elég magas áron kapható hozzá, gondolok itt akkumulátorra, vagy éppen autós kiegészítők.



Katt rá!

És következzenek a szoftveres gondok:

-Funkcionalitás túlzott erőltetése:

Sajnos a Nokia Úgy gondolhatja, hogy ha egy telefon üzleti, akkor csak üzleti életre használja, ha zenetelefon, akkor csak zenére használja a felhasználója. Az üzleti telefonok közül az E51-nél tapasztaltam, hogy a hangerőt állítani csak a zenelejátszóban, vagy feloldott billentyűzetnél az oldalsó gombokkal lehet. Amennyiben le van zárva a telefon, nincs is lehetőség a hangerőt szabályozni. Ilyen probléma az is, hogy a headsetek, fülhallgatók gombjait csak hívás fogadására használja, és nincs lehetőség számváltásra. De a "zeneiség" hiányára utal az is, hogy azzal sem foglalkoztak, hogy legyen egy olyan mechanizmus a szoftverben, ami megállítja például a zenét, amikor a fülhallgatót kihúzza a felhasználó a telefonból, vagy csak kicsúszik belőle.

-Új telefon, új menürendszer:

Egyszerűen mindig változtat a gyártó valamit a menü szerkezetét. Az egyik programot főmenübe teszi az egyik telefonban, egy másik típusban egy almappában helyezi el.Ez nem is zavaró, abban az esetben, ha valaki új Nokia felhasználó, de Nokiáról Nokiára való átálláskor gondot okozhat. De egyes funkciókat is szívesen átneveznek. Például E50-ben: Navigáció, E51-ben: GPS adatok...



Katt rá!

-Szolgáltatókhoz későn érkező szoftververziók:

Itt is az E51-et hozom példának, amit többek között a T-mobile is a régi, 220-as verziójú szoftverrel forgalmaz még mindig, ami az újabb verzióhoz képest jelentősen jobban meríti az akkumulátort, és nincs is lehetőség a szolgáltatónál az új szoftverre való frissitésre, sőt, ők még majdhogynem hallani sem hallottak arról, hogy létezne az új, 300-as szoftververzió.
Ezen néhány hiba feltárásával akartam szemléltetni, hogy még a Nokia sem fedhetetlen, de mindennek ellenére szerintem továbbra is vitathatatlan mindaz, hogy a Nokia a piac vezetője, és valóban ők is gyártják a legjobb telefonokat, melyeket fogyasztók milliói használnak nagy örömmel.
Amennyiben Te is találtál valamilyen hibát, problémát a Nokiáddal kapcsolatban, ne habozz, oszd meg, tudjon más is róla:)

z0d1AK

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.