2024. május 10., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » IT-ipar rovat

Hello PS3! Viszlát PC, viszlát Vista?

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Friss hír, hogy a Sony márciusban komolyabb firmware frissítést tervez PS3 konzoljához...

[ ÚJ TESZT ]

Friss hír, hogy a Sony márciusban komolyabb firmware frissítést tervez PS3 konzoljához és egyúttal billentyűzettel és egérrel csomagolt változatok piacra dobását is tervezi [link]. Továbbá, bár már eddig is lehetett hallani direkt a PS3-hoz készült Linux disztribről [link], de a mostani hír hivatalos forrásból is megerősítette a Linux disztribúciók hivatalos támogatásának lehetőségét. Ennek hatásait szeretném körüljárni az átlagos igényekkel rendelkező otthoni felhasználó szempontjából.

[kép]
Eddig a konzolokkal szembeni egyik standard ellenérv az volt, hogy a kontoller alkalmatlan mind a stratégiai játékok, mind az FPS-ek irányítására. Ez olyannyira így volt, hogy a stratégiai játékok ennek folytán nem is törtek be a konzolok világába. Nos, ha a Sony hivatalosan is támogatni fogja a billentyűzet/egér kombót, jó eséllyel lehetővé válik ezen típusú játékok fejlesztése és megjelenése is a kínálatban. Eme kifogást ezzel hipp-hopp ki is pipáltuk. A másik ellenérv játékos szempontból az, hogy a konzol életciklusának utolsó évében/éveiben, már nem számít majd verhetetlennek a grafikailag. Ha konzolra való váltást tervezük, ezt sajnos le kell nyelni. Azonban azt gondolom, hogy a PC tulajdonosok nagyon nagy többsége is elszenved olyan időszakokat, amikor vannak az övénél jobb cuccok is a piacon ;)

Nézzük a dolgot a Linux oldaláról. Sokan eddig is több okból vonzódtak ehhez az OS-hez. Nem akarok bele menni, hogy hatékonyabb, jobb-e a Windowsnál, inkább csak az ingyenes voltát említem és azt, hogy sokaknak vannak ellenérzései az MS-sel szemben, így ők váltás esetén megszabadulhatnak azon frusztrációtól is, hogy mindennek ellenére mégis az ő programjaikat használják. Az átállással szembeni fő ellenérveket, itt a rendelkezésre álló játékok alacsony száma, valamit a különböző hardverelemek problematikus kompatibilitása jelenti. A PS3-mal mindkettő teljesen eltűnik! Sem azt nem kell hosszan ecsetelni, hogy miért nem lesz gond a játékellátottsággal, sem azt, hogy hogyan oldja meg a fix hardver a driver gondokat. Ezek az ellenvetések is letudva.

A fennmaradó kifogások főleg anyagi természetűek lehetnek. A PS3 a legdrágább a nextgen konzolok közül. A nagyobb winchester-rel szerelt változat ára 600 dollárra rúg az USA-ban, ami mire az EU-ba ér, jó eséllyel ugyan ennyi Euro-t fog jelenteni. Ráadásul az is kétséges, hogy milyen mértékben lesz megoldható a játékok másolhatósága, ami a kelet-európai régióban, így nálunk is, jelentős szempont lehet. Nézzük a pozitívumokat. Mit is kapunk ezért a ráfordításért cserébe? Egyenlőre nem lehet biztosan tudni, hogy milyen teljesítményre lesz képes a PS3 a komolyabb alkalmazások futtása során, de jelen pillanatban elég valószínűnek tűnik, hogy a 600 pénzért nagyobb teljesítményű géphez jutunk, mintha ugyan azt az összeget PC vásárlásra fordítottuk volna. Ha pedig egy Windows, egy MS Office és a Blu-ray olvasó árát is figyelembe vesszük – utóbbi asztali változatai jelenleg 200e forint fölött kaphatók –, akkor úgy tűnik jó vásárt csinálunk.

Mindent figyelembe véve, nagyon úgy fest, hogy izgalmas idők következnek. Bár a Sony jelentős lemaradásban van mind az Xbox360, mind a Nintendo Wii eladási mutatóival szemben, van rá remény, hogy olyan lehetőségeket tud kínálni a felhasználók számára, amelyre egyik vetélytársa sem képes. Véleményem szerint nem elhanyagolható változások várhatók az otthoni számítógépek piacán. Velem együtt sokan vannak, akik szeretnének kilépni az állandó PC fejlesztés jelentős költségeket felemésztő spiráljából. Számukra vonzó, megfontolásra érdemes alternatíva lehet az ötévenkénti fix 600 euro-s kiadás. Talán annyira vonzót, hogy hosszabb távon ebbe az irányba tolhatja el az otthoni PC-k piacát, nehéz időket, hozva a PC komponensgyártók számára. Annál is inkább, mert nem kizárt, hogy mások is hasonló termékekkel jelentkezzenek. Az Apple régóta kínál hardver OS együttest, de a magas ár és a játék ellátottság hiánya miatt, eddig nem terjedhetett el szélesebb körben. Az MS-nek is minden feltétele adott hasonló alternatíva biztosítására. Mind az operációs rendszer, mind a hardver rendelkezésükre áll.

Egyenlőre az előny a Sony-nál az ügyben. Személy szerint nagyon reménykedem, hogy márciusban egyszerre szabadulhatok meg, mind a PC fejlesztés kínjaitól, mind attól, hogy én is fenntartója legyek az MS jelenlegi egyeduralmának. Nagyon fontolgatom, hogy kitolom márciusig az épp aktuális PC fejlesztést.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.