2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

HD 7970 vs. HD 7870 Crossfire

A be nem tartott ígéret.

[ ÚJ TESZT ]

Konklúzió

Hozta-e a kisebb CF, amit elvártam tőle egy ilyen magas órajelen járatott 7970 után?

Ez a kérdés a CF összerakása előtt sokat járt a fejemben, hogy vajon érdemes-e szöszmötölni 2 kis kártyával, de a neten fellelhető tesztek arra bátorítottak, hogy próbáljam be őket.
Köztes megoldásnak szántam és láttam is bennük fantáziát.
Kis pótlással kihoztam az eladott 7970 árából őket és releváns többletet ígértek 7970-hez képest.
Bármelyik eredményt is nézem, egyáltalán nem éri meg a 2 kártya, csak néhol ad valamennyi többletet a 7970 képest, de 10-ből 8-9 helyen ez elhanyagolható és teljesítményileg körülbelül mindegy melyik van a gépben, a Frametime-os szenvedésről ami 2 kártyával jár nem is beszélve.

A Frametime kérdése:

Az eredmények néhol furcsára sikeredtek, többször néztem ahol érdekes értékek jöttek ki, a Fraps ennyire képes, nem reális és nem is fogom alkalmazni többet.

Nem volt ilyen drasztikus a helyzet amíg nem alkalmaztam komolyabb élsimításokat, FXAA mellett vagy AA nélkül ha nem is tükörsima, de közel 1 GPU-s érzést kaptam.
Viszont be kell látni, hogy ez nem járható út: 4x MSAA- 50 FPS és folyamatosságra gondok vannak,
FXAA - 120 FPS, nincs gond, de a recés környezet és az egész olyan "nincs erő a gépben" érzést ad a felhasználónak.
Ahogy észrevettem legtöbb esetben képkocka/másodperc centrikus ez a probléma:
40-50 és már nem olyan folyamatos, de míg 60 felett vagyunk, addig áldjuk a CF erejét.
7970-nel még ha adott esetben alacsonyabb is az átlag FPS, sosincs a folyamatossággal ilyesfajta gond, egy 7870CF nyers erőben meg nem biztosíték arra, hogy meglegyen az átlag 60-as szám.

2GB - csúnya, rossz, gonosz?

Mint láttátok mindenhol komoly élsimításokat engedtem a kártyákra, volt pár helyzet, amikor elfogyott a memória, de ez még úgy-ahogy kiküszöbölhető lehet gyengébb szűréssel.
Erőben és sávszélességben úgysincs ebben a párosban akkora potenciál, hogy azt mondjam nem állnék neki ennek az évnek 2GB VRAM-mal ekkora felbontás mellett.
Ha erősebb párosban gondolkodunk /760/670/680/770 2GB SLI/ ott viszont konkrétan limitáló tényező ez a mennyiség, ezalatt meg körülbelül mindegy, hogy 2GB vagy dupla annyi memória foglalja a helyet a nyákon.

CF/SLI-t összerakni - igen vagy nem?

Tahiti CF-rel nem volt "folyamatosság"-problémám 1-2 kivétellel, mert ott szinte minden száguldott 60 FPS felett, addig meg öröm volt az élet, ez szintén elmondható volt GTX 690-nel.
Viszont ha azalá benéztünk, akkor kb. lineárisan nőtt a folyamatosság csökkenése 1 maghoz képest, ugyanúgy, mint ennél a CF-nél, csak itt hatványozottan hatott az erő és sávszélesség hiánya miatt.
Van szimplán olyan játék is ahol CF/SLI-vel FPS-től függetlenül darabos lesz a kép, vagy bezavar a több GPU.

A kettő driver közül jó volt valamelyikkel?

A régebbi driver egy fokkal jobban teljesített Frametime szempontjából, sok helyen teljesítményileg is kiemelkedett a többi eredmény közül.
Jó volt-e valamelyikkel is? Sajnos nem, még BF3/4 Multira sem tudom ajánlani, mert mind a kettő cím másik driverrel volt relatíve sima, az meg nem úgy megy, hogy BF3-azni szeretnék, de előtte letörlöm a régi illesztőprogramot és felrakom az újat, majd vissza az előző, mert utána meg az újabb résszel.
Tökéletesen nem lesz, míg ez az AFR technológia van porondon addig a több GPU –val, ha nem is csak a gond van, de a felhőtlen élmény nincs meg.

Verdikt

7850/70 CF-t nem ajánlom

7950/70 páros megér egy próbát, de ha kompromisszummentes játékot szeretnétek, akkor 1 magban kell gondolkodnotok, mert az a 40 FPS reális 40 FPS-nek megfelelő Frametime-ot dob minden esetben.
Tuningpotenciálban szintén a 7950/70 áll jobban, sokkal időtállóbb és jobb megoldás, mint ez a kis Crossfire, undorító volt sok helyen, amit csinált, egyszerűen nem lehet értékelni jó szívvel.

A következő nagy tesztem főszereplője egy R9 290 lesz elméletileg, ő váltja majd a 7970-et.
Frametime ebben már nem lesz, 1-1 GPU-val nincs különösebb értelme és ez a szoftveres mérés sem hozta az elvártakat.
Előtte még viszont lesz egy 6970 - 7870 összemérés is, ami nem lesz hosszú, de megmutatja, hogy összességében ma hogyan állnak teljesítményileg.

Külön köszönet odorgg kollégának a Battlefield 3 és 4-ért, nélküle nem lettek volna egyik tesztemben sem a Multiplayer eredmények.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.