2024. március 19., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Google Pixel Buds A-Series bemutató

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Első tapasztalataim a Google olcsóbbik, 99 dolláros vezeték nélküli fülhallgatójáról.

[ ÚJ TESZT ]

A Google teljesen vezeték nélküli fülhallgatójának története 2020-ban kezdődött (ha eltekintünk a nem túl sikeres első generáció madzagos kialakítású modelljétől), amikor a Pixel 4 telefonnal együtt bejelentették a Pixel Buds második generációját. 179 dolláros kezdőára ellenére a kritikák dicsérték a minőségi töltőtokot és a remek hangzást. Kritikaként azonban megjelent kapcsolódási hiba egyeseknél, amit igyekeztek a Google-nél szoftveresen javítani.

2021. júniusában érkezett a bejelentés egy valamelyest olcsóbb Pixel Buds-ról, amely azonban tovább viszi a 2020-as modell remek hangzást biztosító komponenseit. Ez lett az első bemutatóm témája, a Pixel Buds A-series. Lássuk tehát, hogy mit kapunk a 99 dollárunkért cserébe (plusz ÁFA), és mit áldozott fel a Google az olcsósítás oltárán.

Egy kedves kollégámnak köszönhetően 110 dollárért (nagyjából 33 ezer forintért) jutottam hozzá az olívazöld Pixel Buds-hoz. Ezért az árért jellemzően középkategóriás JBL füleseket és két éve megjelent Samsung Galaxy Buds+ füleseket kapunk. Az utóbbi alapvetően nem is rossz vétel (magam is ezt használtam), azonban az egyik oldal megadta magát. És ha már az elmúlt hónapban vettem meg életem első Pixel telefonját, kíváncsi voltam, hogy kiegészítők terén is elég magas-e a minőség. És persze elolvastam pár külföldi tesztet is.

Az apró dobozt kibontva meglepetés volt a teljes hosszúságú Type-C kábel, hiszen manapság már kábelből is gyakran adnak csupán nyúlfarknyi hosszúságút. A kötelező papírok mellett kapunk még különböző méretű fülharangokat is, természetesen.

A Pixel Buds tokja első fogásra kellemes tapintású, bár az anyaga inkább a simább felületű műanyagok közé tartozik. Elképzelhető, hogy a tojásdad forma és a simább műanyag miatt könnyebben kirepül egyesek kezéből a tok. A súlya viszont nagyon jó: nem túl nehéz, de azért nem is gyanúsan könnyű. Azonban hiába a minőségi anyaghasználat, a tok egyértelműen emlékeztet a Kinder tojásra. De ezt hiába akarnánk számonkérni a kaliforniai tervezőkön, hiszen Amerikában nem lehet kapni ezt az európaiaknak oly kedves édességet. Még szerencse, hogy nem gyártják sárga színben.

Elsőre talán felesleges urizálásnak tűnhet, de a tok kinyitása valóban jelentősen hat a minőségérzetre. Ebben a Pixel Buds A-Series-nek nincs semmi szégyellnivalója: valahol félúton van a prémium érzetet keltő Apple AirPods és az olcsóbb Samsung Buds+ tokok között. Nem lötyög, szépen nyílik, de nem csattan feleslegesen nagyot becsukásnál. A tokon lévő LED-ek különböző színekkel tájékoztatnak minket a kapcsolat meglétéről és az akkuk állapotáról.

A fülesek kialakításánál kétféle műanyagot használtak: egy matt külső felületet (ez az érintésérzékeny része, amely szépen teszi a dolgát), illetve egy fényesebb, lakkozott felületet. A fényes részek az ideálisabbnál kicsit csúszósabbak. Az egyik újdonsága az A-series-nek a kis műanyag ív, amely a stabil elhelyezkedést hivatott szolgálni. Maga az ív amúgy rugalmas és gumírozott. Egyes beszámolók szerint ez az ív hosszabb használat közben képes túlzottan nyomni a fülkagyló belső oldalát. Én jellemzően legfeljebb egy órát használom a füleseket egyhuzamban, így nem tapasztaltam kényelmetlenséget. Jó hír, hogy az IPX4-szabványnak köszönhetően valamennyire vízállónak tekinthető, így egy nyári megázás sem jelenthet akadályt.

Az apró méretének köszönhetően a fülesek nem állnak ki túlzottan a fülkagyló síkjából, így akár bukósisak alatt vagy szűk sapkában is kényelmes viselet lehet. Kis állítgatást követően meg is találtam a megfelelő pozíciót a sisak alatt, amely így atombiztosan tart a fülemben.
Elhelyezkedés a fülben – Pixel Buds (zöld) vs. Samsung Galaxy Buds+ (fehér) vs. Sony WF-XB700 (fekete):

A párosítás pofonegyszerűen zajlott: A tok első felnyitását követően a Pixel 5 telefonom azonnal felajánlotta a kapcsolódást, majd végigvezetett a szintén egyszerű beállításokon.

Hangminőséget tekintve az A-Series elsőre fantasztikus élményt nyújt. Bármiféle hangszínkiemelés nélkül is nagyon szép magasakat és normális mélyeket kapunk. Habár nincs benne aktív zajszűrés, de a stabil elhelyezkedésnek köszönhetően szépen zárja ki a külső zajok nagy részét. Ennek köszönhetően pedig a hangerőt sem kell túlzottam feltolnunk, amit hallásunk is meghálál hosszú távon.

Az általános zenehallgatás mellett kifejezetten sok podcastet hallgatok, mégpedig biciklin ingázva. A biztonság kedvéért ilyenkor csak az egyik oldal van a fülemben hogy ne szigeteljem el magam teljesen a forgalomtól. Szerencsére ebben is partner a Pixel Buds, hiszen nem a bénább master-slave működést hozza, hanem a két füles egymástól függetlenül is működik.

Üzemidőt tekintve hivatalosan 5 órán át képesek szólni közepes hangerőn, és a tokban még 19 órányi töltést kapunk. Nekem teljesen elégségesnek és hihetőnek tűnnek ezek a számok: Nagyjából 3 óra használat 15 százalékot csökkentett a tok töltöttségén.

Összefoglalva tehát véleményem szerint kiváló vétel lett a Pixel Buds A-Series azokban a szerencsésebb nyugati országokban, ahol hivatalosan forgalmazzák. Magyar vásárlóknak postaköltséggel és egyéb sarcokkal együtt a vételár könnyen karcolhatja alulról az 50 ezer forintot, amiért azonban nem kapunk például vezeték nélküli töltést, sem pedig aktív zajszűrést. Így már azért nem annyira egyértelmű a megítélése a fülesnek. Mindenesetre a kiváló hangminőség, valamint a kényelmes és stabil viselet számomra egyértelműen kárpótol az említett két hiányosságért.

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.