2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Google Pixel 6a - határvonalon

A Google 2022-es középkategóriás készüléke több ponton is fejlődött, de vajon ennyi elég 200.000 Ft-ért?

[ ÚJ TESZT ]

Adatkommunikáció, akkumulátor, összegzés

Adatkommunikáció:

Adatkommunikációt tekintve azokban az országokban, ahol hivatalosan nem forgalmazzák a készüléket korlátozásokra kell számítanunk. 5G egyáltalán nincs Magyarországon a Pixel készülékeken a gyári ROM-mal. Pixel 5G támogatott országok. VoLTE esetén is van egy csavar a használhatóságban. Android 12 esetén nem volt elérhető a gyári szoftverrel, de 13 bétában megjelent a VoLTE kapcsoló Telekom SIM esetén. Yettel kártyánál ez a menü pont azonban nem volt elérhető. Remélhetőleg a végleges 13-as rendszerrel elérhető és használható is lesz ez a funkció, mivel a béta szoftverrel tesztelve a hanghívások közben a készülék változatlanul leváltott 2G-re és hiába jó a beszéd és a hangminősége, érezhető volt a másik oldalon, hogy nem annyira tiszta a beszéd a HD minőség híján. Az E-SIM elérhető, így lehetőség van dual SIM módban használni a készüléket. Mivel a korábbi Pixelekkel is mennek a hazai szolgáltatók e-SIM kártyái, így remélhetőleg itt se lesz gond.

[Android 13 VoLTE kapcsoló Telekom kártyával]

A Bluetooth® 5.2-es, A2DP, LE és aptXHD protokollal kiegészítve. A készülék Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/6e, dual-band, Wifi Direct, DLNA, hotspot és Chromecast támogatással rendelkezik. A pozicionáláskor GPS, A-GPS, GLONASS, Galileo, QZSS támogatást kapunk. A helymeghatározás rendben van, gyors és stabil. A C típusú USB csatlakozó 3.1-es sebességre képes, OTG, NFC, gyorsulásmérő, giroszkóp, iránytű és barométer van, hőmérő és infra nincs.

[GPS és szenzorok]

Akkumulátor:

A készülékben a 6-hoz képest egy 5 százalékkal kisebb 4410 mAh kapacitású akkumulátort kapott. A fogyasztása viszont inkább a Pixel 5-höz van közelebb a kisebb és alacsonyabb képfrissítésű kijelzőnek köszönhetően. 24 órás teszthasználat során egy aktív SIM-mel 5 óra 5 perc volt a kijelző idő az Accubattery szerint. Ebben kicsivel 1 óra felett volt Waze navigáció, 1 óra 7 perc HBO Max stream 50 százalékon, ami 9%-ot fogyasztott, 1 óra Injustice 2 játék, ami 17 százalékot használt, a kamera szerintem valamivel több volt mint 18 perc + még a háttérben felrakta a hetven darab képet és két videót wifin, azért ment 44 percet.
Ja és egy SIM-mel. Ez így elsőre hasonlít a Pixel 6 teljesítményéhez, bár ott két SIM-mel használtam, de akkor nem volt fotózgatás. Egyszerűbb használattal végig otthoni wifin 80 százalékos merítés alatt valamivel több, mint hat és fél óra kijelzőidőt tudott a telefon. Összességében nem rossz, de nem is kiemelkedő.

[akkumulátor statisztika]

Összegzés:

Összességében egy remek telefont kapunk a 459 eurós hivatalos árért cserébe. A korábbi alap „a” szériás Pixelek egyike se volt ennyire drága, viszont egyikükben sem volt múlt évi csúcskategóriás processzor. A Pixel 3a 399 eurón kezdett, a 4a esetén 349 euró volt az ár. Egyedül a 4a 5G volt anno drágább nyitóáron, viszont most nincs olyan megkülönböztetés, mint két éve volt, hiszen eddig csak egy verzióban jelent meg a 6a. A kijelzőn kívül ebben a kategóriában végül is mindent megkaptunk:
- múlt évi felső kategóriás processzor,
- remek minőségű kamerák,
- IP67-es védettség,
- jól használható méret,
- jó szoftveres támogatottság – három fő verzió és öt év biztonsági frissítéssel.

Számomra a 6a szimpatikusabb készülék volt, mint a 6, bár ott jobb a főkamera, a videós képességek és van vezeték nélküli töltés is.

A magam részéről a Pixel 6a

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.