2024. március 29., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Egér evolúció: Gigabyte M6800-M6980

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Korábbi Gigabyte egeremet a GM-M6800-ast leváltottam egy újabb típusra. Mi a különbség a néven túl?

[ ÚJ TESZT ]

Gigabyte M6980

Előzmények:

Nálam elég aktívan vannak használva a rágcsálók: Photoshop és FPS játékok vegyesen, mind a két terület erősen kattintás igényes, ami az élettartamban hamar megmutatkozik.

Sok egérrel volt már dolgom (na nem úgy...) az elmúlt tizenpár évben, A4Tech, Genius, Logitech, MS, Point of View, stb. Korábbi tapasztalataimból okulva kifejezetten USB csatlakozós, vezetékes, lézeres érzékelős modellt szerettem volna.

Sokáig keresgéltem, több "jelentkező" is akadt a tízezer forintos ár alatt. Elég fura volt, mert egy fórumtárs (neveket nem akarok említeni, de Prison volt az a BF2142 topikban) ajánlott Giga egeret valakinek, amikor is beugrott: pont a jelenlegi egerem gyártójának nem néztem a kínálatát...

A Gigabyte 6800-ast a kényszerűség "szülte", elődjének a gombja feladta a harcot, így elhoztam a helyi boltból a legnormálisabb rágcsálót. A pár napra vagy hétre tervezett együttlét már majdnem egy éve tart, ami jó eredmény egy ilyen olcsó egértől, mert nálam az átlagos egér élettartam kb. 1,5 év, még a jobb típusoknál is.

A GM-M6800-as adatai, tapasztalataim:

Duál-optikai érzékelő, vezetékes USB-s csatlakozás, állítható 800 vagy 1600 dpi érzékenység, 3000 fps és 20 G gyorsulás a felső határ. Súlya 126 gramm, nekem teljesen jó volt. Jól kézre álló jobbra "dőlős" design, oldalt a gumírozás hasznos, nyáron sem izzadós.

Az egér felülete kicsit csúszós műanyag, ami később kifényesedik, megkopik. Vezetéke vastag, de nem olyan durva merev mint pl. a Microsoft egereké, ami arrébb tolta az egeret amikor elengedtem. Jobb-bal gomb, görgő, ami lenyomva a középső gomb, bal oldalon még két gomb az előre- és a vissza funkciókhoz. A görgő mögött a dpi választó gomb található, de nincs visszajelzés hogy most 800 vagy 1600 dpi-n dolgozik-e. Mondjuk sok jelentősége nincs nálam, mert a 800 is elég volt játékban is.

Egy nagy hibája van sajnos: a felső része több darabból áll, és az alját képező műanyagra rálóg körbe. Szépnek szép, de a lapát kezem alatt a műanyag idővel engedett, és a sarkok -főleg a tenyeremnél- túllógtak az alsó lemezen. Ezért a talpak nem koptak egyenletesen, bizonytalan lett a mozgás.

Persze netezésre a mai napig tökéletes, de játékban már érezhető volt a probléma: ha a kezemtől a terhelés változott, a célkereszt elmozdult. Aki játszott már FPS-el az tudja, hogy ez bizony nem javít a k/d arányon. Összességében jó kis rágcsáló 2000-3000 Ft-os kategóriában, de játékhoz bizonytalan lesz egy idő után.

M6980 adatok, tapasztalatok:

Tudom én, hogy sok jelentősége nincs a doboznak a legtöbb alkatrésznél, de itt ki kell rá térnem. Nagyon szép csomagolásban érkezik.

Többnyire a "széttépem, mint hülyegyerek a mesekönyvet" módszerrel hámozom ki a dobozból a cuccokat, de ezzel nem tudtam megtenni, hiába no, öregszem...

Az érzékelő lézeres, maximum 2000 dpi, 7080 fps és 20 G gyorsulás jellemzi. Aranyozott USB csatlakozóval 1000 Hz report rate, 8 kb memória az egérben a profiloknak. Súlya 106 gramm, nem érzek a korábbihoz változást, nekem kényelmes, pont jó súlyelosztású, akár az elődje.
Extra súlyozásra nincs lehetőség, mondjuk nekem ez nem hiányzott még egyetlen egérből sem.

Az adatokat nem részletezném, lényegében jóval az átlag felett teljesít, a mai nagynevű gamer egerektől csak a maximális dpi felbontásban marad el. Mivel nekem már az 1600 dpi is sok volt, ezzel nem foglalkoztam, ráadásul a tenyeres egérfogásom miatt nem is lennék pontos magasabb felbontáson.

Röviden miért is van lehetőség állítani az érzékenységet 700-2000 dpi között? Ha a monitor egyik szélétől a másikig szeretnénk vinni a mutatót, akkor alacsonyabb dpi-n az egér útja hosszabb lesz. Magasabb dpi-re állítva kevesebbet mozdítunk az egéren, "gyorsabb" lesz a monitoron a mozgás, mivel egységnyi egér úthoz több monitoron megtett út tartozik.
Játékoknál több "egérfogó" módszer van. Akik ujjheggyel fogják az egeret, azoknak jobb a kicsi méretű, magas dpi-vel, mert ők alig pár centimétert mozdítják az egeret. A magas felbontás viszont kényelmetlen azoknak akik "rátenyerelnek" és nagyobb mozdulatokkal irányítanak.

Szerencsére nem csak átmatricázták a korábbi egerüket. A tenyérbe símuló "dőlős"-design maradt, de a gumírozás változott: sokkal kényelmesebb, bordázott kialakítású. Az korábbi egér fényes felülete helyett itt egy nagyon szép "szatén" borítás van, ami kényelmes is, az időtállóságáról még nem tudok nyilatkozni. Sokkal stabilabb érzést kelt a fogása.

A korábbi modell fájdalmas pontja volt a rosszul tervezett illesztés a tenyér felőli részen, itt ezt teljesen korrigálták. Az alsó műanyag lemez csónak szerűen van kialakítva, így az egér felső részének a széle jó messze került az asztaltól, tutira nem fog akadni.

Gombokban a szokásos bal-jobb gomb, billenthető görgő, amit lenyomva a középső gomb...
Illetve nem szokásos!

A görgő szélesebb az átlagnál, nem domború, hanem a designba szépen igazodó "dőlős" kialakítású. Meglepő módon itt a szépséghez nagyon kényelmes kezelés is párosul, alig várom, hogy fegyvert váltsak vele...
Utálom a recsegős görgőket, ez hangtalanul, apró rezzenéssel "jelzi", hogy gördítettünk. A 6800-as görgőjével sem volt gondom, de ez érezhetően profibb hatású.

A görgő mögött a dpi választó gomb van, az egér tetején meg a színválasztó Ghost gomb csücsül. Igen, ennyi az összes funkciója. Kisfiamnak tetszik, szerintem elég lett volna ha a programjából lehet a színeket váltani.

A gombok között változtatható színű világító sávok vannak, ezek jelzik az aktuális felbontást, ismét egy szép és hasznos részlet. Baloldalt megmaradt a két navi gomb, ezekkel a korábbi modellnél sem volt gond, szerencsére ami jó volt, azon nem változtattak.

A dobozban mini korongon mellékelik a drivert, gond nélkül települt, restartot kért, de ezzel együtt kell élni windowsnál. Amit sajnálok, hogy Linux drivert nem adnak hozzá. Az alap dolgok biztosan működnek, gondolom a fedélzeti memóriában tárolt három felbontást lehet fixen használni, a makrókról kell lemondani a program nélkül.

A programból is lehet állítani a színeket, amivel a dpi visszajelző pulzál. A Ghost gombal három színt váltogathatunk, ezt a hármat pedig 8 lehetőségből -a fények kikapcsolását is ideértve- jelölhetjük ki a programjában.

Egyedi makrókat és felbontásokat állíthatunk be egy egyszerűen kezelhető felületen. A gombokhoz rendelhetünk új funkciókat is. A makrókat természetesen billentyű leütésekkel és idő intervallumokkal együtt menti, utólag is szerkeszthetők, a rágcsálóban tárolhatók.

Párom "független szakértőként" felhívta rá a figyelmem, hogy méretéből adódóan nem kényelmes az apró női kezeknek, a korábbi modell kicsit kisebb volt, azzal nem volt ilyen baja. Én is alávetettem egy gyorstesztnek...

Teszt élesben

Nah, elindítottam nagy kedvencemet: Sauerbraten... Igazi oldskool, semmi extra: futni és ugrani lehet, rejtőzni és megállni = halál. Ingyenes játék, leginkább a Quake III motoros játékokra hasonlít megjelenésben és játékmenetben is. Az egeret és a használóját is rendesen megizzasztja.

Kerestem hát egy team instagib pályát...
Az egér tökéletesen tette a dolgát, a felbontásán kellett állítanom, nekem 1000-1300 dpi körül ideális, de ez természetesen egyénenként, stílusonként változó. A gombok elődjéénél halkabbak, de korántsem hangtalanok. Könnyebben kattinthatóak, ezt még meg kell szokni.

Photoshopot is elindítottam, természetesen erre is tökéletes, akár az elődje volt -amíg a tappancsai nem koptak félre. A legalapvetőbb művelet a kijelölések létrehozása, ami rengeteg kattintással jár. Durva saccolásra pár óra PS alatt kattintok annyit, mint ha egész nap neteznék.

Azért ez sokban más mint a játék, gyakran el kell engedni az egeret, majd újra megfogni, úgy hogy az egérmutató ne rohanjon el a viharba...
Volt Microsoft "ergonómikus" egerem is, azzal pont az volt a problémám, hogy amikor elengedtem majd rátettem a kezem újra, akkor "keresni" kellett a fogást rajta. Elég furán hangzik, de ilyen érzés volt. Cégnél hamar el is cseréltem egy egyszerűbbre házon belül :)

Sem a 6800-nál, sem a 6980-nál nem csökkent a használhatóság a design vagy az ergonómia miatt, ami kiemelten fontos mert nem nézegetésre vásároljuk.

Majdnem elfelejtettem a tappancsokat! Az új modellnek négy hatalmas tappancsa van: elöl teljes szélességben, hátul az egér ívét követi, két oldalt pedig az egér hátsó harmadában vannak, ahol a tenyér súlya ránehezedik. Jól működik az asztalon egéralátét nélkül is, símán, stabilan csúszik.
Sajnos a tappancsok nem cserélhetőek, pedig ez igazán hasznos okosság lenne, arra az esetre ha később megkopnának.

Ár, érték, értékelés:

Ha legalább olyan tartós lesz mint az elődje, akkor már megérte.
Jó látni, hogy a korábbi modell gyengeségeinek már nyoma sincs. Photoshopnál és játéknál is jól teljesített.

Egyelőre negatívumról nem nagyon tudok beszámolni. Talán a színváltogató Ghost-gomb helyett a jobb oldalra dobhattak volna egy gombot, amihez lehet hasznos funkciót rendelni.

Az oldalon a gumírozás szuper, én megpróbáltam volna a designer helyében az egér hátsóján végigfuttatni egy csíkban (sőt, talán a jobb oldalon is keskenyen), mert akkor szerintem még jobb fogású lehetne.

Kis tenyerűeknek kényelmetlen lehet, és méretei miatt is alkalmatlan az "ujjhegyes" irányításra, aki így játszik az ne ezt válassza.

A ~7500 Ft-os árkategóriában indulnak még az MS jobbfajta egerei, de ezeknél jóval kényelmesebb. Genius, Logitech és Razer egerei ebben az árban még optikai érzékelősek.
Ez egy nagyon jó áron elérhető minőségi egér, kinézetében, anyagban és tudásában is.

Ha a plussz szolgáltatásokra nincs szükség, akkor a 6800-as is jó és olcsó megoldás (főleg ha nem FPS-hez kell), nálam kb. egy évig volt "átmeneti" egér, azzal is tudtam "bosszantani" a többi játékost, de azért az nem igazán "gamer".

Egér vásárlás előtt érdemes felkeresni a "Milyen egeret válasszak?" topikot is, érdemes meghalgatni mások tapasztalatát.

Folytatom tovább a tesztelést :)

...és elrepült pár év! 2014 eleje van, az egér szuper. Tappancsai, pontossága olyan, mint az első napon! Felülete kissé megkopott, nem látványosan, de a csúszásgátló réteg itt-ott hiányos már. Kattanások is hangosabbak, de nem pontatlan, nincs duplakatt vagy ilyesmi, amik velejárói a gagyi egerek elhasználódásának. Így 3 év szolgálattal azt mondom, hogy nagyon jó egér, ajánlom mindenkinek!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.