2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Gigabájtok a zsebünkben...

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Ebben az írásban különböző, kisebb méretű, több gigás adathordozási lehetőségeket vizsgálok meg, több szempont alapján...

[ ÚJ TESZT ]

Születésnapom közeledtével édesanyám felvetette: - mit szólnál egy pendrivehoz?- Miután a nagyobb fájlok hurcolására az övét használtam… Ma beszereztem végül is, egy WD Passport külső merevlemezt. -Mint kiderült mégse száll bele a Muter.- Eredetileg csak a mini winyót akartam bemutatni nektek, de a körülöttem lévő eszközökkel most megpróbálom összevetni.

Az írásban különböző kisebb méretű több gigás adathordozási lehetőségeket „vizsgálok meg” Több szempont alapján. Ár, Praktikum, Méret… Mik a lehetőségek?!

Ez az első irományom, és az ötlet kipattanása után egyből éjszakába nyúló megvalósítás következett, adódhatnak itt ott hibák, minden igyekezet ellenére. A sebességméréseket HD Tach-val készítettem. Az árakat próbáltam úgy belőni, hogy minőségi darabokat vettem számításba és nem bolhapiaci árusokat, hanem kiskereskedőket azokból is az olcsóbbakat néztem. A szöveg saját szubjektív véleményen alapul.

Négy megoldást/lehetőséget emeltem ki, melyek merőben eltérnek egymástól. Adott egy Pendrive, egy „mp3-mp4 lejátszó”, egy nagy kapacitású telefon, és egy kisebb méretű hordozható merevlemez.



[+]

Az alanyok:
- Western Digital Passport Essential 250GB
- Kingston DataTraveler 8GB
- Apple Ipod Nano 8GB
- Nokia n82 + Kingston SDHC micro, 8GB

Sokat gondolkoztam rajta, hogy milyen sorrendbe írjak róluk, a sorrendben végül logikát nem szabad keresni, mert nincs.

..................................................................................................................................




[+]

Az én választásom a WD Passport, Essential csomagban, 250GB kapacitással. Mostanában nagymértékben csökkentek a merevlemez árak, konkrétan ez a termék 18300 Forintomba került. Bár mérete már nem minden farmerzsebbe való hordást enged meg, érdemes megfontolni, pendrive vagy egy ilyen külső 2,5-ös winyó? Egy nagynak számító 16 Gigás pendrive 12000, egy 32-es 25000 Forintba kerül, és ez az olcsóbbak közül van. Tehát a kis helyes dobozba épített laptop merevlemez, versenyképes mobil adattároló/hordozó. És ami fontos, milyen gyorsan másolhatunk róla és rá:



[+]

A Western Digital Passport termékeihez tartozik adatmentő szoftver, melynek segítségével automatikus adatmentés végezhető, és jelszóval védhetjük állományinkat. Kapunk hozzá egy rövid standard mini usb kábelt, de ha elkallódik szerintem minden háztartásba akad ilyen.

..................................................................................................................................




[+]

A kis kedvenc a pendive. Már mindenkinek van esetleg egy kisebb példány a számítógépe körül. Jelen esetben egy Kingston DataTraveler, 8GB-os változata. A méretével nem versenyezhet igazán semmi. Egy ilyen nem is hatalmas kiadás, 5000-ért már hozzá juthatunk a legtöbb boltban, de a nagyobbakért már mélyebbre kell nyúlnunk a pénztárcánkba. A gyorsabb kicsikékért jelentősen nagyobb árat kell fizetnünk. Az átlag sebességük:



[+]

Ez kissé lassabb mint a nagyobb megoldásé. Egy apró előny pl.:, hogy az usb-vel rendelkező médialejátszók mind autóban, mind a lakásban előbb megbarátkoznak ezekkel, mint az usb-s mobillal vagy merevlemezzel.

..................................................................................................................................




[+]

Vehetünk egy nagyobb hordozható zenelejátszót, és ha nem pakoljuk tele zenével, hordozhatunk rajta ezt azt. Egy 8 gigás mp3-mp4 25, inkább 30000 Forintnál kezdődik. Itt már egészen mást kapunk, mit az előző esetekben. Hallgathatunk zenét, nézhetünk filmet, videót is. Előttem az Apple cég népszerű terméke: az Ipod Nano, mégpedig a 3. generáció 8 Gigás tagja. Egy ilyen 48000 Magyar Forintba kerül. Ezért kapsz egy szépen kidolgozott 24 óráig zenélni tudó kütyüt. Ennek ismét megvizsgáltam a sebességét.



[+]

Csatlakoztatása a számítógéphez nem mindig sikerül elsőre, néha az udvaron ciripelő tücskök is zavarják, de azért egy igazán jó darab. Ha adathordozóként használjuk, ne hagyjuk otthon a fehér Ipod köldökzsinórt.

..................................................................................................................................



[+]

Az utolsó esetben feltételezzük, hogy egy memóriakártyát befogadni tudó mobiltelefon boldog tulajdonosai vagyunk. Egy ilyen telefon 20000-től kezdve beszerezhető, a csillagos égig. Az itt felsorakozó szolgáltatások sora a végtelenben találkozik. A mobilba lévő memóriára menthetjük a telefonon keletkező adatokat (üzenetek, képek, videók) és úgyszintén szállítmányozhatunk egyik gépről a másikra. Zenéinket és videóinkat itt is lejátszhatjuk akár torrentezhetünk, és letölthetünk az internetről. Most a telefon egy Nokia N82 benne egy Kingston SDHC Micro, 8 Gigás memóriakártyával. Ennek ára 13000 körül indul (: telefon nélkül :) . Hiába az SDHC kártya, itt pulóvert köthetünk, miközben fájlokat másolgatunk.



[+]

Ezekkel a számokkal lehet versenyezni, persze ahány telefon annyi féle, jelen formációban ez a végeredmény. A csatlakozáshoz érdemes magunkkal vinni a telefon kommunikációs kábelét, (bluetooth-on vagy wifi-n még lassabb lenne:) az N82-é egy új szabványú Micro USB kábel, amit a gyári dobozban megtalálunk.

Köszönöm szépen a figyelmet!

következő -tervezett- "cikkem, tesztem" az új HP Pavilion dv5-1080eh noteszgépről lesz. ~szeptember elején
A Noti tesztjéhez szívesen várom az ötleteket privát üzenetben!

Azóta történt

  • HP Pavilion DV5-1080eh

    Most kezdem az egyetemet, alapból is mászkálós vagyok, és miért is ne… Úgy gondoltam beszerzek egy...

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.