2024. március 29., péntek

Gyorskeresés

G1W-CB dash cam bemutató

Kedvező áru, fekete, mint az ördög, szinte minden orosz autó szélvédője mögött megtalálható, vajon mi ez?

[ ÚJ TESZT ]

Bevezető

Nehéz elképzelni mai digitális világunkban olyat, aki még nem látott az internetet elárasztó hajmeresztő videót, amit egy orosz autós rögzített. A legnagyobb videó megosztón nem kell sokáig keresgélnünk ilyenért, de a TV híradók is rendszerint bemutatnak autós kamerával készült felvételeket érdekes közlekedési helyzetekről.

Akinek nem volt kamera felszerelve Oroszországban az autójában és valami káresemény történt, hát az nem számíthatott sok jóra, sem a biztosítónál sem a rendőrségen, ha nem volt meg a vétkes. Oroszországban gázoláskor az autó sofőrje fizeti a felépülés alatt kieső munkabért, orvosi költségeket stb. Rendszeresen előfordultak olyan esetek, amikor az autó elé szándékosan kiugrottak, elé feküdtek emberek egy kis extra pénz reményében. Ezek után nem csoda, hogy így elterjedt a kamerák használata, ott gyakorlatilag kötelező használni.

A hazai közlekedési kultúrát nem kell bemutatni senkinek, olyan amilyen.
Magyarországon nincs egyértelmű szabályzás a használatára. Saját célra lehet készíteni felvételt, de nyilvánosságra hozni, feltölteni például a Facebookra, YouTube-ra úgy, hogy azon bármilyen arc, vagy rendszám felismerhető legyen tilos.

Idézet az ide vágó Ptk-ból:
,,2:43. § A személyiségi jogok sérelmét jelenti különösen a képmáshoz és a hangfelvételhez való jog megsértése. (...) 2:48. § (1) Képmás vagy hangfelvétel elkészítéséhez és felhasználásához az érintett személy hozzájárulása szükséges."

A törvényszakasz második pontja már ellent mond ennek ,,(2) Nincs szükség az érintett hozzájárulására a felvétel elkészítéséhez és az elkészített felvétel felhasználásához tömegfelvétel és nyilvános közéleti szereplésről készült felvétel esetén.".

Vitás helyzetekben azonban jól jön és bizonyítékul szolgálhat egy-egy felvétel. Arról, hogy jogszerűen felhasználható bizonyítékként az általunk készített felvétel 2011. évi CXII. törvény 6. paragrafus rendelkezik.
Miszerint ,, Személyes adat kezelhető akkor is, ha az érintett hozzájárulásának beszerzése lehetetlen vagy aránytalan költséggel járna, és a személyes adat kezelése az adatkezelőre vonatkozó jogi kötelezettség teljesítése céljából szükséges, vagy az adatkezelő vagy harmadik személy jogos érdekének érvényesítése céljából szükséges, és ezen érdek érvényesítése a személyes adatok védelméhez fűződő jog korlátozásával arányban áll."
Több Nyugat-Európai országban, Ausztriában, Belgiumban, Franciaországban, Luxemburgban és Portugáliában tilos a használata a menetkövető berendezésnek. Keletebbre saját tapasztalat alapján nem foglalkoznak vele. Több alkalommal parkoltam szerb, macedón és görög rendőrautók mellett, látták a kamerát, még intetek és mosolyogtak is. Külföldi utazás előtt azért tájékozódjunk az adott országban érvényes szabályzásról!

Ennyi bevezetés után térjünk rá a mai főszereplőnkre, vagyis a G1W-CB Full Black fedélzeti kamerára.

A készüléket a [Gearbest.com]-tól rendeltem, ami 9 nap alatt a kezemben is volt. A szállítás ezúttal is problémamentes és gyors volt.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Viofo A119S autós kamera

    Sokszor eszembe jutott, hogy nekem is jó lenne egy autós kamera, de nem igazán éreztem a szükségét...

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.