2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Házimozi rovat

FiiO X3 - az eljövendő múlt

Az 50.000 forint feletti árért cserébe egy jobb, részletgazdagabb és dinamikusabb zenehallgatás élménye vár.

[ ÚJ TESZT ]

Szoftver és belsőségek II.

Azonban szerencsére nem csak megoldhatatlan problémákkal találkoztam. Néhány apró beállítást eszközölve sokat javult a mindennapokban nyújtott felhasználói élmény. Először is, az új dalok keresését célszerű automatikusra állítani (System Settings -> Update Media lib, ezt a hangerőszabályzó gombbal tudjuk állítani, OK-t nyomva csak frissíti a zenetárat), így elkerülhetjük, hogy minden egyes alkalommal a menüben kelljen bóklásznunk. Ha már itt vagyunk, célszerű az Idle poweroff funkciót kikapcsolni, mivel így alapbeállítás szerint 60, de maximum 210 másodperc után kikapcsol a lejátszó.

Persze ez pozitívan hat az akkumulátoridőre, de elég idegesítő, hogy újra és újra be kell kapcsolni a lejátszót, ha épp megállítottuk egy kicsit valami miatt a lejátszást. Ha már takarékoskodni akarunk, célszerűbb a háttérvilágítás idejét minimalizálni. Ugyanitt választhatunk a “szép" színes témák között (igen, van pink is) és itt állíthatjuk be a már említett USB DAC üzemmódot is. A témákat egyébként mi magunk is módosíthatjuk, ehhez ez a videó nyújt segítséget.

Hasonlóan praktikus beállítás, hogy ugyanott folytassa a lejátszást, ahol abbahagytuk. Ehhez a Play Settings -> Resume mode-nál kell a Last position opciót kiválasztani. Ebben a menüben állítható a Gain is, valamint beállíthatjuk a lejátszás sorrendjét. Itt található az equalizer, de csak magasakat és mélyeket állíthatunk. Előbbit 10 kHz-es, utóbbit 100 Hz-es középfrekvenciától 10-10 lépésben. Hasznos óvintézkedés a tartós halláskárosodás elkerülésére, hogy ha magával ragad a hév és a “Adjál még rá kakaót!” üvölt a fejünkben a zene ritmusával együtt, beállíthatunk egy maximum hangerőt, ami fölé nem lehet tekerni a digitális potmétert.

Lejátszás szempontjából kicsit véleményes a készülék. Habár a készülék képes album, előadó és stílus szerint szűrt lejátszásra is, ez csak akkor működik, ha a lejátszott fájlok ennek megfelelő szinten vannak tagekkel ellátva. Lejátszólisták nincsenek, amit én nagyon fájlaltam. A legcélszerűbb talán mappákban elrendezni a zenéket, és a Browse Files menün keresztül kiválasztva lejátszani a teljes könyvtárat, habár így csak a fájlnevek alapján rendezett sorrendben játszhatjuk le a dalokat. Vagy bekapcsolhatjuk a shuffle-t és megszabadulhatunk a lejátszás mindezen nyűgjeitől. Ez persze elég sovány vigasz.

A vissza gombot lenyomva lehetőség van egy tárcsán előhívni számos hasznos funkciót. Lehetőségünk van a lejátszás sorrendjét megváltoztatni, egy fájl vagy az egész album ismétlését beállítani, megnézni az adott fájlhoz tartozó tag infókat vagy törölni magát a fájlt. Van egy kedvencek opció is, ezt azonban nem sikerült működésre bírni és őszintén megvallva hallatlanul kényelmetlen minden egyes zeneszámnál a vissza gomb néhány másodperces lenyomása után, egyenként a kedvencek közé helyezni a fájlokat. Mellesleg a szoftverfrissítésnél ez a lista elvész.

A lemezborítók kapcsán sem volt egyszerű a helyzet. Első próbálkozásra nem jelentek meg a lemezborítók. A megoldás az, hogy vagy a fájllal megegyező néven kell egy jpg fájlt elhelyezni ugyanabban a mappában, vagy ha beágyazott lemezborító, annak mérete nem lehet 400x400 pixelnél nagyobb. Ugyanez igaz a külön elhelyezett jpg fájlra is. Habár ez csak egy látványos extra vizuális funkció, mégis meglepő, hogy csak ilyen tortúrával sikerült működésre bírni. Remélem, a jövőben erre is megoldást hoz egy firmware frissítés.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.