2024. március 29., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Házimozi rovat

FiiO X3 - az eljövendő múlt

Az 50.000 forint feletti árért cserébe egy jobb, részletgazdagabb és dinamikusabb zenehallgatás élménye vár.

[ ÚJ TESZT ]

Szoftver és belsőségek I.

Szoftveres szempontból sajnos már több problémával találjuk magunkat szembe. Sajnos ezt a készüléket sem kímélte az a nem ritka kínai sajátosság, hogy a szoftverre nem fordítanak elég figyelmet. Bár ezek csak kisebb problémák, de ettől függetlenül zavaróak.

Az elsővel már a készülék használatának megkezdésekor szembesültem, mivel a firmware-t csak a micro-SD kártyáról lehet frissíteni. Így, először egy kártyára fel kell másolni a legújabb frissítést, és a készüléket elindítva már rögtön el is kezdhetjük. Ezt mindenképpen javallom, mert az aktuális 3.0-ás verzióban számos idegesítő hiányosságot és hibát javítottak már.

Szintén szoftverfrissítéssel került be a DSD fájlok támogatása (bővebben a témáról itt). Így már szinte minden audióformátum lejátszható az eszközön, függetlenül a kódolásától, 192 kHz/24-Bit mintavételezésig bezárólag. DSD, APE, FLAC, ALAC, WMA, WAV, HE-AAC, AAC, MP3 CUE, MP3, OGG, MP2, hogy tételesen felsoroljam. Egyedül az M4A hiányzik talán.

Egy másik nagyon fontos funkcionális bővítés is bekerült a szoftverfrissítésekkel, mégpedig a 2.05 verziótól már, mint USB DAC is használhatjuk a lejátszót, ami valljuk be, azért elétesz egy kettes szorzót a funkcionalitás/ár arányszámnak. Ennek aktiválásához a System Settings menüben az USB Mode-ot kell DAC-re állítani, és csatlakoztatni a számítógéphez.

A többit elintézi a Windows, az illesztők automatikusan települnek (ha ez az opció be van kapcsolva). Töredelmesen be kell vallanom, ezt a funkcióját nem próbáltam ki, mivel így is csak az imádság tartja össze a Windows 8-as drivereimet az Xtreme Music hangkártyámhoz, így inkább nem zargattam a jelenlegi működőképes beállításokat.

A konverziót egy Wolfson WM8740 DAC végzi. A technikai paramétereibe és jóságának vizsgálatába nem mennék bele, mert egyrészt meghaladná képességeimet, másrészt egy hordozható lejátszónál számolni kell azért azzal, hogy nem egy csendes szobában a legjobb hifi fejhallgatónkkal egy szál cigaretta mellett, idilli nyugalomban élvezhetjük ki a zene minden egyes apró rezdülését.

Azonban az tény, hogy ugyanez a DAC található a Rega Saturn, a Sony PHA-1, az iRiver AK100 vagy a Cambride Audio Dacmagic belsejében, így talán kielégítő teljesítményt nyújt majd egy középkategóriás hordozható készülékben is, függetlenül attól, hogy nem csak a DAC-n múlik minden.

Az erősítést egy AD8397-es műveleti erősítő végzi, amely már az E10-ben is tiszteletét tette. Teljesítményéről csak annyit, hogy aki szeretne megsüketülni, az nyugodtan nyomja a hangerőt High Gain állásban 100 fölé. Garantáltan nem fogja többé zavarni az emberek locsogása. Az extrém audiofilek számára azonban még ez sem volt elég jó, így volt, aki egy AD8620-at forrasztott a helyére, nem kis munkával.

A számítógépre telepíthető zenerendezgető szoftverről ne is álmodjunk. Ennek hátterében két dolog áll, egyrészt a kínai szakik erre nem fordítottak kellő figyelmet, másrészt ez akár a Winamppal is megoldható, de emellett számtalan ilyen program van a piacon. Azonban én arra az álláspontra kell, hogy helyezkedjek, miszerint ez felesleges.

Egy MP3 fájl 3-10 MB, egy losless audio fájl 30-100 MB (kódolástól függően). Ez bizony egy kőkemény tízszeres szorzó, így hiába kezel 64 GB-os microSD XC kártyákat is a készülék (csak FAT32 formázással!), bizony a lossless zenegyűjteményünk nem nagyon fog ráférni a készülékre. Egyébiránt elképzelhető, hogy a készülék már kezeli a 128 GB-os kártyákat is (a gyártó honlapja szerint), azonban ezt nem állt módomban kipróbálni.

Fel kell hívnom a figyelmet, hogy ugyan a lejátszó bármilyen microSD kártyát fogad (és régi nevén, Transflashként emlegeti mindenhol a menüben), de lossless fájlokhoz mindenképpen legalább Class4, de inkább Class6 vagy nagyobb sebességű kártyákat szükséges használni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.