2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Feature phone-ok elemzése

Feature phone-ok összehasonlítása a múltból és a közelmúltból, több árkategóriából.

[ ÚJ TESZT ]

Adatkommunikáció, internet

Tekintve, hogy nincs mobilinternet előfizetésem, nem volt lehetőségem rendes tesztelésre, csak kevés tapasztalatom van, amit a barátaimnál láttam. Pontatlanságok előfordulhatnak.

Előre leszögezném, hogy az összes készülék alkalmas mobilinternet kábeles megosztására legalább a Windowsos PC-nkkel.

A legjobb böngészővel a 6303i büszkélkedhet, 64 MB RAM-ja mellé kapott egy fullos WebKit böngészőt, ami viszonylag korrekt. Számomra a Symbian S60v3-as korszakot idézi. Mobilos weboldalakkal és kevésbé komplexekkel könnyen boldogul, minimap és tabok nincsenek, a görgetés pedig enyhén laggos lehet. Weblapot lehet elmenteni, fekvő mód viszont nincs.

A gyárilag is telepített Opera Mini jobban teljesít (aktuálpolitikát hagyjuk), de mi lesz, ha bezárulnak a szerverek? Ezért jó, ha van egy korrekt alternatíva. A Mini pedig többfüles és gyors. Tudásáról pedig bárki meggyőződhet, minden platformon ugyanazt az élményt adja. Kicsit buta, nincs javascript, de olvashatóvá és gyorssá teszi a webet gyenge készülékeken is. Fekvő mód van.

Ehhez mindössze EDGE adatátvitelt kaptunk, ami nagyon lassít, igazából ez a szűk keresztmetszet. A C2-01 mutatja, mit tudna a telefon valójában.

Egyaránt 3,6 MBPS-os 3G-vel rendelkezik a Sony Ericsson W910, G502 és a K800 is. Videóhívás a G502 kivételével lehetséges is. gsmarena oldalán alul pár kép
Nagyobb hiba, hogy a K800-ban nincs EDGE, szóval, ha 3G sincs, akkor bukta.
A webböngésző kicsit butácska, legnagyobb hibának a tördelést hoznám fel. Egyetlen oszlopba tör általában, ami sok torzulást okozhat, némi olvashatatlansággal. Szerencsére fekvő módja is van, fülek viszont nincsenek. Igazából manapság csak az őskövület oldalakhoz, és mobil verziókhoz használható, minden másra ott az Opera Mini, amit nagy valószínűséggel magunknak kell telepíteni, de a QVGA kijelzővel itt is jól el lehet lenni.

A Samsung S5230 egyik jó oldala a webböngésző. Bár mindig a system fontot használja csak, webkit, és elég jó hatékonysággal dolgozik. Konkrétan a Jet S800-ben debütált Dolfinról van szó, anno ezt küldték az N900 és az iPhone 3GS ellen. Korrekten, és aránylag gyorsan megjeleníti a weblapokat, és még alapabb flash objektumokkal is elbír. Gyorsan reagál a készülék elfordítására is, azonnal orientációt vált. Görgetőrutinja is elég jó, nagyobb akadásoktól mentes. Legnagyobb baj, hogy ez sem kínál füleket, valamint oszlopba tördel. Persze okostelefonos mércével még ez is gagyi, de alapvető teendőket el tud látni. gsmarena képek
Ehhez EDGE-t kapunk mindössze.
Legfrissebb opera mini futtatása (7.1) megoldható probléma nélkül.

Az S5350 egyetlen reménye viszont a fentebb említett 7.1-es mini. Míg azzal elég korrekt élményt nyúlt, tekintve, hogy 3,6 Mbit-es 3G modem van benne, addig a beépített böngésző a nagyon öreg Netfront cucc. WAP-olásra jó volt nagyon, rég az ősidőkben, bár annyira nem színhalmaz, mint a D900i, elég esélytelen hogy valaki inkább ezt használja. Valami weboldalszerűt legalább összerak, ez jó pont.

A Nokia 6300 kemény 2MB RAM-jához megkapta a Nokia browsert, ami frissíthető a legújabb verzióra is. YouTube támogatott, éppen mobil oldalakra még elmegy. Másra nem, de ott az Opera mini. A legfrissebb rajta is elfut.

Az összes korábbi SE-on is az a régi böngésző fut, mint amit fentebb jellemeztem. Nagyon tördel, és nem elég szabványkövető a jelenhez. Sokkal inkább javasolt az Opera Mini használata. A készülékek EDGE-et támogatnak, abból is a 2,5G-t. A W200 és a Z530 viszont csak sima 2G-s EDGE-en kommunikál. A híresztelésekkel ellentétben az Opera Mini 7.1 is elmegy, nem csak a 4.4. Van hozzá szufla és RAM. Inkább a 128x160 a nagy gát, elég sovány felbontás, de fórumozni erről is simán lehet. Saját telefonomon, a W810-en pedig meglepődtem, milyen fürge az EDGE, fórumokhoz a 2,5G teljesen korrekt.

Jöhet a lebőgés, D900i. Nem véletlen hagytam a végére, hihetetlen a cucc. Hozza a formáját. Azt tudjuk, hogy a Samsungnak volt egy mániája, miszerint a D-pad középső gombjának az internetböngészőt kell indítani. A Nokia hosszan tartod a 0-t elképzelésével ellentétben ez itt nem hasznos, hanem irritáló. Egyrészt mert az átlagember azt szokta meg, hogy úgy lép a menübe (főzött ROM-ban végre így van), másrészt mert a gyári Netfront csoda maximum valami 2002-es plain text ősmaradványt képes megjeleníteni. A mobil Facebook is igen WAP-osan mutat rajta. Egy átlag régebbi weboldal pedig atomjaira hullik, és olvashatatlan színkavalkádot eredményez.
Javájának csodaképességeiről is áradoztam már, ez annyit jelent, hogy tényleg vége a dalnak az Opera Mini 4.1-nél. Megjegyzem, hogy ez az S40v2-es Nokiák szintje…

Ámbár anno elég sokat neteztünk azzal a variánssal is, korábban, a mai „rich web experience” előtt tökéletesen meg is felelt, de ugye van az a fránya 840Kbyte RAM. Ez azt jelenti, hogy a digitális osztálynapló betöltése (mozanapló) bejelentkezéssel és a kezdőoldal megjelenítésével mindössze 15 percet vesz igénybe. Közben annyiszor jelzi, hogy elfogyott a RAM, ahányszor csak tudja. Hiába QVGA, azt hiszem, inkább a W200-at választom…
Mindehhez kapunk EDGE-t 2,5G-n. Legalább PC-s modemhez jó lesz, ha már a mobilnak még ez is sok…

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • Nokia N900 bemutató

    Mit tudhat a mindennapokban egy három éves Nokia készülék, mely inkább zsebszámítógép, mint telefon?

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.