2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Feature phone-ok elemzése

Feature phone-ok összehasonlítása a múltból és a közelmúltból, több árkategóriából.

[ ÚJ TESZT ]

Sony Ericsson platformok

A Sony Ericsson-okat én a zárt rendszerű mobilok iPhone-jának tartom. Kevés féle hardver, magas optimalizáció, letisztult és egységes kezelőfelület, meg legfőképp animált és smooth. Még a mappaszerkezet is kissé Apple-ös. A logika, és az átláthatóság jellemezte mindig is a Sony-féle szoftvert, meg a sebesség.

Vannak animációk, de ha gyorsan nyomod a gombot, akkor kihagyja, nem tart fel vele. Minden menüpont érthető helyen van, nincsenek felesleges kilógások. Később a 12 ikonból kiesett a fájlkezelő, és bekerült a szervezőbe, de ez túlélhető.

A fejlődés is nyomon követhető. Nemcsak a walkman vagy a kameraapp, de minden megújult. A galéria app korai droidos kütyüket megszégyenítve animál a DB3150-eken, a multimédia menü, és az egész rendszer fokozottan egyre részletesebb lett.

Alapvetően ez egy natív kódban, assemblyben írt rendszer, kernel és felület is. Ennek köszönhetően kíméli az akkumulátort, lehetővé teszi az ablakok előugrásának, görgetésnek a finom megjelenítését. Velejárója még, hogy háttérbe tett zenelejátszónál sem röcögnek az animációk. Viszont később elbízták magukat, mert a DB3150 és felfelé, már flash alapú, mégpedig flashlite 1.1 és 2.0. Így persze lehetett olyan témákat csinálni, hogy az ID tag rohangál a főképernyőn és rá színesen pulzál az egész, ami látványos, csak egyrészt az alap smoothság elveszett, minden darabos, másrészt észrevehetően belaggol, ha megy a zene.

Főleg a médiamenü, ugyanis az is full flash. Ettől függetlenül azért kezelhetetlenné nem válik sose, és a reakcióideje sem sok, de nem is Samsung van ráírva.
Az animációk is fejlődtek az idő folyamán. A K508-on még csak a menüpontok között volt folyamatos átmenet. A W800-on már pulzált is egy menüpont, volt flash is, és a menüpontok is gördültek, kivéve a játékokat. DB2020 óta (pl K550) már minden menüpont animál ha lassan lépkedünk.

A fájlkezelésben viszont korlátozva vagy, fájltípusokon belül lehet mappákba pakolni őket, vagy rakja ő ha adatkapcsolaton fogadja.

Annyira nem nagy gond végül is. Ha appot fogadsz, akkor az viszont egyből települ, a jar nem lesz lementve sehova. Ezért azt PC-ről kell pl. az egyéb mappába másolni, ha meg szeretnéd osztani.

Az alkalmazás egyáltalán nem változott 6 év alatt, de ez nem is baj. Úgy jó, ahogy van. Multi kijelölés funkció van, ezek után lehet dönteni mit akarsz, törölni vagy küldeni, esetleg másolás/áthelyezés. Megtekinthető fájl- és mappainformáció is. Sajna MP3 bitrátákat nem közöl.

Fényképeknél pedig választható listás, vagy két méretben galérianézet. Ez mindig élőben renderel, így lassabb, mint egy symbianos Nokia, de kellően hatékony még így is. Legalább közben sem laggol, nem úgy, mint egy Samsung…

Képet nagyítani gyorsan lehet, 32x-ig van rá lehetőség. DB201x-en limitált a maximális képméret 2MPix-ben. Valamint a kagylómobilokon nincs képnagyítás egyáltalán, csak álló és fektetett nézet. Na ez hiba.
Átnevezéssel nem lehet fájltípust váltani, valamint a tömörített fájlok kezelése sem megoldott, de ezeken külső alkalmazás segítségével könnyen lehet segíteni.

Van még a főképernyőn a hangerőgomb lenyomásával előhívható telefonállapot, más gyártónál ezt nem nagyon láttam még. Ez csukott külső kijelzőn is működik.

A menüben is lehet navigálni a számgombokkal ha netán gyorsan akar valaki haladni. Valamint a fájlkezelőben névre ugrik, ha elkezded beírni a szöveget. Akár a telefonkönyvben.

A névjegyzék az 1000 férőhelyes, rengeteg adatot és több számot hozzá lehet rendelni, képet is, meg egyedi csengőhangot is. A hangvezérléses tárcsázás sem maradt el. Lehet alapértelmezett a SIM kártya, valamint él a gyorstárcsázás is (egy szám és hívod). Mentést tud készíteni a memóriakártyára is, meg el lehet küldeni a névjegyeket egyenként, vagy az összeset egyben, vcf formában. Ezek tartoznak az alapfelszereléshez minden modellnél. Az MMS tárhely 300KB, de 100 felett figyelmeztet, hogy azt nem minden mobil szereti. Egy 2MP-es képet viszont még simán el lehet küldeni. Csoportos SMS is küldhető.
POP3 e-mail kliens szintén van.

Szöveget bevinni a numerikus billentyűzettel lehet csak, viszont ebben sokat segít egy, a képernyő jobb felső sarkában megjelenő sáv, ami mutatja az aktuális gombhoz hozzárendelt karaktereket, és hogy éppen melyiken vagyunk. Ez roppant hasznos, főleg az 1-es gombon. Egyebeket nyomva beszúrhatók szimbólumok és hangulatjelek, speciális karakterek is. Írásnyelv utólag is telepíthető, mint ahogy rendszernyelv is. Az irkálást a T9 segíti (vagy gátolja). Logika: abcá2

A témázás módja thm fájlokkal történik, könnyen szerkeszthető. Tartalmazhat csengőhangot, és sms hangot is, és lecserél minden képi elemet, kivéve az ikonokat. Ahhoz kell a flash, meg az interaktivitáshoz (pl színváltás, rezgés, adat kijelzés). Ezt minden taglalt mobil támogatja, de alapból nem mindhez van téma. Inkább a DB3150 és újabbakra jellemző ez, de pl a W810-emen USA ROM van, mert abban van flash, gyárilagggg. Ja, és utólag visszarakható bele a magyar nyelv is.

Szervezőfunkcióként végig ugyanolyan havi és heti nézetes naptárat kapunk, mely piros hasábokkal jelzi, mikor és mettől meddig tart a bejegyzés tárgya. Be lehet állítani hozzá riasztást, előre beállított időközökre és egyedire is. Ami durvább, hogy ez szinkronizálható. Egyrészt a PC-vel, de egy-egy bejegyzés küldhető kb. mindenen. Lesz egy konferencia és elküldöd bluetoothon az adatokat a munkatársadnak. Hát nem menő? Akkor még az volt.

Ezen kívül van a riasztások menüpont, ami inkább ébresztőóraként használatos. Korai, DB2010, DB2012-es telefonokon egy ismétlődő (megadod a hét napjait), és egy legközelebbi időpontban ébresztő lehet. Ennek jelzőhangja végig ugyanaz, de bármilyen támogatott fájltípus lehet. No meg rezeg is.

Újabb mobilokon viszont már 5 db különböző ismétlődő riasztás állítható be, amihez kép, szöveg, egyedi csengőhang társítható. Azt hiszem, ezzel már maximalizálták az igényeket, nekem az első verzió is bőven elég volt.
Az hogy kikapcsolva is ébreszt mind, gondolom, nem meglepetés.

A számológép, az nagyon gáz. Alapművelet semmi több, szóra sem érdemes. Muszáj java alternatívát keresni. Én nagyon nem mentem bele, leragadtam az Xcalcnál, kicsit lassú a szögfüggvényekkel (értsd, nem azonnal, hanem 1 másodperc múlva van eredmény a gyengébb telókon), de végeredményben használható, átlagos tudományos gépet lehet így kapni. DAL bevitellel, csak teljes algebrai grafika nélkül.

A végére maradt egy extra, amit én imádok. 15 karakteres jelszóból lehet eltárolni 10-et (természetesen rövid leírással). Ezt pedig egy 4 jegyű PIN-nel zárolja. Nem törhetetlen, de átlaguserrel szemben hatékony. Na, ez olyan funkció, amit a többi gyártó sose implementált.

A szervező menüben még találhatunk:
- feladatok menüpontot, riasztással, avagy nélküle,
- feljegyzéseket, (kitehető a főképernyőre)
- szinkronizálást (kapcsolatok, naptár, feladatok, feljegyzések)
- időzítőt és stoppert
- fény appot, már ha hardveresen van led, akkor lehet vele villogni vagy világítani

A beállítások logikusan, könnyen megjegyezhető kategóriákban vannak elhelyezve, hozzá a főképernyőn d-pad gyorsfunkciót is rendelhetünk, így pl. a bluetooth egy gombnyomásra is ki/bekapcsolható.

A billentyűhangra még kitérnék, kattanás vagy „hang”, vagyis tone tárcsahang érhető el, utóbbi kicsit hangos, nem is szabályozható, de van. A fő hangszóróból jön, és nem a beszédhangszóróból.

Ezen kívül a történethez hozzátartozik, hogy egyszer éjszaka az OTA frissítés emlékeztetőjére ébredtem, ugyanis a genya havonta keres(ne). Jó, tudom, nem kapcsoltam ki, de ezzel le is írtam, hogy biza van FOTA szolgáltatás, vagyis volt. Adatok, alkalmazások megmaradtak a használatával.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • Nokia N900 bemutató

    Mit tudhat a mindennapokban egy három éves Nokia készülék, mely inkább zsebszámítógép, mint telefon?

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.