2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Facebook adatvédelem lépésről-lépésre

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Íme egy összefoglaló, hogy mit tegyünk, ha nem szeretnénk, hogy az életünk egy nyitott könyv legyen.

[ ÚJ TESZT ]

Napjaink egyik legfelkapottabb közösségi oldala a Facebook. Nem vitás, nagyon jó kapcsolattartó fórum, viszont ha az ember nem vigyáz és nem elég körültekintően használja, akkor könnyen megnyirbálhatja a saját tekintélyét, elvesztheti munkáját, konfliktusba kerülhet az iskolában, egyetemen... stb. Íme egy összefoglaló, hogy mit tegyünk, ha nem szeretnénk, hogy az életünk egy nyitott könyv legyen.

A legelső és egyben legegyszerűbb megoldás, hogy ne regisztráljunk a Facebookra. Persze ez csak vicc, nem élhet mindenki "cyber" világ remetéjeként.

A részletes adatvédelmi beállításokat a következő módon érjük el:

A menüpontokról részletesen:

Ki láthatja a dolgaimat?
Itt tudjuk beállítani, hogy alapértelmezetten kik láthatják az posztjainkat, amit megosztunk a Hírfolyamon. A nyilvános opció kerülendő, mivel akkor valóban egy nyitott könyv leszünk az egész internetes társadalomnak. Ajánlott az "Ismerősök" lehetőséget választani, mivel ekkora csak a saját ismerőseink fogják látni a dolgainkat.

A "csak én" opció értelmetlen, mivel ki az, aki magának posztol dolgokat?! Ezen kívül még az "Egyéni" variáció lehet még megoldás, ha szelektálni szeretnénk. Itt meg adhatunk embereket, csoportokat is, akik láthatják, illetve nem láthatják bejegyzéseinket. Eleve érdemes az ismerőseink számára csoportokat létrehozni (család, munka, barátok stb.) és abba besorolni őket, hogy jobban tudjuk koordinálni a hozzájuk köthető interakciókat.

Tevékenységnapló használata
Ez az egyik legfontosabb terület. Itt tudjuk áttekinti az egész facebookos pályafutásunkat, mit csináltunk, mihez szóltunk hozzá, mit kedveltünk, kit töröltünk... stb. Mivel az ember mindig változik így érdemes átfutni a régebbi posztokat is, mivel nem biztos, hogy 2-3 év múlva is ugyanaz az álláspontunk pl. egy régi szerelem, minket ért sérelem, esetleg öröm kapcsán.

Ki léphet velem kapcsolatba?
Ha nem szeretnénk, hogy minden jött-ment bejelöljön minket, akkor érdemes az "ismerősök ismerőse" lehetőséget kiválasztani. Ez valamennyire szűkebb teret szab a minket jelölgetni szándékozóknak.

Kiknek az üzeneteit szeretném látni a bejövő üzenetek között?
Itt az "alapszintű szűrés" ajánlott a Facebook szerint is, mivel ha pl. egy albérletkereső csoportban ír nekünk valaki, akkor nem biztos, hogy a bejövő üzeneteinkhez rakja be a levelét a rendszer. S ilyenkor akár napok is eltelhetnek úgy, mire észrevesszük az "Egyéb" üzeneteknél azt az egy (vagy több) árválkodó levelet.

Ki találhat rám?
>>> Ki kereshet meg a megadott e-mail címed alapján?
Érdemes az ismerőseim lehetőséget választani, ha nem szeretnénk, hogy az e-mail címünk alapján bárki megtaláljon minket. (nem lenne rossz, ha olyan is lenne, hogy senki)

Ki kereshet meg a megadott telefonszámod alapján?
Szintén az ismerősöket jelöljük meg. Hiába is van rejtve adatlapunkon a telefonszám a rendszer kidobja, hogyha van találat.

Szeretnéd, hogy a keresőoldalak találati listájában megjelenjen az idővonalad?
Ki szeretné, hogy a Google.hu-n szerepeljen az első 3 találat között?! Senki, remélem. Itt a "nemet" válasszuk ki.

A következő fő menüpont az Idővonal és megjelölés lesz bal oldalról.

Ki adhat hozzá dolgokat az idővonalamhoz?
Ha unjuk, hogy minden szeméttel telerakják a falunkat, akkor csak válasszuk ki a "csak én" lehetőséget.

Ellenőrzöd a bejegyzéseket, amelyekben az ismerőseid megjelölnek, mielőtt megjelennének azok az idővonaladon?
Szintén egy nagyon fontos menüpont. Ha nem szeretnénk, hogy egy félresikerült, italban mámoros bulifotón vagy egyéb ránk rossz fényt vető bejegyzésben megjelöljenek és megjelenjen egyből a falunkon, akkor érdemes az "Engedélyezésre" nyomni. Így, hogyha valaki bejelöl 1 fotón, előtte értesít minket a Facebook és csak akkor jelenik meg nálunk is, ha hozzájárulunk ehhez. Fontos! Ettől függetlenül a jelölő adatlapján rajta lesz az ominózus bejegyzés.

Ki láthatja az idővonalamon lévő dolgokat?
Itt tudjuk megnézni, hogy mi látszódik a külvilág felé, illetve egyes ismerőseink mit láthatnak belőlünk. Mivel a posztjaink adatvédelmét akár egyesével is megadhatjuk, így mást lát majd apa, a barátnő, a szerető, a tanár, a főnök stb. Hívhatjuk ellenőrzőpontnak is, hogy jó munkát végeztünk-e.

Ki láthatja, hogy mások mit írnak az idővonaladra?
Szintén egy hasznos funkció a mindenre kíváncsi szemek elől.

Hogyan tudom szabályozni, ha mások jelölnek meg, illetve megjelöléseket ajánlanak?
Kicsit hasonlít a bejegyzés megjelöléséhez, de itt a fotókra megy inkább rá.

Hogyan tudom szabályozni, ha mások jelölnek meg, illetve megjelöléseket ajánlanak?
Ha elfogadunk egy mások által megjelölt bejegyzést, amiben mi is szereplünk, akkor megadhatjuk, hogy kik azok, akik ezt nem láthatják.

Ki láthatja a megjelölésedre vonatkozó ajánlást, ha olyan kép kerül fel a Facebookra, amelyen úgy tűnik, hogy rajta vagy? (Ez még nem érhető el számodra.)
Ez az opció még nem elérhető.

A menük áttekintése megtörtént, de 1-2 tanács, amit érdemes megfogadni, illetve betartani:

- Soha ne posztoljunk olyat, aminek olyan következményei lehetnek az életünkben (vagy másokéban) amit megbánhatunk

- Adatlapunknál, amit nem muszáj és nem akarunk, ne töltsük ki. Ha mégis muszáj megadni, akkor állítsuk át a láthatóságot "csak én"-re. Pl.: e-mail cím, telefonszám, születési dátum... stb.

- Semmiképp ne töltsük ki a "politikai és vallási nézetünk" menüpontot. Ez az a két dolog, ami miatt a mai napig emberek, családok, országok dőlnek romba. Arról nem is beszélve, hogy ez a kategória erősen személyes jellegű.

- Szintén hanyagoljuk a "család és kapcsolatok" szekciót. Nem kell nekünk családfát vezetni mindenki előtt.

- "Írj magadról néhány dolgot..." - nem társkereső, felesleges leírni, hogy kiket szeretünk esetleg kiket nem.

Következő rész:
Facebook biztonság lépésről-lépésre

Előzmények

  • Mobilis interaktív kiállítás

    A győri mobilis interaktív kiállítást szeretném a figyelmetekbe ajánlani jó pár képpel fűszerezve.

  • Fekete Péntek - Mit sóztak rám?

    Kissé váratlanul zuhant rám az EMAG Fekete Péntekje, és mivel szerettük volna lecserélni a kínai ésszel felvértezett tabletünket, gyors döntés alapján egy ASUS Transformer Pad TF103CX-1A009A tabletet vettünk.

  • Horvátországi családi nyaralás Trabanttal

    Csömör City-ből indultunk el Njivice városába: Balatonlelléig se jutottunk el az Alfa 156-tal, de jött a felmentő sereg!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.