2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Fa gépház szerintem

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Nagyon régóta terveztem egy fa gépház készítését, amit most végre meg is valósítottam...

[ ÚJ TESZT ]

Építés

A gép méreteit nagyon sokáig csiszolgattam fejben (na meg mire működőképes lett a hardver, az sem kevés idő volt, de anélkül neki sem akartam állni semminek), ennek ellenére később sikerült néhány dolgot nagyon jól elméretezni, és rossz helyre tenni... :D

Alapvetően mini ATX alaplapra készültem, ennek a méreteihez skicceltem fel a házat. A vázszerkezet 10mm-es fenyőlécekből készült, a ház alapja 5mm-es rétegelt lemez, a borítás 3mm-es, fehérre lakozott HDF lapokból készült.

Az első nagyobb hidegzuhany az volt, hogy az egész városban nem lehetett kapni 10mm széles L alakú kötőelemet. 12-es volt a legkisebb, de az ugye lelógott volna a lécekről. Ezek nélkül kellett hát megoldani. A lécek végeibe előfúrtam, és imádkoztam, hogy a hossztengelyükbe beletekert csavartól ne repedjenek szét. Nem repedtek. A rétegelt lemezre felcsavaroztam a függőleges tartókat, azokra a hosszantiakat, majd a keresztrudakat. A tartók csavarjait süllyesztettem, mert ha kiállnak, nem lehet feltenni a borítást :)
Leírva egyszerű, de véghezvinni is csak kb. egy délutánba telt (már a ház félkészre szerelése, borítással együtt). Ez úgy értendő, hogy a léceket is pl. magam vágtam méretre, és nem siettem.

Félkészen, az egyik oldal...

Hát még milyen könnyű lett volna, ha valahol nem veszik el a számításból az egyik méret - azaz az egyik hátsó kereszttartó 1cm-e, ami miatt (úgy, hogy kihagytam a kész házból) épp'hogy elfért egymás fölött az alaplap, és a tápegység... A táp rögzítésére ezért fém füleket alkalmaztam, amik szintén a darab lemezek közül kerültek elő. A tápegység gép belseje felé eső részét két hosszabb lemez tartja, bár sok dolguk nincs, mert a hátsó rögzítés meglepően stabil lett.

A CD-meghajtót is két fémből hajlított fül tartja, ebből eredetileg négyet akartam, de mivel a meghajtó a két felső hosszanti léc közé illeszkedik, kettővel sem mozog. Elvileg lehetséges több 5,25" egység beszerelése is a házba, bár elég macerás lenne.

...és a másik...

A winchestert a gép hossztengelyéhez képest 45 fokban elfordítva terveztem beszerelni, az oldalára fektetve. Az elforgatást azért gondoltam jónak, mert így látható a HDD címkéje, és jól hozzáférhetők a csatlakozói, az oldalra fektetés pedig a szellőzést javítja (a winyó aljára még egy ventilátor is felszerelhető lenne, mivel ott szabadok a csavarhelyek). A meghajtó egyik oldalára egy megfelelő hosszúságú lécet csavaroztam, majd a lécet csavaroztam a ház aljához. Persze lehetett volna a winchestert is, de reméltem, hogy a facsavarok valamivel jobban kapaszkodnak a rétegelt lemezbe.

Ezután a megfelelő helyekre előfúrtam a borítólapok csavarjainak, és azokat is felcsavaroztam. Hogy valahogy nézzen ki, széles, D fejű cinkezett csavarokat használtam, mert nem mertem a HDF lapokba csavart süllyeszteni.
Azt hittem, most már mindjárt kész, de még csak most jött a pepecs munka :D

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.