2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Érintő képernyős MP4/PMP teszt

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Az Ainol V9000HDA 4.3" érintő képernyős+ nyomógomb vezérlésű MP4/PMP készüléket mutatom be.

[ ÚJ TESZT ]

A Digital 8 Forumtól kaptam egy frissen megjelent PMP lejátszót tesztelésre. (A fotók egy részét a Digital 8 forumon Sunny készítette, az ő engedélyével használom őket, mivel sajnos nincs olyan profi fényképező gépem amivel ilyen szép képeket készíthettem volna)

A készüléket kis hazánkban teljesen ismeretlen gyártó az Ainol készíti. A PMP piacot ez a gyártó vezeti, úgy hogy 1 milliárd kínai számára ismerősen cseng a név. A készülék regisztrált levélben érkezett hozzám.

A csomagban az eredeti csomagolású lejátszón kívül néhány kiegészítő volt. A kiegészítőkért vásárlás esetén ott kell még hagyni néhány (kb. 15) dollárt.

Felső képen az eredeti csomag és a plusz kiegészítők (HDMI, távirányító, OTG kábel és egy tartó)
Alsó képen a gyári csomag tartalma: lejátszó, csúnyácska de ötletes tartó, USB kábel, kézikönyv (csak kínai nyelven ), egyszerű füles és garancia levél.

A gyári csomagolás a többi kínai PMP-hez képest igen látványos: átlátszó lekerekített műanyag doboz. A dobozban felül található a lejátszó. Alul pedig a kiegészítők.

A kellékeket a lejátszótól elválasztó okkersárga műanyag tartóként is használható. (Hát a színe nem lett eltalálva...)

Kicsit módosítottam így az autóban is használható a lejátszó. Kisebbik fiam örömére.

Nézzük a lejátszót!

Ainol V9000HDA mérete 160mm x 96mm x 15mm. Egy 4.3" LTPS LCD képernyővel rendelkezik. maga a készülék alig nagyobb, mint az LCD képernyő. Keskeny max. 1cm-es konkáv kerettel rendelkezik.
A hozzám érkezett lejátszó fehér színű volt, de létezik fekete és rózsaszín :( színben is. A keret fehér műanyagból van. A hátlap alumínium, mely masszívabbá teszi a lejátszót.
A készülék sarkai lekerekítettek, jól simul az ember kezébe. A műanyag előlap 4 kis csavarral van rögzítve az alumínium hátlaphoz. A készülék igen könnyen szétkapható. (Amit meg is kellett tennem, erről majd később)

A készülék bal oldalán található a a miniHDMI kimenet, az USB ki és bemenet, 5V-os DC bemenet és az analóg (komponens+kompozit) TV kimenet.

A készülék jobb oldalán található a hangerő gomb, a mikrofon nyílás, a MicroSD aljzat és egy 3.5 sztereó jack aljzat a fülesnek.

A készülék tetejének bal oldalán található a kikapcsoló (hosszú nyomva tartás magát az eszközt, rövid csak a képernyőt kapcsolja le) gomb és az escape gomb.

A készülék hátoldalán két hangszóró nyílása látható.

A készülék alján van az IR bemenet.

A minőségérzet nem rossz, bár iPod Touch szintjét nem éri el. Kínai PMP-ben is volt olyan ami jobban tetszett. De minél többet használtam, annál jobban megszerettem.
Az minőség érzetet rontotta, hogy a képernyő mozgott. Egy megjelenés előtti bemutató készüléket kaptam és a nagy kapkodásban elfelejtették az alaplapot rögzíteni, csavarok hiányoztak.

Egy kis munkával rögzítettem az alaplapot.

A készülék specifikációja:

4.3" 800 × 480 16 millió színű LTPS LCD képernyő;
CPU SoChip SC9800
1280P Full HD video playback;
Feliratok (SRT, ASS)
HDMI és analóg TV out ( componens és kompozit)
Támogatott audió: MP3, WMA, WAV, APE, FLAC, OGG, AMR, AC3, MP2, DTS ;
Támogatott videó formátumok: MKV, MOV, AVI, VOB, DAT, MPG, PMP, 3GP, FLV, WMV, ASF, RM, RMVB (codec Divx, H264, Mpeg1 és 2);
Klp formátumok: JPG, BMP, PNG, GIF;
Beépített 8GB flash memória;
MicroSD bővítő slot (8GB 32GB?);
Beépített FM radio: 87-108 MHz és FM transzmitter;
OTG;
Hangfelvétel beépített mikrofonról;
E-book egyelőre csak teszt és magyar karakterek bajosak;
Menü nyelve: Kínai, Angol;
USB2.0 interfész, data transfer 8MB/s;
1750mAh Li aksi;

Kapcsoljuk be!

A készülék Sochip SC9800-as chipre épül. A CPU gond nélkül megbirkózik az 1080P-s video lejátszással, ráadásul energia fogyasztása is alacsony. Az összes lényeges videó formátumot és codecet támogat. Egyedül code page támogatása lehetne jobb, mivel csak az alap latin (angol) és kínai karakter készletet ismeri. Egyszóval a magyar speciális karakterek hiányoznak a feliratból. A készüléknek 4.3" LTPS LCD képernyője van. A fényereje nagyon jó a szokásos 300 helyett 500 (cd/m2). A felbontása 800x480 és 16 millió szín megjelenítésére képes. A látószög rendkívül jó, még alulról nézve is, pedig onnan a legtöbb LCD 20-30 fok után nézhetetlenné válik.

Felhasználói felület és irányítás.

A készülék érintő képernyős, de néhány dolog nyomógombról is vezérelhető pl hangerő. Nagyon hasznos bal kezünk mutatóujjával elérhető ESC gomb, mellyel egy menüvel feljebb léphetünk. Ha a power gombot röviden nyomjuk, a képernyőt, ha hosszan a lejátszót kapcsoljuk ki.
A felhasználói felület az OSX receptjét követi. Felül egy állapotsor, alul pedig nagyméretű ionok találhatók(widgetek). Az állapotsorban balról jobbra haladva a következőket láthatjuk: hely ahol éppen vagyunk, fényerő, idő, hangerő, elem állapota, desktop ikon. Utóbbira kattintva egyből visszajutunk desktopra. (munkaasztalra). A hangerő is aktív, ha rákattintunk állíthatunk a hangerőn. Alul nagyméretű ikonok találhatók, ezekre kattintva érhetjük el a lejátszó egyes funkcióit. Az ikonok nem férnek el egy képernyőn, gyengéden jobbra-balra húzogathatjuk őket.

Explorer ikon

A készülék belső memóriáján a microSD kártyán és a hozzákötött USB eszközön kereshetünk. Rövid információt ad a fileokról, az adott filera kattintva elindul a megfelelő alkalmazás ( videó vagy hang lejátszás stb.)

Movie ikon

Segítségével indíthatjuk a videó lejátszást. Gyakorlatilag mindent támogat amit kell. A NET-ről származó videó anyagokat konverzió nélkül lejátssza. A 2 hangcsatornával rendelkező AVi feile-oknak azonban csak az első hang csatornáját látja. MKV, MP4 esetén minden probléma mentes. Feliratok közül az SRT-t és az SSA-t támogatja. Sub.idx-et sajnos nem (jól jönne a helyes magyar feliratok miatt). VOB file lejátszás is probléma mentes, mind a hang mind a felirat csatorna váltható. A video lejátszásnál bal oldalon konfigurációs gomb, jobb oldalon képarány váltó gomb látható. A Konfigurációs gombra kattintva részletesebb menü tárul elénk. Változtathatjuk a film nagyítás módját (4:3, 16:9, a lejátszó vagy a file képarányához igazítva). Válthatjuk a feliratot, a hangcsatornát a fényerőt. Amíg a bővebb menü látható, a hangerő nem változtatható. (Reméljük későbbiekben javításra kerül)

(Bocsánat az angol szövegért, HTML táblát nem tudok beszúrni, és angolul már leloptam a képet, úgy meg volt)

Több mint 5 órán keresztül játszottam HD mkv fileokat egyetlen töltéssel, a teljes töltési idő valamivel több, mint 3 óra adapterrel, USB-n keresztül is tölt de úgy a töltési idő hosszabb.

Music Ikon

A lényeges hangformátumok mindegyikét támogatja (mp3, AAC, AC3, DTS, FLAC, OGG, APE stb). Hangja egészen jó. ha van egy jó aktív hangfalad, minihifi mehet nyugdíjba. 9 beépített hangszínt tartalmaz, te többségük nem túl jó. A zenéket média könyvtárakba tudja rendezni. Lyric módot nem kapcsolja be automatikusan, ez elég bosszantó.

Photo Ikon

Képnézegetője jó, még a nagyméretű képek megjelenítése is elég gyors. Digitális képkeretként is használható, bár a képernyő elég kicsi. Tudja forgatni, nagyítani a képeket. Számos képáttűnési módot ismer.

Ebook Ikon

Egyelőre csak text fileokat ismer. És a karakter problémák miatt csak angol (és kínai) szövegekkel birkózik meg. Több sochip player támogat már PDF-et, itt is lehet reménykedni. A szöveg nézés közben hallgathatunk zenét is.

FM Ikon

beépített FM rádióval és transzmitter rendelkezik. A fülest be kell dugni antennaként, de Zalaegerszegen így is csak a helyi rádiót tudja fogni. Budapesten szerintem sok csatornát tudna. Rádió adója viszont jó, kb. 10m-es hatótávolságú. Hangját pl. az autó rádiójára lehet küldeni.

Calendar Ikon

Egyszerű naptár.

Record Ikon

Hangfelvételt készíthetünk a beépített mikrofonnal. Ha még egyetemre járnék....de most nem használom semmire.

Settings Ikon

Itt állíthatjuk lejátszónk tulajdonságait. Kép kimenet helyét (LCD, vagy TV out), ellenőrizhetjük a töltöttségi állapotot, kalibrálhatjuk az érintő képernyőt, beállíthatjuk az energia spóroló tulajdonságokat (gép ill. a képernyő kikapcsolása), beállíthatjuk a menü nyelvét (angol és kínai csak).

TV kimenet

A készülék mind digitális (HDMI) mind analóg (komponens) HDTV kimenetet támogat. Sőt kompozitot is de annak minősége a szabvány miatt felejtős (idejétmúlt VHS minőség). Természetesen mivel érintő képernyős készülék a távirányító nélkülözhetetlen (kb. 5 USD). (A saját képernyőt lekapcsolja TV kapcsolat esetén így az érintő képernyő nem működik).
Lehet választani HDTVesetén 720p és 1080p, valamint 50Hz és 60HZ között. Fontos, hogy a megfelelő kimenetet válasszuk a megfelelő kábel esetén, különben nem kapunk képet.
A minőség jó mind analóg, mind HDMI esetén. (Analóg kimenet nem működött a gyári FW-vel frissítenem kellett újabbra)

HDMI

Komponens

OTG

USB eszközünket hozzáköthetjük a lejátszóhoz. USB HDD esetén plusz áramforrás szükséges, a meghajtó USB portjában nincs elég energia. Igen jó - 10000Kbyte/s feletti - sebességgel olvas a külső HDD-ról. NTFS nem jelent problémát. Pendrive nem igényel plusz áramot.

Memória kártya

MicroSD kártyával bővíthető. Én egy 8GB-s noname és Kingston class 4-es kártyát próbáltam. fat32 és exFat file rendszerrel. Utóbbi akkor fontos, ha 4Gb-snál nagyobb fileokat akarsz visszajátszani (ami HD videok esetén általános). A file olvasási/írási sebesség nagyon jó 8000kbyte/s feletti.

Ár
Az ára nem a legolcsóbb, de az LCD minőségi darab, és az akkumulátor idő is nagyon jó. 130-140USD 8GB beépített memóriával.(és ebben a posatköltség is benn van)

Végszó

Jó lejátszó, nagyon jó képernyővel, hosszú lejátszási idővel. Touch screen nem éri el az iPad minőségét, de ára is harmad annyi és HD videókat (mkv) simán lejátssza (utóbbival ellentétben).
Magyar karakter PDF támogatás hiányzik. utóbbi nem jelenthet problémát, az előbbivel meg a kis piac miatt nem biztos, hogy törődnek.

Legközelebb a Ramos T13FHD-t fogom tesztelni, az egészen más chipre(ekre) épül és támogatja a sub.idx formátumot.....

Azóta történt

Előzmények

  • Cube H900HD PMP teszt

    Hihetetlenül fejlődik a PMP piac, de kis hazánkban majdnem teljesen ismeretlenek ezek a lejátszók.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.