2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Modding rovat

Egy "Gamer PC" születése

Az alábbi sorokban szeretném bemutatni azt a gépemet, amit PlayStation 2-vel használok.

[ ÚJ TESZT ]

Kezdetek

Elsődlegesen beszerzendő tárgy a tuner kártya lett. Itt annyi kritériumom volt csak, hogy RCA (kompozit) kábelen keresztül tudjak képet csatlakoztatni, a hang úgyis közvetlenül az erősítőbe menne.
Adtam is fel egy hirdetést, de ez csak egy halovány kísérlet lett, mint kiderült. Aztán jött egy hardveraprós üzletem, amiben a másik fél meglátta, hogy mit keresek, és kaptam is tőle privátban egy teljesen korrekt leírást, képpel egybegyúrva. Árban amolyan low cost volt, egyből kaptam is a hirtelen jött lehetőségen, amit nem is bántam meg.

Ezután jött a következő legyőzendő probléma, ami a gép halkítása volt, ha már a PS2 csendes lett. Ezt persze egy ventilátorcserével hamar meg lehetne oldani, de csak lehetne, mert attól még a 7 GB-os Quantum Fireball süvít, kattog, zörög. Ez alól nem kivétel semelyik IDE-s tároló, a fém által vezetett zajról nem is beszélve. Na meg mivel a gépház is a lehető legkisebbre lett tervezve, így más alternatívát kellett keresnem.

Kis olvasgatás után a CF (Compact Flash) kártyával találtam szemben magam, mint lehetséges jelölt. Körbenéztem, mennyire beszerezhető itthon maga a kártya és a hozzá tartozó IDE-s átalakító. Szintén az itteni apróról sikerült beszereznem mindkettőt, elég jó áron. A kártya egy 4 GB-os Transcend 133X típusú lett, mivel csak egy oprendszer, pár driver és egyetlen program futtatására kellett elegendő helynek lennie.

A gépház, amibe bele volt előzőleg építve a konfig, az egy IBM ThinkCentre M50-es kódszámot viselő régi monstrum személyében létezett. Annak idején leégett táppal került hozzám, de mivel ezekbe a gépházakba nem hagyományos méretű táp passzol, így kénytelen voltam belepréselni egy ATX-es ASTEC AA20710 110 W-os elektronikáját az elfüstölt HIPOT dobozába.

Átépítés után:

A hűtőbordák végeit el kellett hajtanom, hogy beférjen. A tápkábel hossza is rövidebb lett ezáltal, mivel más irányban lehetett csak beforgatni a panelt.

És, hogy szó essék a "vas" tartalmáról is:

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Alaplap: MS 6323 v1.0 (Socket370)
CPU: PIII 933MHz 256Kb Cache 133MHz FSB
Hűtő: Cooler Master Aero
RAM: Kezdetben 2X128MB 133MHz SD, majd a végére 1X128MB+1X256MB lett
VGA: Kezdetben egy 32MB-os GeForce 2 MX400, majd egy 64MB-s GeForce 2 MX400 váltotta
HDD: 4GB Transcend 133X CF kártya
Táp: a fentebb említett 110W-os, HIPOT köntösben
ODD: IBM DVD-ROM csak a telepítés erejéig
Egyéb: AVerMedia M-168K TV Tuner
Oprendszer: Windows XP

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Mivel láttam, hogy az egész belsőség kis helyen is elfér, ezért gondolkoztam el az IBM gépház lecserélésén, vagy más módú megvalósításon. Ilyen kisméretű gépházak viszont csak fektetett verzióban vannak, amik szerintem egyáltalán nem esztétikusak, az áruk pedig még annyira sem. Így jutottam el oda, hogy a már meglévőből készítek valamit, ami passzol az igényeimhez, és közelében sincs formavilágban a fekvő "kocka" mini PC-hez.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • Házi vízhűtés

    A lentebb olvasható sorokban egy nagyobb teljesítményű, általam elkészített hűtést mutatnék be.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.