2024. április 18., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Modding rovat

eGPU külső videokártya notebookhoz #2

Cikksorozatom eme részében írom le, miként építettem meg a külső videokártya házikóját

[ ÚJ TESZT ]

A fém és plexi munkálatok

A kezdet:

Még 2011 nyarán felfedeztem egy olyan megoldást, amely segítségével notebookhoz lehet rendes asztali videokártyát kapcsolni minimális technikai feltételekkel. Erről írtam is egy cikket [link]. Mivel már ott beszéltem arról, hogy megérdemli az elektronika a szép esztétikus házat, amibe bekerülhet egy PCI-e csatlakozású, dupla slotos felépítésű, 23 cm hosszú és maximum 110W TDP-vel rendelkező kártya, így hát nekikezdtem megépíteni. Hogy még komfortosabb legyen és dokkoló funkciót is el tudjon látni így beépítésre kerül egy USB-s hangkártya és egy USB-s 10/100-as hálózati kártya plusz kettő darab USB 2.0 port kivezetése a hátlapra. (pl. USB-s billentyűzet és egér számára)

A házikó, amiben otthonra lel ez az egész az egy Morex 3677. Nagyon masszív kis házikó.

Első dolgom az volt, hogy minden felesleges kacatot kibontottam a házból, levágtam az alaplap tartó tálcán lévő feleslegesen hosszú távtartókat.

Majd levágtam az új tálcát, amire rögzítve lesz minden, ami bent lapul majd a kuckóban.

Ezek után következett a hátlapi takaró lemez méretre vágása, a nyílások kivágása.

Mivel a vágások során sok harci sérülés keletkezett a testemen, lelkemen így nekikezdtem az előlapon található sok már felesleges nyílás eltüntetéséhez. Mit ne mondjak, nem kevesebb, mint hatszor csináltam újra az előlap javítókittezését, mert sosem tudtam jól kikavarni az edzőt, és a tapasz anyagát. (mentségemre szóljon, most foglalkoztam ilyennel először.)

A gyári előlap:

Az első próbálkozás:

A kész előlap persze a festés még hátravan:

Itt már nincs meghagyva az előlapi USB, mivel nem fért volna el.

Ez után következett a PCI-e riser, USB csatlakozók rögzítése az új tálcára.

Miután ezekkel végeztem következett a plexi elemek legyártása. Ezeknek a fő funkciójuk az, hogy a kíváncsi szemek elől el legyenek tüntetve a háznak a csúnya részei, meg az elektronikák.

A legfontosabb plexi elem, ami a VGA-t választja el az azt vezérlő elektronikától, USB-től, egyéb elektronikai eszközöktől. Sikeresen már második hajtásra kész lett a végleges elem.

Ezek után következett az előlap mögötti részt eltakaró plexi elem, ami kábelelrejtő és kábelcsatorna szerepet játszik a későbbiekben.

A ház teteje gyárilag teljesen zárt volt. Azt terveztem, hogy vágok neki egy nagy lyukat, és rácsot teszek rá. De eszembe jutott, hogy jobb lenne, ha a saját anyagából készülne a rács és nem egy különállóból.
így megkerestem Andrew_31 fórum és leendő versenytársat, hogy tudna e nekem CNC-vel rácsot készíteni rá. Nagyon segítőkészen és gyorsan megcsinálta. Az eredmény magáért beszél:

Ha ezt kézzel kellett volna kifurkálnom mezei fúróval…

Az előlap mögötti részt záró plexi lapon elkésztettem a kábelvezető furatokat, és beletettem a törés gátló gumigyűrűket. A felületet finom csiszolópapírral felcsiszoltam a festés miatt.

Ez után levágtam a következő plexi elemet, amire rögzítve lesz a PE4l a kapcsoló, relé, USB hub. A belemarások a plexibe a PE4l miatt vannak, hogy a nyákból kilógó lábal, szépen eltűnjenek a plexiben és a felcsavarozás után síkba kerüljön a nyák a plexi lappal.

Az relé, USB HUB és a tápegységes NYÁK a helyére próbálva, felszerelve.

AZ USB HUB:

Itt látható a kábelvezető gyűrűk katonás rendje:

Az előlap a helyére próbálva:

A jelenlegi belső látkép:

A hátlap (azért ilyen furcsán áll a vga és az USB-Ethernet, mert nem rögzítettem őket pontosan. A végleges összeszerelésnél már szépen fognak állni.):

A notira ragasztható 2x2cm-es matrica:

Eltelt pár nap, hét, a gép épülgetett, én meg őszültem. :)

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.