2024. április 20., szombat

Gyorskeresés

Desktop Effektek Linuxon (Compiz)

  • (f)
  • (p)
Írta: |

A következő iromány célja linuxos desktop effektek (továbbiakban Compiz) bemutatása a...

[ ÚJ TESZT ]

A következő iromány célja linuxos desktop effektek (továbbiakban Compiz) bemutatása a linuxal most ismerkedők számára. Nem egy részletes referencia, hanem csak egy kedvcsináló, bemutató hogy körül-belül mire is képes, mivel tud többet (vagy kevesebbet) mint más operációs rendszerek hasonló megoldásai.

Kép

A cikk az Ubuntu 8.04 (Hardy Heron) oprendszer alatt mutatja be a Compiz-Fusion-t, annak is az aktuális legfrissebb stabil verzióját, a 0.7.4-et.

Mire is lesz szükséged hozzá

- Egy modern Linux disztribúcióra
- Olyan videókártyára, ami normálistan támogatott Linux alatt (tehát van 3D támogatás):
- NVIDIA
- AMD/ATI Radeon (bár néha előfordul hogy a driver rendetlenkedik)
- Intel integrált
- Telepített Compiz és Compiz-Fusion csomagokra (Ubuntu alapból tartalmazza)

Beizzítás

A System > Administration > Hardware Drivers alatt lehet engedélyezni a bináris drivereket (nVidia vagy újabb Radeon kártyáknál szükséges – Intel és régebbi Radeon kártyákhoz van nyílt forrású driver amivel alapból indul a Compiz)

Kép

Alapból az effekteket a System > Preferences > Appearance beállító programon belül a 'Visual Effects' fülnél lehet ki-be kapcsolni.

(Kép)

Célszerű telepíteni az 'compizconfig-settings-manager' csomagot, mivel ezzel lehet igazán tesreszabni a Compiz működését. Egy másik hasznos segédprogram a 'fusion-icon', mellyel a „tálcáról” vezérelhetjük a Compiz-t (róla még lesz szó a később)

(Kép)

A Compiz részletes bemutatása

Most pedig következzen egy részletesebb ismertető a különböző funkciókról a Compiz Config Settings Manager-en keresztül. A programot a System > Preferences > Advanced Desktop Effects Settings -el lehet indítani. (Vagy a fusion-icon-ból a Settings Manager-el).

Az egyes pluginok szekciókra bontva, a teljesség igénye nélkül:

General Options

Itt lehet a Compiz globális működését testreszabni. Effektekhez, parancsokhoz gyorsbillentyűket, illetve screen-edge-eket párosítani (sarokba rántva az egeret, indítja az effektet). Beállítható a virtális munkaasztalok száma, illetve az egyes ablakok fókuszálási, és a videó megjelenítés tulajdonságai is.

Accessibility szekció

Itt a különböző kisegítő funkciók találhatóak.

Brightness and Saturation: gyorsbillentyűkkel állíthatjuk a fényerőt és a színtelítettséget.
Color filter: egyes ablakok vagy az egész képernyő színbeállításait változtathatjuk.
Enhanced Zoom ill. Magnifier: zoomolni/nagyítani lehet vele a desktopot.
Negative: egy ablak vagy a desktop színeit lehet negálni vele (hasznos hogyha monitorról olvasol szöveget, ilyenkor fekete alapon fehér lesz a szöveg, ami sokkal kíméletesebb a szemnek)

Kép

Show mouse: Az egérkurzor körül forgó fényeffekt segít megtalálni az egérkurzort. Billentyűkombóval indítható.

Kép

Desktop szekció


Desktop Cube, Rotate Cube
: a mindenki kedvence kockaforgatós effekt. Virtuális munkaasztalok váltására (ami történhet egérmozgatással, görgőzéssel, vagy gyorsbillentyűkkel)

(Kép)

Desktop Wall: szintén virtuális munkaasztalok közötti átváltásra hivatott a plugin, a képernyő függőleges vagy vízszintes slide-olásával. Egérrel is átcipelhetők az ablakok egyik munkaasztalról a másikra, illetve ha a desktop felett van az egérkurzor, a görgővel is lehet váltgatni.

Desktop Plane: hasonló a Desktop Wall-hoz, de itt csak billentyűkkel lehet slide-olni a munkaasztalok között, cipelni, görgőzni nem.

Expo: a képernyőt „kizoomolva” az összes virtuális munkaasztal egyszerre láthatóvá válik, az ablakokat ilyenkor egyszerűen, és jól átláthatóan rendezhetjük közöttük. (Az egékattintás csak ablakok mozgatására használható ilyenkor, hogy a mini ablakokban nehogy össze vissza állitgassunk valamit)

(Kép)

Fade to Desktop: „minimise to desktop” gombra kattintva (mint windowson), vagy gyorsbillentyűt használva indítható a plugin. Ilyenkor az összes ablak elhalványodik, és a munkaasztal láthatóvá válik.

Show Desktop: hasonlóan működik mint az előző, de itt az ablakok előre beállított irányba (sarkok felé, jobbra-balra, vagy fel-le) kicsúsznak a képernyőről (mint Mac OS X-en), és így a desktop láthatóvá válik.

Widget Layer: gyorsbillentyűvel előhozhazó a widget layer (hasonló az OS X dashboard-jához) ilyenkor itt jelennek meg csak a Screenlet-es widgetek. (A Screenlet Widget-eknel be kell kapcsolni a 'Treat as Widget' opciót)

(Kép)

Effects szekció

3D Windows: az ablakok 3D-ben Z irányban kiemelkednek a desktop-ból. (Kocka effektnél fejti ki hatását)

(Kép)

Animations: Ez egy elég komplex plugin. Az ablakok bezárásához, megnyitásához, fókusz váltásához, minimalizálásához, és shade-eléséhez állíthatunk be effekteket. Az egyes ablaktípusokhoz (mint pl, sima ablak, popup window, dialog, menu, stb) külön viselkedést állíthatunk be, illetve állíthatjuk az effektek időtartamát.

Pár beállítható effektek a teljesség igénye nélkül:
- Papírrepülő
- Robbanás
- Aladdin-lámpa
- Vízszintes ill függőleges összehajtogatás
- Elhalványodás
- Dominó
- Hullámzás
- stb.

(Kép)
(Kép)
(Kép)

(Kép)

(Kép)

Blur windows: az ablakok átlátszó részeinek elmosása (glass-effect)
Motion Blur: elmosás az elmozdulás irányában (pl. kockaforgatás közben)
Cube Reflection: A kocka tükröződik az alapsíkon.
Paint fire on the screen: tűz effekttel lehet rajzolni a képernyőre

(Kép)

Water Effect: eső effektus

(Kép)

Wobbly Windows: az ablakok mozgatás közben „kocsonyaszerűen remegnek", tapadnak egymáshoz, a desktop széleihez és a panelekhez. Maximalizáláskor az ablakok szélei lehajthatóak, így az ablak mögötti rész láthatóvá válik.

(Kép)

(Kép)

Extras szekció

Annotate: Rajzolni lehet a képernyőre, megjelölni területeket, kiemelni dolgokat. Számítógéppel tartott prezentációk alkalmával jöhet jól.

(Kép)

Benchmark: lemérhetjük hogy mennyi FPS-t produkál a videokártyánk különböző effektek működése közben.

Kép

Window Previews: a „tálcán” az egyes alkamazások gombjai fölé helyezve az egeret egy live előnézet válik láthatóvá (mint Vista-ban).

Kép

Utility szekció

Kölönböző segédprogramok/segédpluginok találhatók itt a compiz funkcionalitásának kiterjesztéséhez, működésének tökéletesítésére (pl.: nem kompatibilis alkamazások számára "workaround"-ok alkamazása, videók gyorsítása, stb.)

Window Management szekció

Application Switcher: ALT+TAB ablak váltó, live előnézettel és elhalványodás effektel.

(Kép)

Ring Switcher: ALT+TAB ablak váltó. Az alkalmazások előnézetei 3D-s gyűrű-alakzatban forognak körbe.

(Kép)

Shift Switcher: ALT+TAB ablak váltó. Vistáéhoz hasonló effektel (már amennyiben Flip módot választjuk a beállításainál)

(Kép)

Scale: Hasonló a Mac OS X-es Exposé effekthez, az összes ablak összezsugorodva szétterül a képernyőn, így egy kattintással egyszerűen választhatunk közöttük. Gyorsbillentyűvel vagy egér sarokba rángatással indítható.

(Kép)

Resize Window: Az ablakok átméretezésének effektjei:
- Tartalom mutatása átméretezés közben (néha lassú)
- Elnyújtott tartalom átméretezés közben
- Csak a körvonal látszik
- Körvonal + átlátszó kitöltés

Ennyi lett volna a Compiz fontosabb tulajdonságainak bemutatása. Sok effekt tényleg csak design miatt került implementálásra, arra való hogy lehessen mutogatni hogy de jól néz ki. Viszont szintén nagyon sok effekt van, ami tényleg hasznos lehet a mindennapi tevékenységek közben, megkönnyíti az ember munkáját, kényelmesebbé teszi a munkaasztal kordában tartását.

Tippek – trükkök

Nálam és a barátnőmnél (nVidia 7600GS ill. Radeon 9250 kártyák) rosszul detektálta a frissitési frekvenciát a Compiz (50Hz), és eléggé akadozott a megjelenítés. A General Options / Display Settings alatt a 'Detect Refresh Rate' opció mögül a pipát kivéve, és a 'Refresh Rate'-et a monitoréra állítva (vagy kicsit fölé), a probléma megszűnt, teljesen akadásmentes és folytonos lett az animáció.

Ugyanitt a 'Sync To Vblank' opció kikapcsolásával további teljesítménybeli növekedés érhető el, viszont ugye ilyenkor nincs szinronban függőleges frissítés, és ablakok mozgatása közben illetve videók lejátszása közben „átlapolás” szerű jelenség figyelhető meg – ami nem zavaró.

A fusion-icon csomag telepítése után elérhető az Applications > System Tools > Compiz Fusion Icon program, mellyel a „tálcáról” (tray-iconból) lehet vezérelni a Compiz működését.

Kép

Elérhető innen a Settings Manager gyorsindítása, a Compiz gyors ki-bekapcsolása (Metacity vagy Compiz ablakkezelők közti váltás), illetve innen választhatunk ablak dekorátort is. (Alapbol a 'gtk-window-dekorator'-t használja a compiz, ami az alap GNOME-os Metacity ablakkezelő témáit jeleníti meg. Ha telepítjük az Emerald ablak dekorátort, akkor itt átválthatunk arra is, és az Emerald Téma-kezelőjét is megnyithatjuk)

Célszerű beállítani hogy a Fusion-Icon automatikusan induljon, ezt megtehetjük a System > Preferences > Session beállítóval. A 'Startup Programs' fülön az 'Add' gombra kattintva, és kitöltve a dialógust a hozzáadás végrehajtható
(Name: Fusion-Icon vagy bármi ami tetszik,
Command: fusion-icon (ez viszont pont ugyanez legyen, mivel ez a program neve)
Comment: amit szeretnél)
Ezek után minden indításkor betölti automatikusan a Fusion-Icon-t, és elindítja nekünk a Compiz-t is.

Kép

Milyen egyéb hatásai vannak a Compiz-nak

Mivel a Compiz egy composite manager is, ezért lehetővé teszi hogy ARGB megjelenítést használjunk, tehát valós átlátszóságot tudunk használni, már amennyiben ezt az adott alkalmazás támogatja. Ezek száma egyre szaporodik, a GNOME is egyre több programot tartalmaz ami kihasználja ezt a lehetőséget.

Pl.: a gnome-panel alkalmazás indítási effektje, gnome-terminál átlátszóság, kilépéskor illetve root jelszó kéréskor az elsötétítés mögött "él" a desktop, stb, stb.

Végezetül pár Youtube videó arról hogy hogy is néz ki a Compiz működés közben:
[link]
[link]
[link]

Ha ki szeretnéd próbálni, ajánlom előző írásomat, melyben a nemrég megjelent Ubuntu 8.04 Windows alá történő telepítésről esik szó (így nem kell particionálással vesződni, viszont natív sebességgel fut, nem úgy mint a virtuális gépekben).
Megtalálod itt: [link]

Ha valami nem megy segítséget kérhetsz például itt:
Linux abszolút kezdőknek topic
Ubuntu Linux topic
A nagy Linux topic

Kép

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.