2024. március 28., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Cube U9GT4, egy újabb kínai harcos

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Egy ár/értékben kiváló, üzemidőben már nem annyira jeleskedő tablet lett a társam a hétköznapokban...

[ ÚJ TESZT ]

Bár még vannak, akik küzdenek ellene, kár tagadni, hogy a tabletek korát éljük. Sokáig én is ezt a tábort erősítettem, hiszen volt egy megbízható kicsi 13" laptopom, de sajnos a válság elszakított tőle és újra csatasorba kellett állítanom a porosodó, nem használt,majdnem 10 éves asztali gépem.
A legnagyobb probléma ekkor jelentkezett: a mobilitás hiánya.

Már régóta nyomon követtem a tabletek fejlődését és egy gyors pro/kontra lista írásával rájöttem, az igényeimet (ekönyv, böngészés, chatelés, kis játék, kis film, vonaton szöszmötölés) teljesen képes kielégíteni egy ilyen masina.

Szeptember környékén meg is kezdtem a vadászatot illetve a gyűjtögetést. A legnagyobb kérdés persze az volt, hogy itthon szerezem-e bé a masinát vagy "kínaizzak".
Átnyálazva a hazai eladók termékpalettáját, nem voltam igazán elragadtatva, mert az árat 25.000 ropogós forintban maximalizáltam...

Nem tisztem és szándékom szidni az ezért az árért itthon kapható masinákat, de a minőségük és ár/érték arányuk eléggé lelombozott. Egyetlen dolog ami mellettük szólt a magyar garancia és a magyar support.

A figyelmem ezek után a kínai piacra terelődött, és aki így tesz, az előbb vagy utóbb belebotlik a pandás brigádba. Olvastam róluk hideget, meleget, de a külföldi oldalak 90%-ban jókat írtak.
Több heti olvasgatás, kutatás videó nézegetés után meg is találtam a nekem tetsző játékost, a címben is szereplő Cube U9GT4-et.

Nos ennyi bevezető után jöjjön a tapasztalat, hiszen már két hete nyúzom :)
A rendelés, postázás rendben ment, bár a tracking number, amit adtak nem működött, de a rendelés utáni harmadik héten már a kezemben is volt a cucc.

A csomagolás egyszerű, ugyanis a csomagban nincs semmi, csak a tablet, egy USB kábel, valamint egy kínai leírás. A doboz mellé külön kapunk egy európai USB töltőt, és ennyi...

Külső

Nekem kimondottan tetszik, bár nincs benne semmi különleges. Az előlapon csak a 7"-os, 1024*600 pixeles felbontású kijelző és a VGA kamera kapott helyett.
A leírások alapján a kijelző LED-es technológiát használ, a betekintési szöge sokkal jobb mint amit vártam (nem egy IPS, de ezért az árért több mint jó).

Felül található a 3.5 jack ajzat, a hangszóró, ami elég silány minőséget produkál, illetve a micro SD kártya helye (max. 32 GB).
Oldalt a szokásos power, hangerő, reset gombok kaptak helyet, illetve a micro USB csati.

A kütyü hátulja szép szürke, nem nélkülözi a kínai szövegeket sem, de ami a lényeg: alumínium! Ennek köszönhetően a masina nem nyekereg, és az összeszerelés remek.

Hardver

Ez az a terület ahol a kínai elvtársak képesek a magyar piac alá vágni, de rendesen. A gépben ugyanis egy Rockchip 3066 Dual Core proci dübörög, egy négy magos Mali GPU-val karöltve, 1 GB RAM
és 8 GB háttértár társaságában (ebből kb. 5 GB használható). Ez a hardver apparátus gyakorlatilag bármilyen szoftver futtatására alkalmas!

Kicsit féltem, hogy komolyabb játékok esetén melegedni fog a cucc, de eddig ezt nem tapasztaltam. A GTA III, a Batman Dark Knight Rises és az Angry Birds Star Wars is simán indul és reccenés nélkül fut a masinán.

Szoftver

A gép egy "gyárilag" rootolt 4.1.1 es Jelly Beannel érkezett. A kínai kollégák nem nyúltak a szoftverhez, de voltak olyan kedvesek és felraktak egy pár kínai nyelvű szoftvert, amit még csak le se lehet törölni.
Szerencsére létezik már hozzá egy remek custom rom is, ami eltünteti ezeket a felesleges kínai cuccokat, felszabadít egy kis plusz helyt és jótékonyan hat az akkumulátor időre is.

A Google szolgáltatások szépen működnek, a videochat is megy Skype alatt szépen.

Filmekből megeszik mindent, nem jön zavarba a Full HD filmek tekergetésénél sem.

Üzemidő

Ez a leggyengébb része a cuccnak: egy töltéssel komoly igénybevétel esetén max. 4 és fél óra az üzemidő, esetleg kevesebb.

Wifi nélküli olvasgatással egy-másfél napig elvan, ha filmekről van szó, akkor is 4 óra körül számítsunk a masinára.

Összegzés

25 magyar ezresért kapunk egy kívül remekül megmunkált, belül két szívvel dolgozó, de gyorsan merülő társat.
A kijelzője meglepően jó, a hangja viszont rekedtes.

Igaz csak két hét telt el, de már most tudom, hogy megérte az árát, ezért én csak ajánlani tudom!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.