2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Házimozi rovat

Cube H900HD PMP teszt

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Hihetetlenül fejlődik a PMP piac, de kis hazánkban majdnem teljesen ismeretlenek ezek a lejátszók.

[ ÚJ TESZT ]

Autóba kerestem film lejátszót a gyermekeimnek. Sok rajzfilmem van AVI/Divx ill. MKV/h264 formátumban. Olyat kerestem a mi nem drága, elég nagy képernyővel rendelkezik és lehetőleg konvertálás nélkül lejátssza a meglévő filmjeinket.
Van nálam egy kölcsön iPOD Touch és van PSP-nk is, de mindkettő csak határozott felbontású mp4 filmeket támogat csak és képernyőjük is elég kicsi.

Elkezdtem utána nézni a neten és így láttam először a Dealextreme honlapon olyan digitális képkereteket, melyek avi-t is tudtak lejátszani. MKV-t azonban nem támogattak.
Itt láttam egy Bmorn márkájú PMP-t (hordozható média lejátszó), mely már HD Ready 720p filmekkel is megbirkózott. Mivel processzora Chinachip 1600-as típus volt, mkv lejátszást nem támogatta.
Rákerestem a PMP lejátszókra és számos akár fullHD-t és mkv-t is támogató készüléket találtam.

A nagy képernyő méret miatt a Cube H900HD-ra esett a választásom.

Kínai márka nálunk teljesen ismeretlen. Egy WEB shopon keresztül jutányos áron sikerült megvásárolnom, kb. 10 nap múlva már a kezemben tartottam a készüléket. A csomagban a lejátszó, egy AC adapter (mellékelve az európai dugó), egy USB kábel és egy egyszerű, de elfogadható hangú fülhallgató és kínai nyelvű kézikönyv volt. (Távirányító, kompozit/komponens , OTG és miniHDMI-HDMI kábel, állvány külön vásárolható)

A lejátszónak 7" képernyője van, mely 800x480-as felbontású. A készülék nagyon kecses és mérete ellenére könnyű. A műanyag ház a súlynak biztosan kedvez. A teljes méret alig nagyobb, mint maga az LCD képernyő. Vastagsága alig haladja meg a 10mm-t. Minőség érzet közepes, de egyáltalán nem kelti "kínai gagyi" érzetét.

A készüléket gombokkal kell vezérelni. A készüléket a hátulján található ON/OFF tológomb ON helyzetbe kapcsolása után a play/pause gomb tartós lenyomásával kell beindítani. A menük között a kombinált menü gombbal lehet navigálni, amit egy kicsit szokni kell. (a gomb tartós megnyomása hold állapotot eredményez, ilyenkor megjelenik egy kis zár ikon a képernyő jobb felső szélén). A menü nyelve angol vagy kínai lehet.A készülék hátsó oldalán található a két kis hangszóró. Hangerő nem túl erős, de azért használható, jó fülessel azonban a hangminőség sokkal jobb.

A készülék oldalán található a menü gomb mellett a füles, a komponens/kompozit a mini HDMI, és a miniUSB (B típus) kimenet, valamint az AC 5 voltos 1 mm-es AC bemenet. (sajnos kicsit nagyobb, mint az új Nokiák töltője, a PSP-nél meg kisebb :( )

Zene

MP3 AC3, AAC lejátszást teszteltem, egyedül a 224k/s (ritkán használatos) AC3-at nem kedvelte, a többit simán játszotta. Zene lejátszás közben txt fileokat és képeket is nézegethetünk. Fülessel a hang kiváló.
LRC fileokat -az angol szövegeket- hibátlanul jeleníti meg mp3 lejátszás közben. Az mp3 és az ugyanolyan nevű LRC filet ugyanabba a könyvtárba kell tenni.

Videó

Ha bekapcsoljuk és elkezdünk egy HD video-t lejátszani- ha még nem volt kezünkben hasonló készülék, leesik az állunk. Formátum támogatása nagyon jó: mkv, mp4 ,mov, avi, FLV, VMW, RMVB (Kínában népszerű). Látja az mkv-ba integrált feliratot (sajnos a magyar specifikus karakterekből csak az í, ü, é, á-t jeleníti meg. (Firmware frissítésben még reménykedhetünk) (A kép egy Ainol-on készült, de ugyan ez látható a Cube esetén is)

Az angol srt feliratok tökéletesen, jól olvashatóan jelennek meg. Maga a videólejátszás fantasztikus. Full HD 1080P mkv, mp4 és mov és wmw file-okkal is teszteltem a készüléket. Készülék akadás mentesen játssza le ezeket. De alacsonyabb felbontású file-okat is szépen viszi. Ilyenkor választhatunk, hogy a file, vagy a kijelző méretarányában nagyítson lejátszáskor. Sajnos előre és hátra tekerni nem egyszerű, de lehet! a menu/track gombot tartósan kell lefelé vagy felfelé nyomni (a rövid le-fel nyomás az előző ill következő file-ra ugrik). A korábban játszott és abbahagyott film pozíciójára emlékszik és felkínálja a folytatás lehetőségét. Természetesen a 800x480-nál nagyobb felbontású filmek csak TV-re kötve mutatják meg igazi felbontásukat. De 800x480-ben is tökéletesen néznek ki a 7" képernyőn. Ne frissítsünk 1.04-es firmware-re nagyon bugos, és nem tudunk többet sem hang sem felirat csatornát váltani. Firmware upgrade menetéről itt olvashattok. 1.03-as firmware (nekem 1.0-assal érkezett) már lehetővé teszi a hang csatornák közötti váltást.

Képek

Digitális képkeretként is tökéletesen működik. Kis hazánkban majd ennyiért kínálnak 2-300 pixel felbontású gagyi képkereteket. Itt a képek tökéletesen jelennek meg képátmeneteket a megjelenítés időtartamát változtathatjuk.

E-book

Egyelőre csak TXT fileok, és magyar karakterek felejtősek. 1.05-ös firmwaretől támogatja a PDF-eket. Legjobban a sima szöveget tartalmazókat kezeli, sok képpel meggyűlik még a baja. A legfontosabb, hogy a magyar karakterek helyesen jelennek meg.

Rádió

Képes rádióadások fogadására és saját hangját is lehet kb. 10m-re sugározni és rádión fogni.

Hangfelvétel

Hangfelvételt egyelőre nem teszteltem. mp3 formátumban

OTG

A készülék kiválóan olvassa a NTFS-re formázott külső memory sticket és HDD-t. HDD-t azonban nem tudja elegendő táppal ellátni, ezért plusz táp kell a HDD működtetéséhez (még egy USB vagy AC adapter). Video fileokat külső HDD-ről is lejátssza. Az USB sebesség nagyon jó 8000k körüli.

MicroSD kártyával lehet bővíteni, én 8 gigásat tettem bele. Simán formatáltam exFAT-ra, melyet probléma nélkül kezel. (exFAT a 4 GB-os nál nagyobb HD videók esetén fontos)

Egy töltéssel kb. 3-4 óra HD video és 6-10 óra audio lejátszásra képes.

A készülék egyetlen hibája a Kelet európai karakterek támogatásának hiánya, de új készülékről van szó reménykedünk a javításban.

A készüléket a HouseofDap web shopban vettem, Paypal-lal fizettem. Nagyon korrektek voltak.

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.