2024. március 28., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Akármi rovat

Convoy L2 - már majdnem prémium

Vékony pénztárcához szabott, messzire világító taktikai lámpa kellemes műszaki megoldásokkal.

[ ÚJ TESZT ]

User Interface, kezelés

User Interface, kezelés

A lámpa forward clicky kapcsolót kapott, itt egy kicsit kitérnék a két kapcsoló típusra, hogy érthetőbb legyen (persze van még ezen kívül más kapcsoló is, de azokat most hagyjuk):

Reverse clicky: S2, és még sok más lámpa használja, lényege, hogy kikapcsolt állapotban óvatos nyomásra nem zárja az áramkört. Csak akkor zárja az áramkört, ha kattant egyet, és utána fél gombnyomásra az áramkör megszakítható vele. Előnye a könnyebb módváltás, hátránya a nehezebb jelzés, például Morse csak igen ritka esetekben valósítható meg vele. Az adott LD-25 driverrel például abszolút nem, mert stroboszkópra vált 3 rövid gombnyomás után.

Forward clicky: Olight M23, ThruNite TN32 és még sok más taktikai lámpa kapcsolója. Lényege, hogy kikapcsolt állapotban is lehet fél gombnyomásra zárni az áramkört, de ha kattanásig nyomjuk, akkor bekapcsol, és úgy is marad. Hiába nyomom meg ilyenkor félig a gombot, az áramkör nem szakad meg, csak ha kattanásig nyomom. Előnye, hogy Morse-kódokkal lehet vele kommunikálni, vagy egyéb jelzések elvilloghatók vele. Hátránya, hogy a módváltás bekapcsolt állapotban pusztán a kapcsoló használatával lehetetlen.

Visszatérve a lámpához a forward clicky kapcsoló szerintem nem volt jó döntés. Meg lehet szokni, de eleinte nagyon fura lesz, hogy a bekapcsolás pillanatában már el kell dönteni, hogy milyen módba szeretnénk lépni. Ilyenkor vagy a módmemóriában tárolt utolsó módot hozza elő, vagy gyors fél gombnyomás, szünet, majd megint fél gombnyomásra a következő módba lép, de ha háromszor nyomjuk meg gyorsan, akkor a stroboszkóp módba lép. Volt szerencsém kipróbálni egy hasonló LD25 drivert egy XinTD X3-ban ugyan ilyen UI-vel, és az sokkal felhasználóbarátabb volt.

Fénye

Színhőmérséklete hidegfehér U2-1A (6500-7000K), de van T6-3B (5000-5200K), T6-4C (4300-4500K) T5-5B (4000-4200K) T4-7A (3000-3200K) is. A driver egyik nagy előnye, hogy nincs PWM egyik fokozaton sem.

Max. fokozaton 3,48 A-t, és 62000 candelát mértem, ami szabvány szerint 498 méter távolságra világít el 1100 lumen fényárammal, még közepes fokozaton 1,04 A-t mértem, ami kb. 450 lument ad, és alacsony fokozaton 0,09 A-t mértem, ami kb. 15-20 lument ad.
A fényerők jól vannak kiosztva, nem hiányoltam egy módot sem, az SOS hiányának, és a rejtett stroboszkópnak külön örültem.

Pár kép a fényéről:

Pár kép ködben


Összegzés:

Ez egy nagyon korrekt kis lámpa, de még nem prémium kategória, ennyi pénzért ezt nem is szabad elvárni. Sokat gondolkodtam, a teszt során is sokszor felmerült bennem ez a téma, de végül arra jutottam, hogy van elég prémium lámpagyártó és bár a Convoy nem azt a színvonalat képviseli, ugyanakkor alacsony áron ad olyan minőséget, amivel kiemelkedik a saját kategóriájában található lámpák közül. Ez mindenképp jó, hiszen a felhasználók relatív olcsón szerezhetnek be egy jó lámpát. A megszokott Convoy minőséget gond nélkül hozza, igazi hátrányként csak a forward clicky kapcsolót hoznám fel, bár ez is megszokható.

Ha most keresel olcsó throwert, akkor az L2 jó választás, mert olcsó, a driver is kellőképpen meghajtja a LED-et és a minőségére sem lehet panaszkodni.

Kinek ajánlom? Azoknak, akik kicsit messzebbre szeretnének világítani, mert a 62000 candela fényerő, azaz szabvány szerint 498m világítási távolság miatt inkább erre alkalmas, persze lehet közelebbi dolgokat is világítani vele, de a koncentrált fénye miatt nem a legoptimálisabb ilyen célokra.

További képek.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.