2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Cinemacity Aréna – ide sem megyünk

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Elsőre jónak tűnik a budapesti mozi felhozatal, jópár többtermes, hiper-szuper multiplex, de a látszat csal.

[ ÚJ TESZT ]

Rendszeres moziba járóként elmondhatom, hogy szinte mindegyik moziban értek már ilyen-olyan kellemetlenségek, amik többé-kevésbé elrontották a moziás élményét. Nem akarok most mindegyikről szót ejteni (közben az íráshoz tartozó fórumban említettem párat), de az utóbbi egy hónapban tett látogatásom élményei mellett a szóban forgó moziban nem bírok elmenni szó nélkül.

Legtöbbször párommal kettesben vagy egy kedves jó barátommal és párjával kiegészülve négyesben szoktuk látogatni a budapesti mozikat. Ha az ember tutira szeretne menni és nem az első sor széléről szeretne ismerkedni a mozivászon perspektívájval, akkor egy ilyen mozilátogatás is kis szervezést igényel. Megbeszéljük az időpontot, ki mikor ér rá és lehetőség szerint interneten jegyet foglalunk. Ez utóbbi szempontból hatalmas piros pont a mozinak, az egyik legkorrektebb foglalási rendszer. Mondjuk, eleve egy mozis jegyfoglalás informatikai szempontból nem tűnik nagy feladatnak, mégis több mozi elbukik ezen a téren. Itt minden korrektül megy, kiválasztjuk, hogy honnan szeretnénk nézni a filmet, megkapjuk a visszaigazolást és kész. Így történt ez egy jó egy hónapja is. Aktuálisan az éppen futó képregény-adaptáció volt soron, zöldbe boruló hősünk, azaz Hulk kalandjait szerettük volna megtekinteni. Minden remekül haladt. Napokkal előtte megrendeltük a jegyet, megérkeztünk a moziba a jegy átvétele végett a film előtt 50 perccel (ez volt a visszaigazolásban), négyen három autóval érkeztünk – így sikerült a szervezés, szinte mindenki máshonnan érkezett. A büfében vételeztünk egy kis üdítőt, hogy a nagy izgalmak közepette ne száradjon ki a torkunk és beültünk a terembe, kezdődhet a film.

Végignéztük a közel negyed órás reklámblokkot és már kezdődött is a film. Talán nem árulok el nagy titkot, a film egy katonai laboratóriumban kezdődik, rosszul végződő kísérlet leendő főhősünkkel, robbanások, tűz miegymás. Közben egy monoton hang, különböző nyelveken kántálta az „Ön most a tűzjelző hangját hallja, azonnal hagyja el az épületet, a lifteket ne használja” figyelmeztetést. A kép és az említett hang elsőre teljesen egybevágott. Mikor már legalább tízszer elhangzott a figyelmeztetés és a történet sem ott tartott már, kezdett gyanús lenni a dolog. Nézegettünk egymásra, aztán egy előttünk ülő nézőtársunk kiment a teremből információt gyűjteni. A figyelmeztető hang folyamatosan szólt, a film nem állt meg, a villanyt nem kapcsolták fel. A srác pár perc után visszajött és közölte, hogy valóban tűzriadó van, menjünk ki. Kimentünk, a folyosókon tanácstalanul bolyongtak a nézők és a mozi alkalmazottai egyaránt. Rövid téblábolás után odaléptem az egyik jegyszedőhöz, aki közölte, hogy igazából téves riasztás van, a figyelmeztető hangot mindjárt kikapcsolják, menjünk vissza nyugodtan a terembe és nézzük tovább a filmet. Eddig voltam kb. nyugodt. Micsoda? Nem azért fizettünk 1350 forintot fejenként, hogy a tűzriadó figyelmeztető hangját hallgassam percekig, majd kijöjjek a teremből és jó pár perc után visszamenjek és nézzem tovább a filmet ami közben persze nem állt meg. Ezt ugye ti sem gondoljátok komolyan. A jegyszedő végül is igazat adott, de ezt már a managerrel kell megbeszélnünk – intett egy addigra már elég hosszan kígyózó sorra. Próbáltunk a manager iroda közelébe verekedni magunkat, hogy halljuk, hogy az ott magyarázó nem túl meggyőző hangú hölgy mit magyaráz. Kisvártatva ez sikerült is. Megtudtuk, hogy a már javában tartó filmek nézőinek jegyeit egy későbbi időpontra visszaváltják, a nemrég indult filmeket viszont újraindították, a parkolójegyeinket újból lekezeltethetjük a pénztárba és így nem kell extra parkolási díjat fizetnünk. Ugyan nem túl egzakt fogalmak, azért az egyértelmű volt, hogy a mi filmünk, ami akkor már jó negyedórája elkezdődött abba a kategóriába tartozik, amit újraindítottak. Tehát lehet, hogy amíg mi az információra vártunk a film újraindult. Remek.

Rohanás vissza a terembe. Visszaérünk, a film megy, hogy még vagy már azt ugye nem tudtuk eldönteni, a nézők java viszont a nézőtéren volt. Szerencsére sokat nem kellett gondolkoznunk azon, hogy újra indult-e már a film, mert alig egy percen belül a vetítés megállt. Villany fel. A nézők értetlenkednek. Ebben a pillanatban mi rendelkeztünk a teremben a legtöbb információval, ezt megosztottuk a többiekkel, a lényeg, hogy a film nemsokára újraindul. Sokan nem örülnek, ők biztos az a kategória, akik a TV-t bekapcsolva az éppen futó filmbe akár egy óra elteltével is simán bekapcsolódnak. Nem gond ez, de hogy én ezért még fizzesek is? Várunk. Telnek múlnak a percek, semmi nem történik. Gondoltam körülnézek. Kint belebotlok az egyik jegyszedőbe, aki tájékozat, hogy megkezdődött a filmek újraindítása, még két terem van előttünk, de negyed órán belül újraindulunk. Remek. A terembe visszaérve ismét továbbadom az információt. Nem arat osztatlan örömöt a hír. Várunk tovább. Jó fél óra óra után elsötétedik a terem és elkezdődik a vetítés. Ismét megnézzük a jó negyedórányi reklámot és filmelőzetest és mindent egybevetve jó egy óra csúszással ismét elkezdődik a film. A történtek után már nem is érdekel. De ez már mindegy is. A film végén a pénztárban megpróbálunk szert tenni pár plusz óra ingyenes parkolásra. A pénztáros nem érti, magyarázhatom neki, hogy nekünk a manager mondta. Látom az arcán, hogy nem hisz benne, hogy működni fog, de áttuszkolja a jegyeinket a gépen. Valamit tudott, de valószínűleg szabadulni akart tőlünk, ez volt a legegyszerűbb megoldás neki. Nekünk nem. A parkolóba érve fizethettünk autónként még pár száz forintot. Már ez sem érdekel, csak jussunk ki innen, fáradt és álmos vagyok. Mondjuk, hogy nem végződött túl jól az első látogatás az Aréna Plázás Cinemacityben.

Az egy dolog, hogy valami idióta megnyomja a tűzjelzőt. De hogy ennyire amatőr módon kezelje le ezt egy ilyen kaliberű szervezet, az már vicc. Miért nem áll meg a film tűzriadó esetén? Miért nem tudják normálisan, mondjuk a hangszórókon keresztül tájékoztatni az embereket? És ami nem csak erre, hanem számos korábbi kellemetlen mozis élményre is orvosság lehetne, miért nem tud a személyzet közül valaki bent lenni a film indulásakor pár percet? Meggyőződne róla, hogy rendben elindult a film, van normális hang, van normális kép, van felirat (ha kell), és nem szól-e a tűzriadó. Szerintem ez igazán elvárható lenne ennyi pénzért. A jegyárak szépen emelkednek, a szolgáltatás színvonala pedig nem, hogy nem emelkedik, inkább süllyed.

Eltelt jó egy hónap, csak nem lesz most is bombariadó alapon, ismét úgy döntöttünk, hogy bizalmat szavazunk a mozinak, főleg mert itt adják számunkra ideális időpontban az újabb képregény-feldolgozást, a világon már pár hete hatalmas sikerrel futó Sötét Lovagot. Ismét jegyfoglalás az interneten pár nappal előtte. Érkezés a plázába 50 perccel a vetítés előtt, jegyek átvétele. Ismét magunkhoz veszünk egy-egy pohár kólát, mégiscsak két és fél óra mozizás következik. Itt ér az első meglepi. A párszár forintért árult üdítő gyakorlatilag csapvízzel higított szirup, szénsavat nyomokban sem tartalmaz, pocsék. Ez ilyen, ennél nagyobb bajom ne legyen. Sajnos lett. A várva várt film képminősége gyalázatos. Nekem az első másodpercben feltűnt, de nem akartam a többieket a negatív megjegyzéseimmel zavarni, de amikor pár perc múlva a kevésbé „vájtszemű” partnereim mondták, hogy itt valami nem stimmel, akkor már tudtam, hogy nem csak én veszem észre, nem csak engem zavar. A kép olyan volt, mintha egy tejfehér ködön keresztül néztük volna a vásznat, kontraszttalan, homályosnak tűnő, szemet bántó valami. Hosszú percekig nem is tudtam magára a filmre koncentrálni, elvonta a figyelmem annak pocsék minősége. A minőség ilyen maradt a film végéig, addigra ugyan valamennyire hozzászoktam ugyan, de végig zavart.

Ilyennek kellett volna lennei a képnek

A film végén ismét fizettünk még autónként 400 forintot – most szerencsénkre csak két autóval érkeztünk. Az 1350 forintos jegyárba ugyanis náluk csak 2 óra ingyenes parkolás fér bele. Nem érdekli őket, hogy az előre lefoglalt jegyet 50 perccel a film előtt át kell venni, és az sem, hogy már eleve maga a film két és fél órás. Tehát páronként 2700 forint a csapnivaló képminőségért, durván 600 forint a két pohár ihatatlan, kólának csúfolt valamiért és 400 forint pluszban a parkolásért. Éri. A kép minőségén kívüli sok kis apróság ami így együtt ismét egy nem túl jól sikerült mozis élményt eredményez.

Ezzel szemben valami ilyesmit láthattunk

Komolyan nem értem a mozikat. Kis odafigyelés kellene a nézők érdekében, ami azt gondolom ilyen szolgáltatási árak mellett elvárható lenne. Nagy moziba járó voltam, egy időben minden héten mentem moziba, megnéztem minden érdekesebbnek tűnő filmet, mert jó szórakozás volt. De egyrészt a filmek milyensége, de még inkább a hazai mozik milyensége miatt leszoktam a sűrűbb filmszínház-látogatásról. Manapság már tényleg csak az igazán a mozivásznon érvényesülő filmeket próbálom moziban megnézni, ahogy látszik, több-kevesebb sikerrel. Egy páros mozizás árából ugyanis simán megvan a film DVD-n, igaz pár hónapot várnom kell a megjelenésre, de nem kerülök az említettekhez hasonló szituációkba, otthon tudom, hogy mire számíthatok, és nem lutri, hogy megint mit fogok kapni a pénzemért szolgáltatás terén. A Cinemacity Aréna Plázát egy ideig biztos hanyagolni fogjuk, kettőből kettő elszúrt szórakozás után azt hiszem, ezen nem kell csodálkozni.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.