2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

Soknevű kínai Bluetooth zenedoboz

PIPO, Rosimee, Haynie, Karabale, Juniada, Zipom, Aviox, Superway, EONSMN, Parikaras vagy amit akartok...

[ ÚJ TESZT ]

Hevenyészett mérések és eredményei, összegzés

Kíváncsi voltam, mi a valós frekvencia sávszélessége és milyen a széles sávú frekvencia karaktere.
Egyik méréshez is alkalmas mikrofonomat használva (Rode NT55-gömbi fejjel) Zoom H6 felvevőm segítségével a PC módon keresztül néhány mérőjelet lejátszottam és felvettem egy méterről, tengelyirányban. Nem volt "steril" a setup. A PC méterrel hátrább picit zúgott, a szobában sem volt teljes csend. Amire kíváncsi voltam, a közelítő frekvenciamenet, színezet, azt viszont megkaptam.

Rózsazajjal (súgás) és sinus sweep (emelkedő hangmagasságú fütty) 20 Hz-20 kHz jellel kínoztam a kis dobozt. A zaj minden frekin él, tehát az egymásra ható frekvenciák tömkelegével mutatja azt, amit a hangszóró le tud sugározni komplex megszólalásokban. A sweep ezzel szemben egyedi frekvenciákkal szólal meg. Ilyenkor hallható, mekkora kiemelések lehetnek adott hangmagasságon, esetleg betorzít-e valahol, recseg.. (nem volt ilyen).
Ja és hol van az alja, teteje az akusztikai sávszélességnek.

Sinus sweep mérőjel 20 Hz-től 20 kHz-ig

Válaszjel:

Rózsazaj

A kiadott válaszjel:

A görbék egyenetlensége érdekelt, nem kalibráltam jelszinteket. Az látszik, hogy mélyben beszakad, ami az 5 cm átmérőjű sugárzók esetében nem csoda. Csoda, hogy egyáltalán van mély hang 200 Hz alatt. Felül meg van egy jókora kiemelés 6-15 kHz között, ami a csilingelést eredményezi.
A rózsazaj válasza azt mutatja, hogy a pici doboz komplex hang esetén a középtartományt fésűszűrő effekthez hasonlóan hígítja fel, amit egyszerű EQ-zással nem lehet "kezelni", javítgatni valamennyire igen.

Mivel itt minden hangot egy pici sugárzó "kénytelen" leadni, minden kiemelés más frekvencia rovására történik. Minden felesleges kiemelés teljesítményt von el az erősítőtől.
A magasba húzó hang a Rosimee esetében halkabb megszólalásokban esztétikus, fényes, minőségi érzetet kelt. Csilingelősen ciccen. 60 Hz alatt és 17.5 kHz felett vágva, egy kis közép, némi mély, magasak picit visszavéve, és egészen kellemes az összhatás. Tartaléka is marad, megszabadulva az "infra/ultrahangok" nyűgjétől.

A hangerővel erőre kap a két passzív membrán, a hangkép tűrhetően kiegyenlített marad. Gyakorlatilag teljes hangerőhöz közel sem torzít, ha a zene nem agyonkompresszált, csúcskivezérelt. Mindent kitekerve, sűrű zenével nyilván határra vihető. Elég sok hasonló sugárzót meghallgattam, de ebbe nem tudok nagyon belekötni. Méretéhez képest szépen szól. Esetleg fülre kicsit szűrhetünk a telón, forráson, ahogy feljebb írtam. Nazális, kongó dobozhang a sok magas és a masszív ház miatt alig észlelhető.

Erényei:
- Hangos, de alig torzít. A 2x10W afféle csúcsként értelmezhető inkább, nem diszkrét teljesítmény.
- Sokoldalú, rugalmasan használható többféle helyzetben, eszközzel.
- Szépen szólal meg. Halk háttérként finomkodóan cicereg, hangerővel megéled a mélység is, de nem buffog, rotyog, nem próbál túl sokat mutatni. Sztereója is van, de nem "csúszik szét".
- Elegáns stabil hasáb, nem fröccsöntött gumitégla, "sörösdoboz", "kugligolyó", "VHS kazetta"
- Kitartóan zenél, feltöltve egy napot végigordít.
- Mindent elmond, ami szükséges, figyelmeztet a narrátor hölgy.
- Duplán is használható

Hibái:
- Van egy kis alapzaja, de csak ha egészen csend van, akkor hallható (olyan -65-60 dB).
- Hangerejét inkább a forráseszközön kényelmes állítgatni.
- Nem vízálló, bár azt nem is ígérte. Hülye neve van, napokig villog a kék LED, ha nem talál párt.
- Nincs benne FM rádió, bár van olyan klónja is, amibe már tettek.
- Csak egyet vettem.

Összegezve. A piacot telítő gyártók termékei közül sikerült egy jó ár-érték arányú hangszórót találnom. Talán szerencsém is volt. A mérethez képest nagy akusztikus teljesítmény rákényszerítette a gyártót, hogy masszív házat fabrikáljon neki, ami nem esik szét a vibrációtól és erős akkumulátort, amit nem szúrtak el túl gagyi elektronikával.

Sokrétűen használható, a forráseszköz EQ állítgatása nélkül is hallgatható, de hangzása némi matatással javítható egy fél kategóriát. Sokáig bírja a zenélést, nem hivalkodó, bármilyen asztalra letehető, visszafogottan elegáns. Mióta megvan, napi szinten használja a család jó része.
A nagynevű, jóval drágább pályatársak szolgáltatásaival, hangminőségével nem hasonlítgatom össze, de bátran oda merem tenni bármelyik mellé. Szerintem nüansznyi különbségek vannak.
Valószínű, hogy veszek még egyet, de az már piros lesz.

Köszi a figyelmet!

Azóta történt

  • SteamLink tapasztalatok

    Egy jó karácsonyi akció és pár nap információgyűjtés után belevágtam a PC-m konzolosításába.

  • Bluetooth dongle-k PC / PS4 mellé

    Jó a stack-mentesség, a problémamentes telepítés, a CPU-független használat és a megtartott szinkron, de...

  • IKEA Eneby 30

    Már az IKEA is gyárt hangszórót! Minimalista, jó hangszóró, nagy hangerejű, de azért vannak hátrányai is.

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.