2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » IT-ipar rovat

Apple bejelentések (WWDC 2011)

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Bár az új iPhone-ról szó sem esett, mégis sok újdonságot bemutatatásra került idén San Franciscoban.

[ ÚJ TESZT ]

Első oldal

Ahogy már több internetes és nyomtatott újság is megjósolta, az idei fejlesztői-konferencia teljes egészében a szoftver jegyében telik. A bemutatott újdonságokat összesen három kategóriába sorolták:

Lion - iOS 5 - iCloud

A Lion az Apple OS X operációs-rendszer legújabb verziója, amely idén júliustól lesz elérhető az összes x86-os architektúrán alapuló Apple készülékre. A frissítés egy nagyobbfajta ráncfelvarrásnak fogható fel, hiszen a grafikus felület egyes effektjein (teljes képernyős mód kiterjesztése még több alkalmazásra, ezekhez kapcsolódó felújított multi-touch gesztusok) valamint pár funkcionális újításon (Mail keresés megújítása, automatikus mentés bizonyos programoknál) kívül nem nyúltak a rendszerhez.

Az új OS X a Mac App Storeból lesz letölthető (4 GB), az ára 29 dollár 99 cent.

Az iOS-t érintő változások már sokkal nagyobbak, és érdekesebbek! A legelső, és szerintem legfontosabb a Notification Center. Eddig ugye bármilyen esemény történt az iOS egy felugró ablakban közölte velünk a tényt, és az ablak addig nem tűnt el, amíg le nem nyomtuk. Ennek mostantól vége, az új rendszer teljes egészében az Androidot másolja: ha bármilyen App-ban vagyunk éppen, akkor a kijelző tetején egy szolid sávban jelenik meg az esemény, majd eltűnik. Ha meg akarjuk tekinteni, akkor lehúzhatjuk az eddig passzív szerepre kárhoztatott információs sávot, és elénk tárul egy lista az összes értesítéssel. Megérintve egyet közülük azonnal a hozzátartozó Apphoz jutunk.

Természetesen lezárt készülék esetében is működik az egész, csak ebben az esetben nem kell lehúznunk a felső sávot, hanem azonnal láthatjuk az összes eseményt, érintés helyett pedig a feloldó-gesztust kell rajtuk végrehajtani, hogy azonnal az adott apphoz jussunk (á lá HTC Smart Unlock).

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.