2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Androidról iPhone-ra, illúziók nélkül

A következőkben egy régi Android felhasználó kezdeti iPhone-os benyomásainak történetét olvashatjátok.

[ ÚJ TESZT ]

Előzmények

Bevezető

Eredetileg egy kicsit részletesebb, hosszabb hozzászólásnak indult ez a bejegyzés, ám szándékosan elkerülve a parttalan hitvitában végződést, jobbnak láttam itt, a Logout hasábjain beszámolni az eddigi tapasztalataimról.

De lássuk, miről is lesz szó!

Manapság az androidos okostelefonok egyre gyorsuló térnyerésével a technokrata réteg játékszeréből néptelefonná nőtte ki magát a rendszer. Nem csoda, hiszen elképesztő rugalmasságával, funkcionalitásával ez a rendszer áll a legközelebb az asztali számítógépekhez. A következőkben egy régi Android felhasználó kezdeti iPhone-os benyomásainak történetét olvashatjátok.

(Aki nem szeretné végigolvasni a következő litániát, az írás végén megtalálja a kigyűjtést.)

Előzmények

Itt szeretném - még idejében - közbevetni, hogy egyszerűen nem lehet eltekinteni a készülékek összevetésétől sem, mivel az iOS-t használó mobiltelefonok száma igen csak korlátolt, tehát ha iPhone-ról beszélünk, ott egy bizonyos szinten adott a kézzelfogható élmény is. Azért igyekszek az Apple termékére fókuszálni, hiszen az androidos készülékekből számtalan létezik, így nem lenne célszerű bármelyikkel is összehasonlítani.

Hol is kezdődött az egész? A Samsung Galaxy S, majd S2 után végül egy Note-ról váltottam iPhone 5 készülékre. Használtam gyári ROM-ot, később cseréltem funkciókban gazdagabb kernelt, kipróbáltam főzött ROM-okat, illetve alternatív megoldásokat is, mint a pl. MIUI, vagy a CyanogenMod. Azért is esett a választásom a Galaxy sorozatra, mert a nyílt bootloader és a szabadon letölthető kernel forráskódok miatt ez a sorozat a legfelkapottabb és legjobban támogatottabb a fejlesztők részéről. Hogy értsétek, miről van szó: a 2010-ben bemutatott Galaxy S készülékre a mai napig elérhetők heti-, sőt napi szinten fejlesztett házi kernelek, ROM-ok. Továbbá nem olyan régen még adtak ki hozzá gyári firmware-t is!

Így a felhasználók a legfrissebb Jelly Bean verziót is használhatják az egyébként még ma is elegendő erőforrásokkal rendelkező eszközön. Mindenképpen megemlítendő, hogy a firmware frissítés még a kevésbé rutinosak számára is pofonegyszerű: telefont USB-n PC-re dug, szerviz szoftver elindít, ROM fájl megfelelő helyre betallóz majd Start... Nyilvánvalóan ehhez is kell némi előzetes tájékozódás, de számtalan guide és video tutorial áll rendelkezésre ennek elsajátításához.

Továbbá a sorozathoz - amennyiben hivatalos hazai forgalmazótól vásároltuk készülékünket - jár a prémium szervizfutár is, ami annyit tesz, hogy telefonon vagy interneten keresztül megrendeljük a javítást, és lehetőség szerint otthonunkban, munkahelyünkön, vagy bármilyen erre alkalmas helyen el is végzik a javítást.

Mindezeket csak azért írtam le, hogy érzékeltetni tudjam, mennyire el voltam kényeztetve az elmúlt néhány évben, illetve, hogy pici betekintést nyújthassak abba, amiért a "gagyiműanyag szappantartósok" milliói úgy odavannak.

Nézzük az iPhone-t! Korábban volt 3GS készülékem, de ajándékba kaptam és így azonnal meg is hirdettem, hiszen ott volt nekem az S2, amitől semmiképpen sem váltam volna meg. Amíg kerestem a vevőt rá, egy hétig használtam párhuzamosan a Samsung mellett. Azt hiszem, ezalatt a kis idő alatt kedveltem meg, és ekkor ültettem el a magját magamban, ami mostanra érett be. Rövidke tapasztalatom alapján akkor konstatáltam, hogy ez a rendszer (akkor még 4.2.1) mennyire lágy és gyorsan reagál az S2-höz képet. Csak néhány alkalmazást töltöttem le hozzá, mint pl. a Facebook klienst, ami sokkal jobb volt akkor, mint az Android platformon elérhető társa. A Safari böngésző is sokkal jobban tette a dolgát, mint a robotos, illetve az akkoriban használt, számomra kedves Firefox vagy Boat Browser.

Aztán ott volt az iPhone 4, ami teljesen levett a lábamról: a stílusos fém és üveg, a gyönyörű kijelző és a korábbi rövid tapasztalataim miatt elkapott az "instant get" érzés. Végül nem lett instant, sőt még csak get sem... Talán ez volt az első hiba, amit elkövettem, hogy nem vettem akkor meg.
Ide kívánkozik még, hogy munkám során közelebbi kapcsolatba kerültem az iPad2-vel is, próbaképpen sokat használtuk arra, amire kitalálták: webezés, YouTube, Facebook, játék. Így azért volt alkalmam többször is belekóstolni az iOS világába. Igaz, már akkor fölmerült az első megoldásra váró feladat, miszerint jó lenne munkára is használni a vasat, pl. hálózatról egy-egy Excel fájlt megnyitni, de az idő rövidsége miatt nem feküdtem rá a témára, így annyiban is maradt.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • MacSzerelmesedtem

    40 fölött megvettem életem első Apple termékét. Nem technikai bemutató, teszt vagy reklám lesz, csak erőteljesen szubjektív leírás.

  • Apple iPad Mini 2014-ben

    Mire alkalmas napjainkban az Apple 2012-ben piacra dobott kisméretű táblagépe? Meglepően sok mindenre!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.