2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

AMD HD7660D (A10-5800k) mélyinterjú

Kezeim közé került egy A10-5800k - jó alaposan ki is faggattam, hogy mit tud a 3D-s játékokban.

[ ÚJ TESZT ]

Casual játékok #1

HD 7660D mélyelemzés - casual játékok

Várható teljesítmény terén a casual játékcsomagban van a legnagyobb szórás - a friss, ropogós és vizuálisan roppant igényes Giana Sisters Twisted Dreams esetében rezeghet a léc, a többi 6 játékban arra lehet számítani, hogy HD-ben tökéletesen, fullHD-ben pedig elfogadhatóan fognak menni.

Bastion

A Supergiant Games meglepetés-sikere elsősorban fantasztikus atmoszférájával tarolt, aminek jelentős része a nem túl bonyolult, de gyönyörűen megkomponált grafika. Aki nem ismeri, mindenképpen próbálja ki - a demo is elég jó betekintést ad abba, milyen élményre lehet számítani a Bastiontől.
A játékot 1366x768-ban kellett tesztelni, mert az 1280x720-as felbontást nem ismeri.

A Bastion nagyon komálja a 7660D, rettentő magasak az fps-ek. A bekapcsolt AA mellett nem csoda, hogy a memória-sávszélesség emelésének ilyen komoly hatása van, és fullHD-ben is bőven elég az fps - még a számolás-intenzív eső mellett is.

Braid

A némileg elvont, az idő folyásával manipuláló logikai platformer szintén az indie játékok egyik gyöngyszeme - a nagyszerű fejtörők mellett minimalista, de esztétikailag roppant jól sikerült grafika jellemzi.

A beállításoktól mentes játék remekül megy az APU-n, és itt is hangsúlyoznám, hogy a HD 7770-nél látott belassulás nem jelentkezik, pedig ugyanazt a Catalyst drivert használtam. A fix 60 fps-re aztán a memória-órajel emelésének sincs semmi hatása, az 1920x1080-as felbontást pedig nem ismeri a játék, ezért a harmadik teszt itt hiányzik.

DeathSpank

DeathSpank nem más, mint Ron Gilbert és a Hothead Games idiotikus igazságosztó hőse. A főszereplésével készült játék egy mászkálós akció, sok humorral, és egyszerű, de kellemes grafikával.

A grafikon alapján úgy tűnik, a DeathSpank és a 7660D ideális párosítás - HD-ben az alacsonyabb memória-órajellel, fullHD-ben pedig a magasabb órajellel üti meg azt a szintet, ahol már teljesen folyamatosan fut (azaz a minimumok 60 felett vannak). Sajnos ez egy esetben a számok nem mondanak teljesen igazat - míg HD-ben bekapcsolt vsync mellett teljesen sima a játék, fullHD-ben időnként beakad, és akkor az fps is leesik 60 alá. Valami nem teljesen kerek a vsync kapcsán - vsync nélkül pedig elég idegesítő a tearing. Úgyhogy itt inkább a HD felbontás javasolt.

English Country Tune

A háromdimenziós logikai játékok mindig kuriózumnak számítanak, és számos billentyűzet korai halála szárad a lelkükön. Ebbe a sorba kitűnően illik a furcsa című English Country Tune, amely hamar bedobja a mélyvízbe a játékost, és alaposan próbára teszi a térlátást.

Nos, ahogy az előző tesztben, most sem vagyok elájulva a 3D-s logikai játék produkciójától. HD-ben sem teljesen sima a móka (igaz, ahogy a videón is látható, egy elég nagy és komplex pályán mértem), a memória-órajel emelése valamit segít a dolgon, viszont fullHD-ben gyakorlatilag fix 30 fps-t kapunk. Persze, egy indie játék esetén ez a kompromisszum elfogadható, ha a játék jó - és ezen a téren az English Country Tune-ra nem lehet panasz.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.