2024. április 20., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

ADSL emelés - hozzám megérkezett

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Tegnap este 8 körül megszakadt a netem. Warcraftból kidobott, a teamspeak is megszakadt,...

[ ÚJ TESZT ]

Tegnap este 8 körül megszakadt a netem. Warcraftból kidobott, a teamspeak is megszakadt, idegesség a köbön. Viszont egy perc múlva visszaengedett. WoW ment tovább, nem is foglalkoztam vele.

Aztán 10 körül beindítottam egy letöltést. Elég furcsa volt, hogy az eddig stabilan 278kbyte/s sebesség helyett most 290-315 között ugrált a letöltés. Gyorsan le is állítottam, és lemértem egy sebességmérő oldalon, aztán elvigyorodtam, elég hamar elért hozzám a sávszélesség bővítés.

Anno 2,5 éve még egy 512/64es csomagra fizettem elő, amiből az idők folyamán először 1024/192, majd 2048/192 lett. Most pedig ''akár 8mbit''.

De lássuk a konkrét számokat! Amikor lemértem a Tkom saját sebességmérő oldalán (192.168.9.1 - a T-Online hálózatából biztosan elérhető, de szerintem a többi Tkom alapú DSLnél is) már 7500kb/512kb-os sebességűnek definiálta a kapcsolatomat. A tényleges mérésen stabilan 6,5mbit/420kbit volt az eredményem.

Józan paraszt ésszel számolva még ennyiben sem reménykedtem, tehát pozitívan csalódtam (így is háromszorosára nőtt a letöltési sebességem ) Aztán megint elindítottam a letöltést, és ismét ''csak'' 300kbyte/s körül jött az adat. Megnéztem egy másik oldalt is, ott 400kbyte/s volt a sebesség.

És ekkor elgondolkoztam. Minek nekünk ekkora gyorsaság, ha úgyse tudjuk kihasználni? Jó, persze, egyszerre több szerverről is tudok tölteni, de ez olyan ritka, mint a fehér holló. Kinek kell manapság 8mbit otthonra? Mari néninek biztosan nem, a weboldalak nem jönnek le gyorsabban. A spam-ek igen, de arra meg ki kíváncsi? FTP-ről a letöltés így is elég jó volt. (Mostanában a sorozatokra vagyok rákattanva. Előbb lejön egy rész, minthogy befejezném az előző epizódot.) A P2P kapcsolatoknak biztos jót tesz ez az emelés (főleg az upload emelése), de én személy szerint sok hasznát nem látom majd. Viszont az utóbbi fél évben amúgy is sokat rosszalkodott nálam a net, (előtte 2 évig semmi gond,) most pedig még jobban megterhelik a hálót - gyakrabban számíthatok kimaradásokra (de ne legyen igazam). Ráadásul ismét felfedeztem a spanyolviaszt, miszerint Minél gyorsabb az internetkapcsolatod, annál kisebb a winchestered

Szóval a konklúzió: lehet egy duplázással jobban jártunk volna. Jó dolog az emelés, de most szerintem túl nagyot ugrottunk. Valószínűleg váltani fogok egy kisebb, olcsóbb csomagra.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.