2024. március 29., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Acer TM5520g: olcsó játékos

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Karácsonyt követően úgy döntöttem, hogy az addig tökéletesen működő és minden mai játékot...

[ ÚJ TESZT ]

Karácsonyt követően úgy döntöttem, hogy az addig tökéletesen működő és minden mai játékot elég jól futtató asztali gépemet lecserélem egy notebookra. Miért is? Helyhiány, kényelem, szakdolgozat és egyéb indokok mellett elsődleges volt az, hogy ki akartam próbálni, hogy milyen is igazából egy laptop tulajdonosának lenni, annak minden nyűgével és örömével. Volt pár napig egy Acer Aspire 5315-ösöm, de az nem volt számomra megfelelő. Milyen kritériumaim voltak? A ma már általánosnak számító 2 magos gépet akartam, olyat, ami saját videokártyával rendelkezik, van legalább 1gb memóriája, Wifi és kártyaolvasó van benne a ma már alapnak számító DVD író mellett.

Tehát hosszú és kanyargós úton eljutottam több ideiglenesnek bizonyult notebookon keresztül a jelenlegi, kb. 2 hónapos gépemhez. A keresést és utánajárást követően döntöttem mellette, adottak voltak az igényeim és a pénzügyi helyzetem. Azt mondtam,
hogy 150.000ft-ig hajlandó vagyok elmenni, tovább nem. És ekkor jött Ő, bruttó 137.000ft-os árával. Úgy gondoltam, hogy a plusz egy év 13.000ft-ért megéri, ezért kértem a kereskedőnél a +1 év garanciát, így a keretet teljesen kimerítettem, de lett grátiszba egy egerem és laptop táskám. Mivel már nem először vásároltam a cégnél, ezért egy kis egyezkedés után ingyen beraktak még 1gb memóriát. Ennél többet mit kívánhattam?
Hazahozva a dobozt, azt kinyitva a következőket találtam benne: Töltő (2 részben), Cd (ezen minden Vista és XP driver fenn van, ami a gép működéséhez elengedhetetlen), Kiskönyv (ezt őszintén szólva ki sem bontottam), Laptop (Acer TravelMate 5520G-6A1G08)

Akkor magáról a gépről.

Kivéve a dobozából először a színe az, ami megfogott. Antracit szürkének mondanám, nem túl hivalkodó, de nem is komolytalan. A kinézete teljesen átlagos, az Acer ezt a szériát az üzleti kategóriába pozícionálta, ezt azonban szerintem más márkáknak jobban sikerült elérni. A fedelén semmi csicsa, csak a márkajelzés és egy matrica.
Maga a gép szerintem nem nagy, a méretei 360 x 267 x 30,3/43 mm, tömege 3 kiló alatti. Az ölemben tartva, ezekkel a paraméterekkel én nagyon jól tudok együtt dolgozni, a kijelző ebből a távolságból éppen kellemes, és a lábamat sem nyomja agyon a nagy súly. Jó, hogy a meleg (és sosem forró) levegő a gép hátsó részén távozik, így nem fűti a kezet vagy egyéb testrészünket.

Interfészek: 4 x USB (3 hátul, egy baloldalon), 1 x VGA, 1 x S-Video, 1x DVI-D, 1 x modem ˙(RJ11), 1 x Ethernet (RJ45), 1 x fejhallgató-/hangszóró-/vonalkimenet-csatlakozó, 1x mikrofon bemenet, 1x vonal bemenet, 1 x Express Card, 1x PCMCIA Type II, 1 x IEEE 1394, 1x FIR

Felülről

Csukott állapotban elölről

Bal oldalról

Jobb oldalról

Hátulról

Alulról

Nyitva

Oldalról

Felnyitva és életre keltve a masinát megszemlélhetjük a képernyőjét. A kijelzője 15,4' WXGA Crystalbrite, maximális felbontása 1280 x 800. A képe tűéles, nagyon szépek és kontrasztosak a színei, sehol nem tapasztalható torzítás vagy homályos folt. Probléma azonban van, ugyanis a készülék háza műanyag, néhol belső fém merevítéssel, de ezeket a fedlapba már nem építették be, ezért erősebb hátsó nyomkodásra a képe már nem tökéletes. Hiába, csak műanyag talán nem a legjobb választás ehhez a részhez.

A billentyűzet kiosztása magyar, érdekes az 5 fokos hajlítás, amit az acer FineTouch-nak nevez. Eleinte furcsa volt, de később megszoktam, ma már teljesen megbarátkoztam vele, egészen kellemes rajta az írás. A kiosztása megfelelő, mind írásra, mind játékra egyaránt jó, ergonómiailag számomra rendben van, habár eleinte ezt is szoknom kellett. Billentyűk nyomáspontja jó, mozgásuk kb 2.5mm, hangjuk nem zavaró, de a hosszú távon mellettünk ülő lehet hogy idegbajt kap tőle. Probléma itt is akad, sajnos megint a merevség hiánya. A billentyűzet közepén (G és H billentyűknél) erősebb nyomásra észrevehető némi benyomódás, ami nem több fél-egy mm-nél, de aggodalomra adhat okot a gép esetleges strapabírásával kapcsolatban.

A klaviatúra mellett a bal oldalon gyorsbillentyűk vannak, ezeket őszintén szólva nagyon ritkán használom, számomra feleslegesek, de talán más jól tudná használni. Innen könnyedén elérhető az internet, a levelező szoftverünk, a launch manager, az Empoweing és még néhány egyéb funkció.
A billentyű alatt van a touchpad, kicsit süllyesztve , színe megegyezik a gép többi részével. Nem cicomázták túl. Viszont nagyon kellemes a felülete, nagyon könnyen siklik rajta az ujjam.

És akkor a belsőről

A gép jelenlegi kiépítése a következő:

CPU: 1,8GHz, AMD Athlon 64 TK-55 processzor 2×256kb L2
Chipset: ATI M690G
RAM: 2x1024MB DDR-II, 667 MHz (4GB-ig bővíthető)
VGA: ATI Radeon X2400-XT 256MB (Omega driverrel)
HDD: Hitachi 80GB 5400, SATA
ODD: Optiarc DVD RW AD-7560A
WLAN: Broadcom 802.11b/g
Kártyaolvasó: 5in1 (SD, MMC, MS, MSPro, xD)
Hangkártya: Realtek ALC268 @ ATI SB600
Akkumulátor: 6 cellás (44,4W)
Képernyő: Chi Mei N154I2-L05 [15.4" LCD]

Operációs rendszer: Microsoft Windows XP Professional, SP2-vel

A gépen eredetileg Linux van, amit eltávolítottam és Xp-t telepítettem rá, a már aceresek számára alapnak számító bios átállítás után. Installálás után driverek és egyéb szoftverek felrakása következett, minden gond nélkül. Kezdődhetett a használat.
Ami a működés közben először feltűnt, a notebook csöndessége. Terhelt állapotban sem volt olyan hangos, mint az előző Acerem, vagy az ismerősöm Dellje. Talán a processzor teszi, talán a hűtés hatékonysága, nem tudom, de én sokkal rosszabbra számítottam. A másik meglepetés, némileg kapcsolódik az előzőhöz, hogy még teljes terhelésnél is alig melegszik a gép. Azt azonban kicsit érdekesnek találtam, hogy a hő amellett, hogy csak a számára kialakított hátsó részen távozik, a billentyűzet és a burkolat bal oldalát is melegen tartja, ezáltal mindig 28-29 fokon tartva a gépnek azon részét.
A merevlemez halkan, minimális hanggal teszi a dolgát, kellően gyors is, habár valószínűleg ez az eleme lesz a laptopnak, amit cserélni fogok, mert sajnos a 80gb kicsit kevés.
Az optikai meghajtó szintén halk, nem sivít, mint néhány másik, viszont tapasztaltam nála duplarétegű dvd-nél érdekes írási hibát, utánanézve másnál is előfordult már, ezért gondolom nem egyedi esetről van szó. Talán a későbbiekben egy bios frissítés megoldja a problémát.

A géppel minden különösebb gond nélkül alkalmas arra, hogy szabadidőnk egy részét játékkal töltsük. Én a Call of Duty 4, Stalker, MoH:Airborne, CS:S játékokkal próbálkoztam, semmi gond nem volt a játékok közben, minden jól és szépen futott medium beállításokon, 1024×768-as felbontáson , instabilitási problémákat nem tapasztaltam. Én teljesítményben nem vártam sokat a hd 2400xt-től, de várakozásaimra szerencsére rácáfolt. Terhelt állapotban sem megy 65 fok fölé a hőmérséklete, alapon 48 és 55 között mozog.

Beállítás Stalker: SOC

Beállítás Counter Strike:Source

FPS-ek medium beállításokkal

Hőmérsékletek "nyugalomban"

Everest Ultimate 4.20 Memória olvasás

Everest Ultimate 4.20 Memória írás

Az akkumulátor alapon két és fél órát bír, ha csökkentem a fényerőt és lekapcsolom a Wifi-t, akkor közel 3 óráig is bírja. Terhelve, játék alatt nálam maximum másfél óráig üzemelt a 6 cellás akku, Xp energiakezeléssel. Lehet, hogy az Acer Empowering installálásával tovább is bírná.

Konklúzióként annyit írnék, hogy az Acer 5520g árkategóriájában egy jó választás, ha valaki a mindennapi dolgokon kívül egy kis szórakozásra is vágyik, de nem akar lemondani a mobilitásról, akkor nem csinál rossz boltot. Sajnos a háttértámogatásról és a szoftverekről elmondható, hogy sok közülük nem éppen naprakész (pl. a vga driver), és ha az embernek XP van a gépén, akkor igazi kincsvadászatot kell rendeznie a neten, hogy megtalálja a jó és működőképes állományokat. Tagadhatatlan, hogy a gépnek vannak kisebb hibái, az összeszerelés és anyaghasználatra jobban odafigyelhettek volna, sokaknak az Acer márkanév sem meggyőző, de ha valaki 150.000ft-ból laptopot szeretne, annak szerintem jó választási alternatíva az 5520g. Eddig én nem bántam meg és az idő majd eldönti, hogy jól döntöttem-e.

Driverek letöltése: [link]
Acer ftp: [link]

Szintén driverek: [link]

Omega driver a hd 2400xt-hez: [link]

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.