Hirdetés

2022. július 1., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

A Vista nem a tömegeknek való

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Hanem a hozzáértő profiknak, a linuxosoknak.

[ ÚJ TESZT ]

Nagyjából egy hónapja használom a Vistát (nem vettem, kaptam), de mégsem most először. Az év elején, amikor megjelent, írtam egy bemutatót róla az It.newsra, akkor is dolgoztam vele vagy két hétig. Arra viszont csak most jöttem rá, hogy a Microsoft valójában a linuxosoknak készítette ezt az operációs rendszert. Nem arra gondolok, hogy sok dolgot és ötletet átemelt a nyílt forrású fejlesztésekből az új Windowsba, hanem arra, hogy ők a Vista igazi célközönsége. Ők, mert ők hozzá van szokva ahhoz, hogy küzdeni kell a rendszerrel, semmi sem megy magától.

Az elmúlt években legalább tízszer határoztam el, hogy váltok Linuxra. Több disztribúcióval is próbálkoztam, és volt, hogy jó néhány napnyi becézgetés, adjusztálás, hekkelés után már majdnem minden stimmelt. Megvoltak a True Type fontok, volt NTFS-patch, MP3-támogatás, médialejátszás, 3D, mindaz, amit manuálisan kell belőni, de mindig maradt valami, amit nem sikerült felküzdeni, beállítani. Valami fontos. Ezért mindig feladtam, és visszatértem Windowsra, az XP-re.

A hardcore linuxos viszont – én, ez ebből is látszik, nem vagyok az – végigcsinálja. Na, ezért való neki a Vista. Ugyanúgy küzdeni kell vele, mint a (legalábbis régebbi) Linuxokkal, és a nem elég lelkes user ugyanúgy feladja egy idő után.

Mert már a sokadik olyan funkcióba futottam bele, ami XP alatt tökéletesen működött, mindig, itt viszont szahar. A Cool'n'Quiet például azóta nem megy, hogy váltottam. Az AMD és a Microsoft erre azt mondja: a Vistában natívan ott van a driver, nem kell semmit sem telepíteni. Lehet, hogy így van, de akkor rossz driver van a Vistában. És hiába mondják, hogy működnie kell, ha nem működik. Tessék belátni, hogy a driver szahar, és tessék kijavítani, peccselni, vagy kiadni egy újat, és nem a user bénaságára fogni az egészet.

Most meg az USB... Nem emlékszem egyetlen olyan esetre sem, amikor az XP nem ismerte fel az USB-s eszközöket. A Vista már másodszor csinálja ezt, teljesen kommersz hardverekkel (nyomtató és diktafon). Linuxon szívtam ezzel annak idején, de ott ez be volt kalkulálva... :) Aszondja: „Az eszköz nincs megfelelően konfigurálva. (Kód: 1)”. Anyádat! (© Index). Az, hogy az Audigy 2 több mint fél évvel a rendszer megjelenése után is csak kasztráltan működik, ezekhez a mindennapi idegekhez képest bagatell.

Szóval én nem vagyok birkatürelmű user. Közel járok ahhoz, hogy feladjam. És ajánljam a Vistát a hardcore Linux-fanoknak. Csak őket nem érdekli.

Hirdetés

Hirdetés

Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.