2024. március 28., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

A Szépség és a Szörnyeteg

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Avagy, múlt és jelen küzdelme egy Zalman CNPS9500 és egy Cooler Master Hyper Z600 részvételével.

[ ÚJ TESZT ]

Avagy, múlt és jelen küzdelme egy Zalman CNPS9500 és egy Cooler Master Hyper Z600 részvételével.

Amikor megláttam a Cooler Master által kifejlesztett és forgalomba hozott Z600-as processzorhűtőt. Éreztem, hogy egyszer még közeli ismeretségbe kerülünk egymással.
Ezért arra gondoltam, megosztom veletek ezt a találkozást. Valamint összehasonlítom a jelenleg üzemben lévő hűtőmmel.

A főszereplők:

Zalman CNPS9500 AM2 "Szépség"

Tulajdonságai:

Ventilátor mérete: 95 mm
Méret: 85x112x125 mm
Súly: 530 g
Hangerő: 18 - 27,5 dB(A)
Fordulatszám: 1350 - 2600 rpm
Hőcsövek száma: 3 db
Anyag: Vörösréz
Hivatalos honlap
PH teszt
Sajnos a légszállításról nem találtam információt.

Cooler Master Hyper Z600 "Szörnyeteg"

Ventillátor mérete: 120 mm (opcionális 2db)
Méret: 127x127x160 mm
Súly: 1045 g
Hangerő: nincs hozzá ventilátor
Fordulatszám: -
Hőcsövek száma: 6 db
Anyag: Alumínium
Hivatalos honlap
PH teszt

Hozzá választott ventilátor (1db): Noctua NF-P12

Méret: 120mm
Hangerő: 12,6 - 19,8 dB(A)
Légszállítás: 63,4 - 92,3 m3/h
Fordulatszám: 900 - 1300
Hivatalos honlap

A tesztkörnyezet

Alaplap: ASUS M3A32-MVP DELUXE [link]
CPU: AMD Phenom 9600 [link]
A processzort már egy korábbi időpontban megcsiszoltam. Ezt a tényt figyelembe kell venni mert a csiszolás körülbelül 5-8 fokos hőmérséklet csökkenést okozott.


RAM: 2x2x1GB GEIL ULTRA 800MHz [link]
VGA: ASUS EAH4850 HDMI 512MB [link]
Ház: Cooler Master Centurion 590 [link]
Táp: CHIEFTEC GPS-650AB A [link]
HDD: 1db 320GB-os és 2db 500GB-os Samsung SATA2-es háttértár
ODD: ASUS DVD-író

Ventilátorok:
1db 2 cm-es chipset hűtő ventilátor, az alaplaphoz járt. Fordulatszáma az egész teszt alatt: (kivétel a passzív méréseknél, mert ott nem üzemelt)
1db 8 cm-es Zalman házhűtő ventilátor, kis barkácsolással megoldva hogy a RAM-okat hűtse. Fordulatszáma: (kivétel a passzív mérésnél)
2db 12 cm-es házhűtő ventilátor, a házhoz járt. Az első fordulatszáma: A második fordulatszáma: (egész tesz alatt mindkét ventilátor üzemelt)

Hővezető paszta: Noctua NT-H1 [link]

Operációs rendszer: Windows Vista x64

Szobahőmérséklet: 24 fok

Teszteléshez használt programok: AMD OverDrive, Everest ultimate 4.60.1500

A számítógép a megszokott helyén volt, (ami nem egy szellőzésbajnok hely) és a ház oldalai végig fel voltak szerelve.

Lássuk a medvét

Eredetileg az volt az elképzelésem hogy a számítógéphez tervezek egy ventilátorszabályozó rendszert (ha már villamosmérnöknek tanulok) ami lehetővé teszi számomra a passzív hűtés kiépítését. Ezt pedig nem akartam rábízni a Zalman hűtőjére. Ekkor találtam rá a gyártó által passzív hűtésre javallott z600-asra. Egész pontosan nem teljesen passzív hűtést akartam elérni, csak azt hogy éjjel szépen csendben tegye a dolgát a masina. Sajnos a vezérlőáramkört még nem sikerült megépítenem, de a terveket már elkészítettem.

A Z600-as hűtőről az első ami eszembe jutott az valóban az volt, hogy ez egy szörnyeteg. Az embernek rögtön eszébe jut, hogy vajon mit tesz majd ez a csöppség az alaplappal.
De a kétely helyét hamar átveszi a kíváncsiság. Jobban megnézve látható hogy a gyártó nem spórolt a kiegészítőkkel. Habár szerintem egy kicsit elnagyolt a szerelési útmutató, de ez persze csak egyéni probléma.

A felszerelést megkezdve rá kellett jönnöm, hogy az alaplap kiszedését nem úszom meg mivel hátlapot kell cserélnem. Így a gép apró pici darabokra szedése után, leoperáltam a régi hűtőt.
Ezután leszedtem a Z600-ason lévő védőfóliát és nagyon vékonyan bekentem pasztával. Csak annyira hogy sehol ne legyen száraz. Ezt a műveletet én állatába egy kifordított zacskóval szoktam elvégezni, mivel így a végén újra kifordítva szemeteszacskónak is tökéletes és nem kenem ki a fél szobát.
A hűtő bepasztázása után felszereltem a lábait és a CPU-t is elláttam pasztával.
Ezután jött az összeszerelés. Mivel kicsit féltettem azért a rendszert nem akartam csavarhúzóval agyontépni a csavarokat (egész pontosan anyákat). A kézzel való meghúzás mellett döntöttem figyelve arra hogy mindig csak egy kicsit húzzak rajta és átlósan váltogassam a csavarokat. Ezzel elkerülhető az hogy az egyik oldalt ráfeszítsem a másikat ne.

Miután felkerült a hűtő újra elfogott egy érzés. Ez brutálisan nagy és tutira eltöri a lapot vagy legalábbis lefordul róla.

Így az óvatosság keretén belül nagyon finoman beraktam a lapot a gépbe és nekiálltam az összeszerelésnek.
A bekábelezés végeztével jöhetett a hűtőventilátor felszerelése. Na ezzel nem nagyon vagyok kibékülve. Kicsit lötyög és nagyon könnyű leszedni, bár nem esett le magától így a feladatát teljesen jól el tudja látni. Lehetséges persze, hogy azért nem stabil teljesen mert nem csavarokat hanem a ventilátorhoz kapott négy gumirögzítőt használtam. Viszont csavarozgatni (legalábbis úgy kipróbálni) nem volt kedvem éjjel fél egy környékén, így aztán a gumis maradt fent.

Voltak problémáim az elhelyezéssel is. Mivel én külön ventivel fújatom a RAM-okat és ez kicsit barkács megoldás, először arra gondoltam, hogy a ventilátort alul fogom elhelyezni.

Ezt megvalósítva meg tudtam oldani a RAM-ok hűtését is, viszont a videokártya túl közel került és véleményem szerint nem tudott rendesen áramlani a levegő. Ez mind a hűtési teljesítmény mind pedig a halk működés rovására mehet.

Ezért aztán úgy döntöttem teljesen átvariálom a dolgot. Így a ventilátor az optikai meghajtó oldalára került, a RAM hűtését pedig felülről oldottam meg.

És akkor pár kép:


Látható hogy a gép nem egy kimondottan szellős helyen tartózkodik


Az eddigi felállás


Az új jövevény és kellékei


Paszta a hűtőn. Csak finoman.


Már a lábak is fent vannak


A hűtő és a hűtendő


Jókora darab


Egy kis összehasonlítás


Alakul a dolog


Az első elgondolás


És a végleges felállás

Ezek után lassan rá is térhetünk a tesztelésre.

Tesztelés menete

Sokat gondolkodtam azon, hogy mit és hogyan írjak ide le. Kezdve a beállításoktól egészen a grafikonok kinézetéig. Végül aztán úgy döntöttem, hogy megyek a saját fejem után aztán lesz ami lesz.
És akkor a részletek:

A tesztelést a számítógép megszokott helyén végeztem. A szobában megpróbáltam a 24 fokos hőmérsékletet tartani. Ez az érték két dologból adódik. Általában nem ilyen meleg a szobám de egy nyári napon nem hiszem hogy nincs ennyi egy átlagos magyar lakásban. Ez jó is egy indoknak. A másik az, hogy a tesztelés kezdetekor éppen ennyi volt a hőmérséklet, így ez jó második indoknak.

A hőmérsékleti értékeket kb 10 perces nyugalmi vagy terhelt időszak után néztem az Everest programmal (kivétel passzív mérésnél mert ott 20 percet vártam). Általában próbáltam egy olyan értéket venni ami átlagos volt ezért nem tized pontos, de talán ezt nem is várja el tőlem senki. A Terhelést az AMD OverDrive nevű programjával oldottam meg. Tudom ez nem a legleterhelőbb de úgy gondolom viszonyításnak megfelelő.

A méréseket alap és tuning-beállítás mellett végeztem el. A hűtési beállítások: Maximális hűtés, halk hűtés, passzív hűtés.
A grafikonon a CPU hőmérséklet látható, (a piros részben az érték is fel van tüntetve) a kék rész pedig a maghőmérsékletet jelzi.
Alapvetően három értéket mértem le. terheletlen hőmérséklet C&Q bekapcsolásával, terheletlen hőmérséklet C&Q kikapcsolásával és teles terhelésen.

Teszt

A házban lévő két 12 cm-es légkavaró, minden esetben maximális fordulaton üzemelt. Az első 1180-as míg a hátsó 1290-es fordulaton járt.
A RAM-okat hűtő 8 cm-es Zalman ventilátor 1740-es, a chipsetet hűtő kis ventilátor pedig 2390-es fordulaton üzemelt. Ezt a két kiegészítő ventilátort a processzorhűtőhöz való közelségük miatt a passzív méréseknél kikapcsoltam.

A halk hűtési beállításoknál használt értékek:
A processzorhűtő fordulatszáma mindegyik esetben vissza volt korlátozva. A Zalman 1430-as fordulaton míg a Z600-ason trónoló Noctua ventilátor 890-es fordulaton pörgött.
A maximális hűtésnél használt értékek:
A zalman 2430-at, míg a Noctua 1280-at forgott percenként.

Alapbeállításokok:
FSB: 200 MHz
RAM: 800 MHz
RAM feszültség: 1,8 Volt
CPU: 2300 MHz
CPU feszültség: 1,25 Volt

Tuning-beállítások:
FSB: 244 MHz
RAM: 976 MHz
RAM feszültség: 2,3 Volt
CPU: 2806 MHz
CPU feszültség: 1,35 Volt

Az első mérést alapbeállításokon végeztem el teljes fordulatszámon üzemeltetett ventilátorok mellett.
A grafikonon látható, hogy ezeken a beállításokon a Zalman hűtő tökéletesen végzi a munkáját bár a hangja itt igen erőteljes. Aki így akarja használni a gépet annak tökéletesen megfelelő egy 9500-as. Bár azt azért tegyük hozzá, hogy ez egy jól szellőző házban megcsiszolt processzoron mért eredmény. Ennek ellenére a 49 fokos maximális hőmérséklet nem nevezhető soknak. De persze az is rögtön látszik, hogy a Z600-as jobban hűt nála. Ez persze szerintem nem is volt kérdéses, bár a különbség nem mondható megdöbbentőnek. Igaz a kis hűtő majdnem dupla akkora fordulatszámmal rendelkezik. Viszont sokkal zajosabb is.
Ami viszont nem látszik a grafikonon csak én figyeltem meg, az a hosszabb felfutási idő a Z600-as esetében. Persze ez is érthető a dupla tömeg végett.

Itt a ventilátorok teljes fordulatát visszavéve, már megváltozik a helyzet. Ugyan a Zalman hangja szinte teljesen halhatatlanra mérséklődött de ezzel együtt a hőmérséklet is emelkedett. Míg a Noctua eddig is szinte hangtalan üzeme most teljesen elnémult. Bár a terheletlen állapotokban mért értékek nem kimondottan különböznek, de a terhelt már jelentősen eltér. Látható hogy a Cooler Master valóban kis légszállítás mellett is remekül végzi a munkáját. Ami még azonnal szemet szúrhat az embernek az az, hogy nem igazán van különbség a Z600-as halk és hangos beállításánál tapasztalt hőfokokban.

És akkor talán térjünk is rá az igazi próbára. Tuningolt beállítások mellet az eredetileg 95W-os TDP-vel rendelkező processzor fűtési teljesítménye jelentősen megugrik.
A teljes fordulaton való üzemeltetés ellenére itt már jelentősnek mondható a "szépség" lemaradása. És mindezt hangosan is teszi. De az még mindig elmondható, hogy a rá szabott feladatot el tudja látni.
A Z600-asról nem kel sokat mondani. Az eredmény egyértelmű.

A halk beállítások mellett pedig már nem is kétséges a két hűtő közti különbség. A Zalman itt már nem igazán képes a processzort hűvösen tartani. A CM előnye itt már 12 fok. Erről talán többet nem is kell mondanom.

És következzenek a passzív mérések eredményei. Itt kiderül mennyire tette oda magát az X alakkal megáldott hűtő.
Annak ellenére, hogy a Zalman hűtőt nem erre tervezték voltam olyan bátor és vele is megpróbáltam a passzív hűtés megvalósítását. Természetesen elvi kérdést lehetne csinálni abból mennyire passzív az a hűtés amitől 2-3 centire ott pörög egy szép nagy venti. De talán ebbe most ne menjünk bele.
Ami azonnal látható és nekem a legnagyobb meglepetést okozta az a Zalman terheletlen állapotban való (C&Q-val) helytállása. Sokkal jobban teljesített mint azt reméltem tőle. Viszont ez a C&Q kikapcsolásával már nem mondható el róla. Igaz nem is erre tervezték a kicsikét.
Közben látható, hogy a Z600-as nem kimondottan jött zavarba. Szerintem teljesen elfogatható értékeket produkált még terhelt állapotban is.
Talán érthető okokból terhelt állapotban már nem próbálkoztam a Zalman-nal.

És akkor lássuk a tuningolt beállításokat.
Itt a Zalman már C&Q segítségével sem tudta fenntartani az elfogadható értéket. A grafikonon szereplő érték nem a maximális érték volt csak én nem mertem tovább engedni. Itt már teljesen kiszállt a játékból. Persze nem is vártam tőle mást, és nem is erre tervezték.
Ezek a beállítások már a CM-nek sem igazán tetszett de még azért elfogadható értékeket produkált terheletlen állapotban. Fontos, hogy a terhelt állapotban mért értékek nem tekinthetők rendes hőfoknak. Mivel a RAM-ok 2,3 Voltot kapnak, kénytelen voltam elindítani a RAM-ok hűtését, és valamilyen oknál fogva a gép nem óhajtott elindulni visszaosztott RAM-okkal. Ezért ez inkább csak tájékoztató jelleggel került be.

Konklúzió

A tesztekből kiderült, hogy a passzív processzorhűtést még tuningolt állapotban is meg tudom valósítani az alvás időszakára, mivel a gép ekkor nem végez komoly munkát. Ugyan előfordulhat hogy a Vista valamit elindít vagy esetleg a Kaspersky vírust keres de ez nem jelent teljes terhelést. Valamint a RAM-okat és a chipset-et hűtő ventilátor is üzemel, így azok is képeznek némi légáramot.
Bár én a gépet nem ezekkel a fordulatszámokkal fogom alkalmazni (gondolok itt a házventilátorok visszaszabályozására), ezért a hőfokok esetleg kis mértékben megnőhetnek. Elgondolásom szerint azonban ez nem okoz majd problémát.

Végezetül egy kis összegzésként elmondható, hogy a lassan két éves fejlesztésű Zalman CNPS9500-as jó alternatíva lehet még akár a négymagos processzorokhoz is ha nem törünk tuning-csúcsokra, és esetleg nem zavar minket ha egy kicsit hangosabban üzemel a gép. Valamint arról sem szabad megfeledkezni, hogy a zöld fénnyel rendelkező hűtő akár igen esztétikus is tud lenni. Természetesen nem mérhető össze a jóval fiatalabb, súlyosabb és nagyobb ventilátorral rendelkező Z600-sal. De remélem ezt senki nem is várta el.
A Z600-ast véleményem szerint kimondottan jól teljesített habár ennek meg van az ára is. Alapvetően nem építhető be minden házba mert nem kis darab. De ha rekordok megdöntésére vagy passzív hűtésre vágyunk, kifejezetten jó alternatíva lehet. Bizonyos nézőpontból igen esztétikus kialakítással rendelkezik és valóban jól hűt. Arról nem is beszélve hogy akár kettő darab 12 cm-es ventilátort is rá lehet akasztani.

Így aztán kijelenthetem, hogy a hűtőcsere nálam elnyerte a "jó gondolat volt" díjat és nem bántam meg a döntésemet.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.