2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » IT-ipar rovat

A sorozattracker és a rendőrség

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Feljelentést tett a szerverét feltörő támadó(k) ellen egy hazai sorozattracker üzemeltetője. Nem félt?

[ ÚJ TESZT ]

Napok óta nem tudok napirendre térni a hír felett, melyet először az asva.infón, aztán kivonatolva az Indexen is olvastam: hogy ti. feltörték a legnagyobb magyar sorozattrackert, a Bitgate-et, melynek üzemeltetője az incidens után – mivel a támadók nem csak a szájthoz kapcsolódó adatokhoz fértek hozzá – „illetéktelen behatolás, adatlopás kísérlete, üzleti információk illetéktelen eltuajdonítása és üzleti titok megsértése miatt” büntetőfeljelentést tett ismeretlen tettes ellen. És ugye akkor a bejelentést felvevő szerv a kapitányságról dolga végeztével távozni készülő szervertulajdonost az ajtóból visszahívta („lenne még itt egy apróság”), és mintegy sajnálkozva („ugye a kötelesség”) közölte vele, hogy ő viszont kénytelen szerzői és szomszédos jogok megsértésére való felbujtás, illetve szerzői és szomszédos jogok megsértését megvalósító infrastruktúra üzemeltetése miatt hivatalból eljárást indítani ellene.

Valami ilyesminek kellett volna történnie. Azt, hogy miért nem így történt, miért nem így kellett volna történnie, plíz magyarázzátok el nekem.

Néhányan (kevesen) feltették ezt a kérdést a hírhez kommentet írók közül, de őket azzal oltották le, hogy csúnyán el vannak tévedve, mert nem tudják: a „torrentkereső NEM warez”. „A keresőt nem csak arra lehet használni, hogy bűncselekményt kövessenek el (közvetve) vele, hiszen így kést sem lehetne árulni, mert van, aki azzal valakinek a torkát vágja el (rossz példa, de lényegre törő)” – írja például az asva.infón az egyik user.

Na most. Ez amúgy, nagy általánosságban még talán így is van, de – nézzük szét csöppet a világban! – a bíróságok mégis hajlamosak elmarasztalni az „ártatlan közvetítőket”. Gondoljuk csak a nagy fájlcserélőperben, a Grokster és a Morpeus ügyében hozott, precedensértékű legfelsőbb bírósági ítéletre, vagy éppen a közelmúltbeli Pirate Bay-perre. Ez az egyik.

A másik dolog az, hogy – és ne csináljunk már úgy, mintha! – itt nem egy általános, hanem egy tematikus trackerről, egy privát sorozattrackerről van szó, amelyen kizárólag jogvédett tévésorozatok keresésére, le- és feltöltésére van sansz. A késes példánál maradva: mintha a késkereskedésben csak olyan késeket lehetne vásárolni, amelyek mások torkának elmetszésére használhatók, másra nem. Magyarán: a szóban forgó trackert lehetetlen nem törvénybe ütköző módon használni. Itt még az az ellenérv sem működik, hogy Magyarországon a letöltés a hatályos szerzői jogi törvény szerint legális: a torrentezés lényege a fájlmegosztás, és a Bitgate-hez hasonló privát trackereken a feltöltésnek elvárt minimuma is van.

Vagy én vagyok eltévedve?

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.