2024. március 28., csütörtök

Gyorskeresés

A nap ereje

Két napenergiával (is) tölthető powerbanket mutatok be nektek, amely mind kirándulások, mind hétköznapi felhasználás során jól teljesítenek.

[ ÚJ TESZT ]

Első darab, Második darab, Értékelés

Az első

Mondhatnánk, hogy első fecske - nálam legalábbis mind energiabank, mind napelemes eszközként az első volt a készülék. Adott egy monocrystalline solar panel elöl, ami elvileg a legjobban gyűjti össze a fényből nyerhető energiát (tök fekete, szóval gyakorlatilag szívja magába mind a napfényt, mind csak a sima nappali fényt is), egy 5000 mAh-s Li-Pol akkumulátor, állapotjelző ledsor, egy kicsi led lámpa, valamint egy hálózati bemenet és két USB slot, ahonnan ki lehet nyerni az energiát.

Nem mellesleg a készülék víz, ütés és porálló a gyártó szerint. Cseppállóságát próbáltam, szakadó esőben a hátizsákomon függött és az ég világon semmi baja nem lett. Adnak hozzá egy adatkábelt, de azzal nagyon lassan töltött, a Nokia kb. 10 cm-es adatkábelét használva már sokkal gyorsabb töltési időt lehetett elérni, nagyjából, mint egy 1000 mA-s töltő esetén. Nyáron egy alkalommal egy medencés partyt tartott a csapatunk a Kamaraerdei Ifjúsági Park területén. Mire odaértem - ment a navigáció - a telefonom már 40%-ig lemerült.

Aztán egy ismerősömet még oda kellett navigáljam távolról, szintén telefonon. Az akku kapacitás 20% alá csökkent (sokat beszéltem, mint mindig). Miután megjött az ismerősöm, rácuppantottam a powerbankre a telefont. A telefont becsúsztattam a táskám oldalába, a töltőt kint hagytam az árnyékban ugyan, de a fényen. Az állapotsor első ledje - ami a képen zölden világít - akkor ad fényt, ha olyan frekvenciájú fény éri, amelyből töltést tud felvenni.

A telefonomat maxra töltötte, de nem merült, mert az állapotjelző ledsor még mindig azt mutatta, maxon van. A világító led a teljes sötétségben megváltás, de nappali fénybe nem borít semmit sem.

A második

Én igyekszem mindig az innováció felé haladni. Telefont is igyekszem úgy váltani, hogy valamivel mindig többet tudjon a következő az elődnél. Így bár az előző töltővel is elégedett voltam, az új telefonom megérkezése után tudtam, hogy egy nagyobb akkumulátorral bíró energiabank kell majd, hogy kiváltsa az elődöt.

Nem mellesleg örültem volna, ha a beleépített lámpa kicsit nagyobb fényerővel bír. A keresés nem tartott sokáig. Találtam egy 8000 mAh-s teleppel szerelt, ismét monocrystalline napelemmel szállított példányt, ami szintén víz, ütés és porálló, valamint a hátoldalára egy led-reflektort szereltek. Nem viccelek. A retinámat kiégeti. Este a sötét konyhába kibotorkálva kivittem magammal, leraktam az asztalra és nappali világosságba borult a konyha.

Ennek a szállítása kicsit hosszabb volt, de a megadott időben ideért. Szintén van töltöttséget jelző led és két USB kimenet, és ezt is lehet hálózatról is tölteni.

Ezzel az energiával kétszer fel tudom tölteni maxra a 4000 mAh-s teleppel szerelt telefonom, és mivel magát újra tölti a napenergiával, ezért aztán "sosem fogy ki a szuflából".

Összegzés

Azért választottam napelemes powerbanket, mert szeretem a megújuló energiaforrásokat használni - illetve szeretném nagyobb léptékben is - mert jó dolognak tartom, hogy az ember nincs kiszolgáltatva kizárólag egy valaminek (hálózati áram), és mert ezekkel az eszközökkel egy kirándulás során sem maradsz sem áram, sem fény nélkül. (Soha nem felejtem el, amikor gyerekkoromban nagymamámmal és édesanyámmal úgy eltévedtünk a Mátrában, hogy ránk sötétedett, vihar is volt... mit nem adtam volna egy ilyen kütyüért...) Némely esetben ez szükséges.

Kinek ajánlom? Mindenkinek! Túrázóknak szerintem elengedhetetlen, főleg ha időjárási körülmények miatt nem tudsz a nap végére biztonságba érni. Kempingezésnél is jól jöhet, ahová nem tudsz aggregátort magaddal cipelni. Egy vad-kempingen meg egyenesen életmentő. Urban-warrioroknak is ajánlom, egész napos városnéző túráknál is kimondottan jól jöhet.

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.