2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

A nagy és a nagyobb - Cooler teszt

A sztori röviden: Arctic Cooling 13 Pro-t váltottam le egy TR Silver Arrow SB-E-re és csodálatos.

[ ÚJ TESZT ]

A sztori

Biztos kíváncsiak páran, hogy mire képes nagyobb tuning mellett egy ilyen, felső kategóriában belépő szintet képviselő Freezer 13 Pro, egy abszolút csúcskategóriás Thermalright Silver Arrow SB-E-vel szemben.

Melegebb időben az előbbivel már nemigen tudtam konvertálni 8 szálon 4300 MHz mellett, de még a 6 szál is igen nehézkesen ment a Freezernek. Hiába tömtem tele a gépet ventilátorral, és hiába tettem még egy légkavarót a hűtőre, maximum 3 fokot segített, és emellett kegyetlen nagy volt a szélzaj. Előtte egy CM 212 Plus-om volt, és örültem, hogy kaptam a félkonfig mellé egy komolyabb hűtést, mert a Cooler Master kevés volt rá. Nem volt tehát mese, lépni kellett. A durvább hűtők felé kezdtem el nézelődni, mert a processzorom elég tuningos példány, és ki szerettem volna hozni belőle a maximumot.

Egy hűtő volt számomra a középpontban:

Noctua NH-D14

Ennek igen egyszerű okai voltak: Magyarországon viszonylag elterjedt a csúcshűtők között, így sok tapasztalat született, és más alternatívát nemigen tudtam relatíve olcsón, ilyen hűtési teljesítmény mellett. Mikor kerestem, sajnos csak egy darab volt fent az Apróban, és az is 15000 forintért, így arról letettem, majd egy kolléga rámírt, hogy lenne egy ilyen SB-E csodája szintén ennyiért.
Utánaolvasva egyből a fejemhez kaptam, hogy ez bizony impozánsabb darab, mint a Noctua és nem is annyira elterjedt hazánkban (szeretem, ha nem „tucattermékem” van - értsd: még mindig csúcskategóriában), és józan paraszti ésszel gondolkodva: nyolc hőcső mégis több, mint hat. Kinézetre is minőségibbnek tűnt a képek alapján, a külseje is jobban tetszett, így a választásom erre esett.

Program: Aida Stress Test
A hőfokokat az Aida tesztjével tornáztam feljebb. Linx és társait nem igazán kedvelem, mert túlságosan megterhelik a processzort, így egy kevésbé durva programot vetettem be; a célnak megfelel.

Tesztkonfig:
CPU: i7 920 D0
Alaplap: Asus P6TD Deluxe
RAM: 12 GB Triple Channel
SSD: Crucial M4 64 GB
HDD: Westen Digital Blue 500 GB
Hangkártya: Creative Sound Blaster X-Fi XtremeMusic
VGA: Asus HD7970
Paszta: Arctic Cooling MX-2

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • AMD HD5970 - A túlélő

    Elkészítettem a HD5970 tesztemet, de beesett a HD 6950 DirectCU II is, ezért ő viszonyítási pont.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.