2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

A megskalpolt processzor

  • (f)
  • (p)
Írta: |

A nagy tuningmesterek gyakran felpolírozzák vagy fagyállózzák processzoraik az alacsonyabb hőmérséklet és...

[ ÚJ TESZT ]

A nagy tuningmesterek gyakran felpolírozzák vagy fagyállózzák processzoraik az alacsonyabb hőmérséklet és az így elérhető magasabb órajel miatt. Én ilyesmivel nem foglalkozom, hanem inkább gyorsan megskalpolok egy processzort.

A skalpolás eredete:

Az indiánok bizony skalpoltak, de nem minden törzs. A nyelvészek szerint a skalpolás a délkeleti maszkagí, az északkeleti irokéz, és a Nagy Tavak környéki algankin nyelvű törzsek régi gyakorlata lehetett. Nekik köszönhetően jutott eszembe a skalpolás, de már modernebb formában:

Tesztemben arra fogom keresni a választ, hogy megéri –e megskalpolni a processzorokat?!

Tesztkonfiguráció:

Alaplap: Asus P4P800 Rev.2.0
Processzor: Intel P4 Celeron 1,7GHz (Willamette, SL69Z)
Hűtő: AC Freezer 4
Memória: 512MB Patriot DDR600
Videókártya: Nvidia Geforce2 GTS 32MB

Tehát a tesztalany egy 1,7GHz-es Willamette Celeron (innentől Wilinek hívom), amit az elérhető legmagasabb feszültségen és órajelen fogom terhelni a maximális hőtermelés érdekében.

Íme, egy szép kalapos Wili.

Teszt 1:

SysTool nevű programot használtam a maximális órajel detektálására, ami már keresés közben 100% -ig terheli a processzort. 2125MHz-ig ment el, majd még 10 percet terheltem, hogy elérje a legmagasabb hőmérsékletet. Ezt követően 10 perc nyugalmi állapot a minimális hőmérséklet kiderítése miatt:

Az ábrán látható hogy Wilike nem nagyon melegszik, 22ºC nyugalmi állapotban és 38ºC terhelve. Vajon ezek a számok tovább csökkennek megskalpolva?

Skalpolás:

Megskalpolni egy processzort nem bonyolult folyamat, de óvatosnak kell lenni, mert a szilicium lapka könnyen eltörhet a munkafolyamat alatt. Satuba szorítottam Wilit és egy tapétavágókéssel alávágtam a kalap mind a 4 oldalának, miközben feszegettem.
Valahogy így:

Wilike bicskázva

Majd nem sokkal később megadta magát:

A megskalpolt Wili és a kupak

A masszív kupak a peremnél 2mm, belül pedig 1,5mm vastag. A hőátadó közeg kiszáradt fehér paszta, valószínűleg gagyi minőségű. Levételt követően a kupak már nem ragad vissza.
Innentől a processzormag közvetlen fog érintkezni a hűtővel, ami sejteti a csökkent hőmérsékletet, az így javuló tuningpotenciált.
Gyorsan foglalatba is helyeztem:

Kisebb felület kevesebb hővezető pasztát kíván

Szomorúan tapasztaltam, hogy hiányzik a kupak 1,5mm vastagsága, ezért a processzorhűtő nem feszül fel rajta elég jól. Ez azt jelenti, hogy álló házban nem lenne célszerű megskalpolt CPU-t használni, ugyanis a hűtő nem érintkezne jól a maggal.

Teszt 2:

Ismét a SysTool nevű programot hívtam segítségül, majd pár percnyi futtatás után 2141MHz –et dobott ki:

Megskalpolt Wili eredményei

Ez csak 16MHz–el több mint kalappal, de ugyanakkor a hőmérséklet is csökkent 1-1 ºC-al. Magyarul az alacsonyabb hőmérséklet szinergikusan növelte a processzor órajelét, ami bizonyítja a megskalpolás jótékony hatását.

Konklúzió:

Az eredmények tudatában úgy gondolom nem sok értelme van procsszorokat skalpolni, hiszen az elért eredmény minimális. Figyelembe véve a negatív együthatásokat; garancia vesztés, fokozott sérülékenység, eladhatatlanság, processzorhűtő fel nem feszülése, akkor kijelenthető NEM ÉRI MEG MEGSKALPOLNI PROCESSZORAINK!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.