2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Az élet rovat

A jogrendszer furcsasága

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Előre figyelmeztetek mindenkit, hogy semmilyen jogi végzettségem/képzettségem nincs, teljesen...

[ ÚJ TESZT ]

Előre figyelmeztetek mindenkit, hogy semmilyen jogi végzettségem/képzettségem nincs, teljesen laikusan állok a témához, tehát könnyen elképzelhető, hogy bődületes marhaságokat írok. Amennyiben így van, örömmel veszem a kritikát kioktatást bármilyen jogvégzett embertől, ha az megalapozott, és nem „hé vazze’ de nagy tulok vagy!” típusú.

Tegyük fel, hogy valaki – Nevezzük L-nek – ellop egy csirkét. Ez esetben a csirkelopás igazságtartalma – igaz, ha ellopta, és hamis, ha nem – bizonyos MÁR AZELŐTT, hogy egyáltalán elkezdődne a tárgyalás, hiszen vagy ellopta, vagy nem! Mondjuk, hogy L tagadja a lopást – általában ezt teszik – és a tárgyaláson lesz egy védő, aki azt akarja bizonyítani, hogy L nem lopta el a csirkét, és lesz egy ügyész, aki azt akarja bizonyítani, hogy ellopta. Ez esetben a két jóember egyike hazugságért küzd. Azért, hogy olyan ítélet szülessen, ami nem felel meg a valóságnak. Persze adott esetben mindketten meg vannak győződve róla, hogy saját maguk az igazságért küzdenek, de a valóság sajnos nem az amit annak hiszünk, hanem ami ténylegesen az. És, bár ez talán a hollywood-i filmeknek köszönhető, és igazából szó nincs erről, mindkét fél ezt valami versenynek gondolja, ahol az „nyer” aki meggyőzi a bírót/esüdteket hogy neki van igaza. Mintha legalábbis a jogászok igaza számítana, és nem a valóság!
Most nem a miatt aggódom, hogy a végső ítélet nem lesz igazságos, nem fog megfelelni a valóságnak – remélem az esetek nagy részében jogos ítélet születik – hanem hogy a jogászok életük során átlagban munkaidejük felét hazugságok bizonyításával töltik. Ez ember- és időpazarlás. Persze tudom, hogy sok esetben a kép sokkal árnyaltabb, lehet több vádpont, vagy pl. műhibapernél hogy lehet eldönteni, hogy hibázott-e az orvos, de a fenti eset számomra teljesen egyértelműnek tűnik (ti. vagy ellopta azt a nyamvadt csirkét, vagy nem!)
Persze a demokráciáról tartott mondáshoz hasonlóan a mai jogrendszerünk is tökéletlen, de eddig nem találtak ki jobbat. Legalábbis addig, amíg a tökéletes gondolatolvasást ki nem fejlesztik..

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.