2024. április 20., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Akármi rovat

A csodálatos mobil szélessáv

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Most ismét úgy gondoltam, hogy megosztom pár gondolatom Veletek, mert egyszerűen nem bírom magamban...

[ ÚJ TESZT ]

Most ismét úgy gondoltam, hogy megosztom pár gondolatom Veletek, mert egyszerűen nem bírom magamban tartani... Igyekszem figyelni a helyesírásra stb, de ha ilyen lenne - meg amúgy is - bármilyen észrevételt szívesen fogadok.

Eme kis írás apropóját egy néhány napja kapott levelem ihlette. Egy levél, amit a Pannontól kaptam, postán. Szoktak küldözgetni időnként dolgokat, gondoltam megint valami reklám szolgáltatásról/lehetőségről/akármiről, mert számlának még korai lett volna, és ahhoz vékony is volt. Kibontom, nézem mi van, valami értesítő.

Tájékoztatás arról, hogy megszűnik az Internetexpressz szolgáltatás. Mert lejárt a szolgáltató licence, vagy ilyesmi, mindenesetre az indok az volt, hogy már úgyis itt a 3G meg HSDPA, meg már úgyis jó nagy adatcsomagok vannak, meg minden, szóval annyira nem is érdekes, de azért szólnak. Hát ez... hümm.

Az Internetexpresszről tudni kell annak, aki nem ismeri, hogy ez egy nagyon kellemes szolgáltatás (a vodánál is van, csak ott Internet Plusz néven fut, T-mobilnál tudtommal nincs/nem volt hasonló). Nem akarom itt annyira részletezni, de lényege, hogy kis progi fut a háttérben, és netezés közben az adatokat elég rendesen tömörítve kapja a kliens (beállítástól függően), egy proxy szerveren keresztül. Leginkább a weblapokon megjelenített képeken/animációkon lehet spórolni. Maximális tömörítésnél ugyan erősen romlik a minőség, de a sebességre és az átvitt adatok mennyiségére ez jó hatással van. Mindezt telefonon is be lehet állítani, nem csak a számítógépen történő böngészés közben használható.

Gondolom nem kell ecsetelni, hogy ez mit jelent. Korábban voltak a kissebb internetes adatcsomagok, az 500MB-ossal az élen. 3G hiányában ezzel a szolgáltatással is egész kellemes sebességet lehetett elérni böngészés során, és az átvitt adatok mennyisége is csökkent (amire szükség is volt). Konkrétan én EDGE hálózaton használtam sokáig egy Nokia 6230i-vel blutoothon keresztül a PC-n, de szerencsére idén Januárban hozzánk is elért a 3G szele (ekkor lett 5gigás csomagom hsdpa modemmel). Hozzánk igen, de azért az ország jó részén még mindig nincs...

Mert az jól hangzik, hogy a "lakosság 80%-a szélessávon" meg hasonló szlogenek. De azért nem kéne elfelejteni azokat sem, akik kénytelenek alacsonyabb sávszélességen szüttyögni. Na, alóluk most kihúzták a talajt, biztos köszönik szépen. És ADSL meg kábelnet ide vagy oda: van ahol a mobil internet az egyetlen lehetőség (mint itt, ahol én lakok). 230kbit ma már nem sokra elég, lehet várakozni szépen. Jó hogy van 5GB keret, és ilyen szempontból nem érdekes az optimalizálás, de azért jó lenne ha nem kéne várni 3 percet míg bejön egy komolyabb és/vagy flash alapú oldal.

A 3G-ről még valamit: van ugye a 80%-unk. De azért meg lehet nézni, hogy a területi lefedettség mekkora. Mind a 3 mobilszolgáltató óriási arcot nyit, hogy ők a legjobbak legszebbek, legnagyobbak, leglegleg... csak azt felejtik el, hogy azért elég sok a fehér folt azokon a bizonyos térképeken. Arról nem is beszélve, hogy valamiért ez nem akar túl gyors ütemben változni, és a sebesség sem éri el - bevallottan - mindenhol azt az elméleti maximumot. Nem baj ez, csak akkor úgy is kéne reklámozni, nem pedig úgy, hogy "háháá már 7.2 megabit öcsééém, királyak vagyunk". A szolgáltatások ára elég szépen áll egy helyben, miközben a fejlesztések azért annyira nem hasítanak. Mire gondolok? Konkrétan 3 éve kezdtem a mobil netezést. Akkoriban még EDGE se volt mindenhol, 3G meg épp csak bontogatta a szárnyait. Azóta az EDGE lefedettség gyakorlatilag 100%-os a Pannonnál (már lassan két éve), és a másik két szolgáltató is hasonlóan jól áll.

Íme a lefedettségi térképek:

[Vodafone]

[T-Mobile]

[Pannon]

Jobbnak láttam linkelni, mint képeket gyártani. Szépen látszik mindegyik térképen, hogy igazából csapnivaló a helyzet.

Könyörgöm... eltelt 3 év. Kevés az EDGE, vagy urambocsá' a GPRS. Mi van akkor azzal a 3G-vel? Ennyire nehéz kiépíteni? Nem azért fizetem azt a nyomorult havidíjat, hogy abból fejlesszenek (is) valamit? Csodálatos dolog, hogy pl. a fővárosban teljes lefedettség van, meg jó sebeség, meg minden, na de ott van 100 másik lehetőség is internetezni, ha netán mégse lenne mobil. Vidéken meg sok helyen semmi nincs, ez lenne az egyetlen lehetőség. Akkor legalább ezt nem kéne ésszel fejleszteni? Nem értek ugyan hozzá, de nehogy már ennyire lassú legyen a hálózat kiépítése. Jó-jó látszik a fejlődés, de rettentő lassú. Ideje lenne már annak a 4. mobilszolgáltatónak, mert így sehova nem jutunk emberi időszámításon belül...

Szóval ezek fényében kicsit szemét dolognak tartom most az Internetexpressz megszüntetését, még akkor is, ha engem többnyire nem érint. Simán benne lehetnék a körben. És bár "Csak" 20%-ról van szó (hiszen a többiek már 3G-n neteznek - ha mobillal teszik azt), de ha én kiteszem a lábam otthonról, máris beleesek én is, és cseszhetem a 3G-t, mert gyakorlatilag nincs. Hát köszi.

whiz

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.