2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

HP 8510w - a mobil munkaállomás

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Hétfőn szajoho fórumtárs jóvoltából hozzájutottam a HP legújabb noteszeinek egyikéhez, egy 8510w-hez.

[ ÚJ TESZT ]

Hétfőn szajoho fórumtárs jóvoltából hozzájutottam a HP legújabb noteszeinek egyikéhez, egy 8510w-hez. Teljesen el vagyok ájulva a géptől, nagyon jó kis masinát sikerült összehoznia a HP mérnökeinek. Ezen írásban szeretném bemutatni a szerzeményemet.

Mielőtt elkezdeném, ejtenék pár szót a HP új modellszámozásáról, hátha valakinek még hasznos lesz. Három fő csoport van, ezek:

subnotik – 2000-es modellek
thin and light – 6000-es modellek
„erőgépek” - 8000-es modellek

A modellszám utáni betűk jelentése:

s – standard modellek
p – professzionális modellek
b – business modellek
w – munkaállomások

A fenti számozás alapján már látszik, hogy egy mobil munkaállomásról van szó. Egész pontosan a két ilyen típusú modell közül a kisebb, 15.4”-osról (a nagytestvér a 8710w, 17”-os kijelzővel). A gépet a következő konfigurációval vásároltam:

-proci: Core 2 Duo T7500 (Santa Rosa, 2.2GHz, 4MB L2 Cache, 800MHz FSB)
-memória: 1 db 2GB-os 667MHz-es modul
-vinyó: 120GB 7200RPM Seagate 2.5” HDD
-kijelző: 15.4” WSXGA+ (1680 x 1050)
-VGA: NVIDIA Quadro FX 570M 256MB
-ODD: TSSTcorp TS-L632M

A külső – ami nem minden, de sokat számít

[kép]

A gépház ránézésre és tapintásra is nagyon jó anyagokból készült. A fedlap szürke színt kapott, ez elüt a ház többi részének feketeségétől. A színénél fontosabb az, hogy miből is készült: az eddigi HP business class, és workstation modellekhez hasonlóan ez is magnézium-ötvözet, de nekem erősebbnek tűnik az elődökénél. A burkolat többi része műanyag, a minőségi fajtából.

A gépet kinyitva is találkozhatunk a szürke-fekete kettősséggel: a palmrest, illetve a billentyűzet felett egy keskeny sáv világosabb, mint a többi rész. Ezen keskeny sáv alatt található egy gombsor; vagyis nem igazán gombsor, ugyanis csupán egyetlen hagyományos értelemben vett gomb van rajta, a bekapcsológomb. A többi funkció (wireless on/off, némítás, hangerőszabályozás, illetve még két funkció, amik nem tudom, mit csinálnak – nem tettem fel a Quick Launch buttons-t) érintőgombok segítségével érhető el. Ez egyrészt fancy, másrészt nekem nem kényelmes: sötétben sokszor mellényúlok.

Ha már gombokról van szó, pár gondolat a billentyűzetről. Egy kérdéssel kezdem, a HP felé:
MIÉRT? Miért nem lehetett meghagyni a 2x3-as blokkot a home, insert, stb. billentyűknek? Miért kellett a jobb oldalra pakolni őket? Feketepont. Nagy. És még egy: a billentyűzet minősége valahogy nem az igazi. Nem rossz, de azért az nc8430-amon sokkal kényelmesebb volt gépelni. Még egy panaszom van a gépre, ez pedig a pöcökegér gumisapkája. Nagyon nem tetszik, mindig lecsúszik róla az ujjam. Már az nc8430 sapkája is ilyen volt; homorú, recés, csúszós. Volt régen egy nc6000-em, az tökéletes volt ilyen szempontból. Most jól kimérgelődtem magam, és egyben elmondtam minden negatívumot, amit fel tudok róni a gépnek.

Néhány szó a portkiosztásról: a gép jobb oldalán található egy modem csatlakozó, az ODD, két USB port, illetve az audio in/out jack-ek. A modem port fölé került a beépített mikrofon. A hangszórók a billentyűzet két oldaláról a gép elejére kerültek. Apropó hangszórók: ebben a modellben is JBL hangkeltők vannak, a hangminőség jobb, mint az átlag. Bal oldalon kapott helyet a Kensington-zár, az Ethernet port, egy FireWire port, egy HDMI port, még két USB, a PCMCIA, illetve az SD kártyahelyek. A gép hátsó részén van a tápcsatlakozó, illetve a VGA kimenet. Alul van az extra akksi, illetve a dokkolóegység csatlakozója. Ha már bekukkantottunk a gép alá, még egy érdekesség: a memória takarólemeze nagy, sejtetni engedi, hogy nem csak egy modul van alatta: ez így is van, végre mindkét memóriamodul elérhető egyetlen csavar kicsavarozásával.

Összességében iszonyatosan meg vagyok elégedve a gép felépítésével, de azért a billentyűzet és a felső gombsor elpavillionosítása miatt ott van a szálka a szememben. Minden más tökéletes: nem hajlik, nem recseg, a kijelző is stabilan áll a helyén.

Mobilitás, avagy mennyire laptop ez a laptop

A gép 15.4”-os, ezt már nem nagyon szokás hordozhatónak nevezni. Ennek ellenére én teljesen jól elvagyok vele, egyetemen, vonaton, autóban is tudom használni. Nem mondom, hogy egy 12.1”-os szubnoti nem lenne kényelmesebb, de ennyit nekem megér az 1680x1050-es felbontás, illetve a marha erős videokártya. Tudom, ez egy noti, minek kell bele erős VGA. Nekem kell, DirectX10-et tanulni, illetve GPGPU dolgokhoz. Meg hát néha jól esik egy kis kikapcsolódás is: nagyon nagy élmény ekkora felbontáson max grafikán lőni a szerencsétlen IL-eket a Bf-109 pilótafülkéjéből :D

Az erős proci/videokártya páros magával vonja az erős melegedést – elvileg. Gyakorlatilag ez a gép sokkal hűvösebb, mint az előző gépem (nc8430, X1600-zal), alap használat (OpenOffice, Visual Studio, net, zenehallgatás, stb..) mellett abszolút nem melegszik, a ventilátor is csak nagyon ritkán kapcsol be. Ebből következik ugye az is, hogy a gép alapjáraton iszonyatosan halk. Persze ha megizzasztom a VGA-t, akkor bekapcsol hűtés, ilyenkor azért elég nagy hangja van.

A gép tömege a gyártó szerint 2.77 Kg – ezt nem volt alkalmam lemérni, a koliban nincs megfelelő célszerszám. Ebben a méretben ez a tömeg teljesen átlagos.

Az egyik legfontosabb dolog, amikor egy noti mobilitásáról van szó: az akksiidő. A 8510w-t egy 8 cellás akkumulátor látja el árammal, ha az ember éppen úton van. Erős gépről lévén szó, nem számítottam túl nagy akkumulátoros üzemidőre. Ezért is lepődtem meg, mikor a gép bekapcsolt WiFi/BlueTooth mellett, netezés, doksiírás közben 3.5-4 órát bírta. Azt ezért hozzá kell tenni, hogy ezt minimális fényerővel sikerült elérni. A vezetéknélküli eszközök kikapcsolása körülbelül fél órát ad az üzemidőhöz. Összegezve: szerintem ez igazán jó eredmény egy ilyen erős géptől.

Egy screenshot a Notebook Hardware Control nevű progiból, minimum fényerő, és bekapcsolt WiFi/BlueTooth mellett:

Mennyire erős az az „ilyen erős”?

Lássuk csak. A gép az Intel új Santa Rosa platformjára épül, és a T7500-as, 2.2GHz-es Core2Duo procit kapta:

Futtattam SuperPI-t, a kétmillió számjegyes értéket 54 másodperc alatt sikerült kiszámolnia:

Általános használat közbeni teljesítményt a PCMark-kal szokás mérni, hát én is így tettem. Az eredmény a következő képen látható:

Szintén a bevett szokásokat alkalmazva, a merevlemez teljesítményét a HD Tune nevű programmal teszteltem. Az eredményről nem tudok véleményt mondani, nincs összehasonlítási alapom. Itt az eredmény, akit érdekel, az gondolom úgyis tudja, mennyi az annyi:

A videokártya egy Quadro FX570m, ami gyakorlatilag megfelel egy GeForce 8600M GT-nek. Futtattam a 3DMark 2005-ös, illetve 2006-os verzióját is. Nem nagyon vagyok képben 3DMark téren, de ahogy nézegettem a neten az eredményeket, egy notitól egész jók ezek a pontok:

Játékok közül az IL-2 1946-ot, illetve az NWN2-t próbáltam. Az első maximális beállításokkal, natív felbontáson 60 körüli FPS-t produkál, az utóbbi 1280x800-on közepes beállításokkal 30-40 képkockát jelenít meg másodpercenként. Nekem ez elég is, mással úgysem nagyon játszom.

Kijelző

Kijelzők terén én valószínűleg elég igénytelen vagyok, ugyanis le szokták hordani a HP gépeit az LCD-k minősége miatt, de nekem még soha, egyik gépemmel sem volt ilyen gondom. A betekintési szögek megfelelők, és minimum fényerőn is jól látható a kép. A WSXGA+-os felbontás pedig egyszerűen hihetetlen. Nagyon szép a kép, végre elférek a desktopon, illetve dacára az elég rossz szememnek, simán látok minden egyes betűt.

Összefoglalás

A billentyűzettel kapcsolatos mérgelődéseim ellenére mindenkinek csak ajánlani tudom a gépet. Nagyon jól össze van rakva, és a nagy teljesítmény mellé viszonylag jó mobilitást nyújt.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.